ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Η ομιλία του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων

Η ομιλία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκου στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου  «Διευκόλυνση άσκησης εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας και τροποποίηση εκλογικής διαδικασίας».

“Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Προσέρχομαι στο βήμα του εθνικού Κοινοβουλίου με αισθήματα ευθύνης, βαθιάς ικανοποίησης και χαράς γιατί πετυχαίνουμε σήμερα σε σημαντικό βαθμό να κάνουμε πράξη τη διευκόλυνση του δικαιώματος να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού από τη χώρα στην οποία βρίσκονται.

Ένα αίτημα δεκαετιών των οργανώσεων των Ελλήνων μεταναστών, ένα συνταγματικά προβλεπόμενο αυτονόητο δημοκρατικό δικαίωμα, γίνεται πράξη.

H ψήφιση του νομοσχεδίου αυτού σήμερα, έχει πολύ μεγάλη εθνική και πολιτική σημασία εξ αιτίας του περιεχομένου του αλλά και γιατί πραγματοποιείται σε μια πολύ ιδιαίτερη περίοδο για την πατρίδα μας.

Η Ελλάδα με την πολιτική αλλαγή που σηματοδότησαν οι εκλογές της 7ης Ιουλίου, βρίσκεται σε τροχιά σημαντικής οικονομικής ανάπτυξης και ανασυγκρότησης.

Ύστερα από μια δεκαετία βαθιάς κρίσης και ψεύτικων διχαστικών διλημμάτων που έφεραν πολύ πίσω τη χώρα,  η  αισιοδοξία επανέρχεται για το σήμερα και το αύριο.

Την ίδια ώρα  δεχόμαστε βαριές απειλές από τη γειτονική Τουρκία, η οποία συστηματικά παραβιάζει με προκλητικό τρόπο κυριαρχικά δικαιώματά μας.

Ταυτόχρονα δε, η χώρα δέχεται κύματα παράνομων μεταναστών και προσφύγων με κλειστά πίσω μας τα ευρωπαϊκά σύνορα. Κι επίσης απειλείται πολύ σοβαρά από το δημογραφικό πρόβλημα που εξελίσσεται σε ωρολογιακή βόμβα.

Έχουμε ανάγκη όσο ποτέ την υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής την οποία έχει χαράξει και προωθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Εθνική στρατηγική που προϋποθέτει συναινέσεις και συγκλίσεις, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τομείς της πολιτικής που έχουν ευθέως σχέση με τα εθνικά μας συμφέροντα .

Στο πλαίσιο αυτής  της εθνικής στρατηγικής είναι απολύτως απαραίτητη η κινητοποίηση του παγκόσμιου ελληνισμού και ταυτόχρονα η υλοποίηση ενός έμπρακτου και ουσιαστικού ενδιαφέροντος για τις νεότερες γενιές, εντός και εκτός Ελλάδας.

Πρόκειται για απαραίτητες προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της σταθερής ανοδικής πορείας της χώρας. Και αυτές οι προϋποθέσεις απαιτούν με τη σειρά τους, τη συνέχιση του στοιχειώδους δεσμού ανάμεσα στους Έλληνες του εξωτερικού και την πατρίδα. Και αυτός δεν είναι άλλος από το αυτονόητο, δημοκρατικό  και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους να μπορούν να ψηφίζουν για την Ελλάδα από τη χώρα στην οποία βρίσκονται.

Γι’ αυτούς τους λόγους τονίζω, ότι η υπερψήφιση σήμερα από το σύνολο των μελών της εθνικής αντιπροσωπείας θα είναι μια σπουδαία πράξη που θα συμβολίζει την εθνική ενότητα και τη στοιχειώδη αξιοπιστία του πολιτικού μας συστήματος, απέναντι στον ελληνικό λαό και απέναντι στον απόδημο ελληνισμό.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το ενδιαφέρον της μεγάλης φιλελεύθερης παράταξης για τη διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, είναι συνεχές και διαχρονικό.

Την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα η κυβέρνηση της ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή και υπουργό εσωτερικών τον σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, κατέθεσε πρόταση για τη διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν από τη χώρα στην οποία κατοικούν.

Δεν κατέστη δυνατόν τότε να συγκεντρωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία των 200 βουλευτών.  Ενώ επίσης δεν ευδοκίμησαν ούτε οι αντίστοιχες προσπάθειες του Αντώνη Σαμαρά στα πολύ δύσκολα χρόνια που κυβέρνησε τη χώρα.

Από τη στιγμή που ανέλαβε την ηγεσία της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατέβαλε συστηματικές προσπάθειες για να γίνει πράξη η διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο στον οποίο βρίσκονται.

Η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε πρόταση νόμου η οποία δεν εδέησε να συζητηθεί τελικά ποτέ. Το απέφυγε πάρα πολύ συστηματικά η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Κι έτσι φτάσαμε στις μέρες μας όπου από την πρώτη στιγμή ετέθη μπροστά μας το κρίσιμο δίλημμα: Να προχωρήσουμε μέσα από συμβιβασμούς και συγκλίσεις αναζητώντας κοινό τόπο με τα άλλα κόμματα ώστε να συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι ή να επιμείνουμε ως το τέλος στην άποψή μας και επομένως να χαθεί ξανά η ευκαιρία ψήφισης ενός νόμου που θα παράγει αποτελέσματα.

Η απόφαση ήταν ξεκάθαρη και σταθερή.

Θέλαμε και θέλουμε πάση θυσία να πετύχουμε μια συμφωνία η οποία θα μας πηγαίνει μπροστά, θα δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν από τη χώρα που βρίσκονται, μια συμφωνία η οποία θα είναι λειτουργική.

Για το λόγο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε μια σπουδαία απόφαση την οποία ανακοίνωσε στις 31 Ιουλίου. Να διαχωρίσει τη συζήτηση για το εκλογικό σύστημα από την συζήτηση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Η απόφασή του διευκόλυνε πάρα πολύ τις μετέπειτα εξελίξεις.

Ο πρωθυπουργός στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν με τους πολιτικούς αρχηγούς στις 11 Οκτωβρίου, έθεσε με σαφήνεια μία και μόνη κόκκινη γραμμή: Την ισοτιμία της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού με αυτήν όλων ημών που ψηφίζουμε στο εσωτερικό της χώρας.

Όταν ετέθη αυτή η κόκκινη γραμμή διεφάνη σε αυτή τη βάση και η δυνατότητα να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στα κόμματα, που να οδηγεί στις 200 ψήφους.

Ακολούθησαν επίπονες και επίμονες προσπάθειες μέσα από τις συνεδριάσεις της διακομματικής Επιτροπής των κοινοβουλευτικών κομμάτων, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στις 16, 21 και 22 Οκτωβρίου.

Σε αυτές τις συζητήσεις η ΝΔ περιέγραψε τη βασική της θέση που είναι ότι οι Έλληνες του εξωτερικού πρέπει να ψηφίζουν χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις και ότι καλύτερη μέθοδος είναι αυτή της επιστολικής ψήφου γιατί μπορεί να εξασφαλίσει την καθολική συμμετοχή και τη μυστικότητα και την αξιοπιστία της εκλογικής καταγραφής.

Ήταν φανερό ότι αυτή η θέση δεν είχε καμία απολύτως πιθανότητα να συγκεντρώσει 200 ψήφους καθώς σε αυτήν την άποψη συνέκλιναν μόνο άλλα δύο κόμματα. Το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση.

Ωστόσο στις συζητήσεις της Διακομματικής Επιτροπής μπήκαμε με ανοιχτό πνεύμα, χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς ιδεοληψίες. Παρακολουθήσαμε και αναλύσαμε πολύ προσεκτικά την δομημένη επιχειρηματολογία των άλλων κομμάτων- κομμάτων με τα οποία μας χωρίζουν βαθιές ιδεολογικές διαφορές, όπως το ΚΚΕ-  συζητώντας μαζί τους με απόλυτο σεβασμό και αξιοπιστία, θέλοντας να κατανοήσουμε τις αιτίες και τους λόγους των δικών τους θέσεων και επιχειρημάτων.

Το κάναμε με πολύ επίμονο και συστηματικό τρόπο έως ότου καταλήξαμε τελικά σε μια συμφωνία η οποία εν πολλοίς περιγράφεται στο νομοσχέδιο που καλούμαστε σήμερα να ψηφίσουμε.

Η λύση που δίνουμε αναμφίβολα δεν είναι η ιδεώδης. Δεν είναι η ιδανική. Είναι όμως η μόνη ρεαλιστική από πολιτική άποψη και η μόνη που σήμερα μας πηγαίνει μπροστά .

Είναι προφανές ότι αυτό είναι το σημείο συμφωνίας για το σημερινό πολιτικό σύστημα.  Συνέβαλαν θετικά σε αυτό, με διαβαθμίσεις βέβαια, όλα τα κόμματα και τα ευχαριστώ γι’ αυτό. Βρίσκεται ασφαλώς μπροστά από ό,τι ήταν το πολιτικό σύστημα τα προηγούμενα χρόνια και τις προηγούμενες δεκαετίες, αλλά είναι πολύ πίσω από εκεί που βρίσκονται οι αντιλήψεις της ελληνικής κοινωνίας, και ιδιαιτέρως του απόδημου ελληνισμού, που θα ήθελε να αποφευχθεί οποιαδήποτε εξαίρεση και διάκριση.

Με τη λύση που δίνουμε πετυχαίνουμε κάτι που είναι πραγματικά σπουδαίο.

Όλοι οι νέοι άνθρωποι ηλικίας έως 30 ετών μπορούν να ψηφίζουν από τη χώρα στην οποία βρίσκονται χωρίς στην ουσία καμία απολύτως προϋπόθεση.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο εκατοντάδες χιλιάδες νέοι άνθρωποι που έφυγαν από την πατρίδα μας είτε για να σπουδάσουν, είτε για να σταδιοδρομήσουν επαγγελματικά για να αναζητήσουν, ενδεχομένως, μια καλύτερη τύχη στα δύσκολα χρόνια της κρίσης, έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν.

Σε κάθε περίπτωση αποτελούν τον κορμό και την ελπίδα της Ελλάδας του σήμερα και του αύριο.

Το ενδιαφέρον γι’ αυτή τη γενιά δεν είναι ευκαιριακό, είναι προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης και εκφράζεται με σημαντικές συνδυαστικές πολιτικές που αφορούν την απασχόληση, τη στήριξη των νέων ζευγαριών και της οικογένειας.

Ταυτόχρονα υπογραμμίζω ότι δεν υπάρχει κανένα όριο για το πότε έφυγε κάποιος από τη χώρα σε σχέση με το δικαίωμά του να ψηφίζει από τη χώρα από την οποία βρίσκεται. Είτε έφυγε κάποιος 20 είτε 30, είτε 40, είτε 50 χρόνια από την πατρίδα η προϋπόθεση που θέτει ο νόμος είναι να μπορεί να αποδείξει με δημόσια έγγραφα ότι τα τελευταία 35 χρόνια υπήρξαν τουλάχιστον δύο χρόνια, και όχι υποχρεωτικά συνεχόμενα, στα οποία βρέθηκε στην Ελλάδα, είτε για να εργαστεί στον ιδιωτικό ή στο δημόσιο τομέα ή να αναπτύξει επιχειρηματική δραστηριότητα, είτε για να σπουδάσει γιατί κείνο το διάστημα μπορεί να ήταν μαθητής ή φοιτητής στο Πανεπιστήμιο, στη δημόσια ή ιδιωτική τεχνική ή επαγγελματική σχολή, είτε για να πραγματοποιήσει τη στρατιωτική του υποχρέωση απέναντι στην πατρίδα.

Στην πραγματικότητα λοιπόν με την ύπαρξη αυτών των προϋποθέσεων, η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων του εξωτερικού, έχουν τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμούν να ενταχθούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους και να ψηφίσουν από τη χώρα στην οποία βρίσκονται.

Οι δε προϋποθέσεις που περιγράφονται για την ύπαρξη ενεργού φορολογικής δήλωσης και ενεργού φορολογικού μητρώου, πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι σε καμία περίπτωση δεν έχουν μπει γιατί μας ενδιαφέρει κάποιο ταξικό πρόσημο στην πορεία, στη ζωή και στην ταυτότητα κάθε Έλληνα πολίτη, αλλά γιατί ετέθη από πολιτικές δυνάμεις η ανάγκη απόδειξης της συνειδητοποίησης των συμφερόντων του πολίτη ως προς την πολιτική κατάσταση της χώρας καθώς και στοιχειώδους οικονομικού δεσμού με την πατρίδα.

Η ρύθμιση λοιπόν αυτή αφορά εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες του εξωτερικού. Πόσοι ακριβώς είναι δεν το γνωρίζουμε.

Σημασία έχει πόσοι από αυτούς θα θελήσουν να αξιοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα. Αυτό εξαρτάται από τα μηνύματα που θα εκπέμψει η εθνική αντιπροσωπεία, το πολιτικό σύστημα και σήμερα και το επόμενο χρονικό διάστημα, από την ενημέρωση που θα γίνει στους Έλληνες του εξωτερικού και ασφαλώς και από τη στάση που θα κρατήσουν τα οργανωμένα σύνολα και οι οργανωμένες δυνάμεις των Ελλήνων μεταναστών.

Γι’ αυτόν τον επιπρόσθετο λόγο σήμερα καλούμαστε όλοι να ψηφίσουμε με δύναμη και αποφασιστικότητα αυτό το νομοσχέδιο, υπερβαίνοντας ο καθένας τις δικές του ξεχωριστές προτάσεις, αφήνοντας στο χθες τους διχασμούς και ιδεοληψίες γύρω από αυτή την υπόθεση.

Ας το ψηφίσουμε ομόφωνα στέλνοντας ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στους συμπατριώτες μας σε ολόκληρη τη γη ότι η Ελλάδα τους αγκαλιάζει, τους αγαπά, όπως κι εκείνοι αγαπούν την πατρίδα και σήμερα κάνουμε ένα βήμα μπροστά για να ικανοποιήσουμε ένα βασικό δημοκρατικό τους δικαίωμα.

Προσωπικά θεωρώ λάθος το «όλα ή τίποτα» που υποστηρίζουν μέσα στο πάθος τους και την αγάπη τους για την πατρίδα κάποιες ομογενειακές οργανώσεις. Γιατί είδαμε ότι επί τόσα χρόνια είχαμε μείνει κολλημένοι στο τίποτα. Και αυτό είναι πολύ άδικο. Ιδιαίτερα απέναντι στους νέους ανθρώπους που όπως είπαμε πριν έφυγαν στα χρόνια της κρίσης στο εξωτερικό.

Είναι πολύ άδικο εξ αιτίας αυτού του τίποτα να τους αποκλείουμε από τον τόπο στον οποίο γεννήθηκαν, έκαναν τα πρώτα τους βήματα, μεγάλωσαν και προς το παρόν έχουν διακόψει την παρουσία τους στην πατρίδα, για τους λόγους που αναφέραμε.

Και θα ήθελα επίσης να σας πω ότι όταν κάποιοι  με ρωτούν εάν βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο ή μισοάδειο θέλω να τους πω ότι είναι βέβαιο ότι και στις δύο περιπτώσεις αυτό το ποτήρι έχει μέσα νερό. Ενώ αν δεν ψηφίσουμε όλοι μαζί αυτή τη ρύθμιση, το ποτήρι δεν θα έχει μέσα ούτε μία σταγόνα.

Αναρωτιούνται επίσης μήπως όλη αυτή η επίμονη προσπάθεια της κυβέρνησης την οδηγεί στο να χάνει την ιδεολογική της σαφήνεια και την πολιτική της στόχευση. Μήπως πρόκειται για μία άσκηση συναίνεσης, για τη συναίνεση ως αυτοσκοπό.

Ασφαλώς και δεν ισχύει αυτό.

Τα κόμματα έχουν διαφορετικές αξιακές και ιδεολογικές αναφορές και ασφαλώς και διαφορετικά πολιτικά προτάγματα. Όταν πρόκειται όμως για θέματα που αφορούν ευθέως το εθνικό συμφέρον, τη στοιχειώδη εθνική ενότητα και τα στοιχειωδώς αυτονόητα δημοκρατικά δικαιώματα η συναίνεση είναι επιβεβλημένη και είναι πράξη ευθύνης από όλους μας και όχι επικοινωνιακή τακτική.

Σε όσους δε, κατηγόρησαν την κυβέρνηση με αφορμή αυτό το νομοσχέδιο, ότι όλο αυτό είναι ένας μικροκομματικός τακτισμός να κάνει κάτι που θα έχει όφελος η ΝΔ σε ψήφους στις επόμενες εκλογές, έχω να τους πω και με την ιδιότητα του πολιτικού επιστήμονα και αναλυτή, ότι αν κάποιος ζημιώνεται προφανέστατα από την ύπαρξη όρων και προϋποθέσεων, που προφανώς βλάπτουν περισσότερο τους μετανάστες που απουσιάζουν πολλές δεκαετίες από την πατρίδα, αυτός ο κάποιος είναι πολιτικές δυνάμεις οι οποίες έχουν ιστορική πολιτική ταυτότητα.

Και η Νέα Δημοκρατία έχει ιστορική πολιτική ταυτότητα και μεγάλο τμήμα των ομογενών που έχουν μεταναστεύσει πριν πολλές δεκαετίες είναι παραδοσιακά κοντά στις δικές της και συντηρητικές και φιλελεύθερες αξίες.

Επομένως εμείς δεν κινηθήκαμε ούτε για μια στιγμή  από μικροκομματικό τακτικισμό.  Το αποδείξαμε εμπράκτως από την αρχή μέχρι και σήμερα, τις τροποποιήσεις που καταθέσαμε.

Υπάρχουν κάποιοι που ανησυχούν μήπως χάσαμε τελικά την ουσία. Θεωρώ ότι  δεν έχουν δίκιο. Στην πολιτική προχωράς μόνο με προωθητικούς συμβιβασμούς και τομές. Το ίδιο άλλωστε έγινε και με τη συνταγματική αναθεώρηση.

Μία συνταγματική αναθεώρηση που ασφαλώς προσέφερε μια σειρά θετικές ρυθμίσεις, αλλά  αναγκαστικά άφησε εκτός ρυθμίσεων κρίσιμα και σπουδαία θέματα για λόγους που αφορούν την προηγούμενη κυβερνητική πλειοψηφία.

Εδώ πετύχαμε ένα μεγάλο βήμα μπροστά.  Είναι στο χέρι των Ελλήνων να προχωρήσουμε στο μέλλον πολύ περισσότερο.

Όσοι θέλησαν να υπονομεύσουν αυτήν την προσπάθεια απέτυχαν.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν είναι χωρίς σημασία να σημειώσω και κάτι ακόμα.

Τις τελευταίες ημέρες η Αξιωματική Αντιπολίτευση στην προσπάθειά της να διαμορφώσει μια στοιχειωδώς οργανωμένη αντιπολιτευτική στρατηγική επιτίθεται στην κυβέρνησή μας με μια παρωχημένη και ανεδαφική ρητορική περί παλινόρθωσης του αυταρχικού κράτους της κακιάς δεξιάς.

Σήμερα αποδεικνύεται ξανά ότι αυτό που εσείς προσπαθείτε να ονομάσετε κακιά δεξιά, είναι μια μεγάλη φιλελεύθερη λαϊκή παράταξη που έχει την ικανότητα να απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες, έχει την ικανότητα να ενώνει δυνάμεις, να οδηγεί σε συγκλίσεις, να υπερασπίζεται τα αυτονόητα δημοκρατικά δικαιώματα όλων των Ελλήνων.  Έχει την ικανότητα να προχωρά μπροστά τη χώρα και στον τομέα της δημοκρατίας και της κοινωνικής συμμετοχής.  Και φυσικά της ασφάλειας των πολιτών που είναι προϋπόθεση ελευθερίας.

Και θα κλείσω με ένα κάλεσμα:

Έλληνες και Ελληνίδες που βρίσκεστε στο εξωτερικό και αυτή τη στιγμή μας ακούτε και παρακολουθείτε τη συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων, να ξέρετε ότι παρά τους περιορισμούς, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια, είστε το ίδιο Έλληνες με μας, αγαπάτε την πατρίδα όσο την αγαπάμε και εμείς, είμαστε και θα είμαστε ενωμένοι όσο ποτέ και αυτή είναι η προϋπόθεση για να κρατήσουμε όρθια την πατρίδα μας και να προχωρήσουμε μπροστά.

Όπως κάνατε το χρέος σας στο παρελθόν, είμαι σίγουρος ότι θα το κάνετε και τώρα. Και θα συνδράμετε στο να πετύχει η ρύθμιση που σήμερα ψηφίζουμε και στις επόμενες εκλογές πολλές πολλές χιλιάδες Ελλήνων θα ψηφίσουν από τη χώρα στην οποία βρίσκονται.

Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε  αναθέτοντάς μου τα καθήκοντα του υπουργού Εσωτερικών που συνεπάγονταν αυτήν την  αποστολή καθώς και τη συνεχή στήριξή του όλο αυτό το διάστημα. Σε πολλές δυσκολίες και κακοτοπιές που είχε αυτή η προσπάθεια. Δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί το αποτέλεσμα αν δεν είχαμε αυτή τη στήριξη.

Θέλω, επίσης, πολιτικά και ανθρώπινα να ευχαριστήσω τον υφυπουργό Εσωτερικών  Θεόδωρο Λιβάνιο για την άριστη συνεργασία μας και την διαρκή υποστήριξή του σε αυτήν την προσπάθεια ειδικά σε καθοριστικές τεχνικές παραμέτρους.

Σήμερα όλοι μαζί κάνουμε ένα βήμα μπροστά.

Το χρειάζονται οι πολίτες και η πατρίδα μας.

Ευχαριστώ πολύ”.

Ετικέτες: 'Ελληνες εξωτερικούΒΟΥΛΗΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣΨΗΦΟΣΨΗΦΟΣ ΑΠΟΔΗΜΩΝ