ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Δευτέρα 15 Απριλίου 2024

Η ομιλία του Υπουργού Εσωτερικών στην Ολομέλεια της Βουλής

Η ομιλία του Υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου στη Βουλή κατά τη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου «Ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση και άλλα επείγοντα ζητήματα».

Ολόκληρη η ομιλία:

“Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πριν ακριβώς ένα μήνα, ο ελληνικός λαός έδωσε ισχυρή εντολή για τη διακυβέρνηση του τόπου στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στη Νέα Δημοκρατία. Η επιλογή του αυτή συνδέεται, κατά την άποψή μου, με τα αιτήματα και την ανάγκη των Ελλήνων να προχωρήσουν μπροστά με ανάπτυξη, ασφάλεια και εξυπηρέτηση των πολιτών μέσα από τον ικανοποίηση βασικών κοινωνικών αναγκών, όπως είναι η παιδεία και η υγεία.

Στη δική μας αντίληψη, η αυτοδιοίκηση στην ικανοποίηση αυτών των στόχων και αυτής της πολιτικής έχει ξεχωριστή σημασία. Είναι άλλωστε ένας θεσμός που όλα αυτά τα χρόνια της Μεταπολίτευσης έχει παίξει θετικό και δημιουργικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας και στην κοινωνική συνοχή. Είναι ένας χώρος που πραγματικά έχει δικαιώσει προσπάθειες συνεργασιών, συγκλίσεων και ενωτικής δουλειάς για την αντιμετώπιση των τοπικών προβλημάτων.

Η συζήτηση που έγινε τις τελευταίες δύο ημέρες, αλλά και όλη η δημόσια συζήτηση από τα μίντια γύρω από το σημερινό νομοσχέδιο έχει φέρει στην επιφάνεια το πραγματικό θέμα. Έχουμε τελείως διαφορετική αντίληψη για το ποια αυτοδιοίκηση θέλουμε.

Η αυτοδιοίκηση που θέλει η Νέα Δημοκρατία είναι μία αυτοδιοίκηση που λύνει προβλήματα, είναι αποτελεσματική, έχει τη δική της συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, συνεργάζεται με την υγιή επιχειρηματικότητα και προσελκύει επενδύσεις. Με αυτό τον τρόπο, συμβάλλει στην ενίσχυση της απασχόλησης, στην αντιμετώπιση του πολύ οξυμένου προβλήματος της ανεργίας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της κοινωνικής συνοχής. Άρα, στη δική μας αντίληψη χρειαζόμαστε μία αυτοδιοίκηση η οποία να παίρνει αποφάσεις, να είναι δυναμική και να λύνει προβλήματα.

Στην αντίληψη του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, του ΣΥΡΙΖΑ, η αυτοδιοίκηση είναι ένα πειραματόζωο των ιδεοληψιών των κυρίων του ΣΥΡΙΖΑ, της ανευθυνότητας και του τυχοδιωκτισμού που δεν δίστασαν να δείξουν συνολικά στην ελληνική πολιτική ζωή τα προηγούμενα χρόνια, ζημιώνοντας βαρύτατα τον ελληνικό λαό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει μία αυτοδιοίκηση αέναου διαλόγου, διαπραγματεύσεων, ψηφισμάτων και διαρρύθμισης μικρότερων ή μεγαλύτερων συμφερόντων και πελατειακών σχέσεων. Ο εισηγητής του μας είπε ψευδεπίγραφα ότι το δίλημμα είναι κυβερνησιμότητα ή δημοκρατία.

Το δίλημμα είναι κυβερνησιμότητα ή διάλυση στους ΟΤΑ. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οι ιδεοληψίες με τις οποίες κινηθήκατε στον χώρο της αυτοδιοίκησης οδήγησαν σε απείρου κάλλους φράσεις και λογικές τα προηγούμενα τέσσερα-πέντε χρόνια, με κλασικότερο ότι οι αντιμνημονιακοί ξέρουν να μαζεύουν καλύτερα τα σκουπίδια από τους υπόλοιπους.

Αλλά αυτό που κάνατε, αξιότιμες κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, τα προηγούμενα πέντε χρόνια, με μεγάλο υπόδειγμα την Περιφέρεια της Αττικής, είναι να μας παραδώσετε μία ωρολογιακή βόμβα σκουπιδιών στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, εδώ που κατοικεί ο μισός ελληνικός πληθυσμός, όπου είναι πασίγνωστο ότι οι δυνατότητες του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στη Φυλή επαρκούν μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου, με επίσημα έγγραφα του Συνδέσμου που διαχειρίζεται αυτόν τον χώρο. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της δικής σας αντίληψης για την αυτοδιοίκηση.

Σκεφτήκατε, λοιπόν, στα πλαίσια της στρατηγικής της για τη διατήρηση της εξουσίας με ποιον τρόπο θα χρησιμοποιήσετε και αυτόν τον χώρο, γιατί η κλασική, συνεχής και σταθερή στρατηγική σας είναι η εργαλειοποίηση των θεσμών, είναι οι περίφημες κουβέντες σας ότι «Αν δεν βάλετε φυλακή τέσσερις-πέντε, δεν πρόκειται να κρατηθείτε στην εξουσία». Αλλά σας έβγαλε από την εξουσία ο ελληνικός λαός με την ψήφο του.

Αυτό σκεφτήκατε για τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Καθιερώσατε την απλή αναλογική για να οδηγήσετε τα πράγματα σε χαοτικές καταστάσεις.

Και, αξιότιμοι κύριοι του Κομμουνιστικού Κόμματος, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι με το σύστημα που εμείς φέρνουμε σήμερα για να διορθώσουμε το πρόβλημα που υπάρχει με την πλειοψηφία στις δημοτικές επιτροπές, στην οικονομική επιτροπή και στις άλλες επιτροπές του δήμου, έχουν διοικήσει πάρα πολλοί δήμαρχοι τα προηγούμενα χρόνια τη χώρα, διότι αυτό ισχύει επί χρόνια. Όλα τα χρόνια της Μεταπολίτευσης ίσχυε αυτό και πολλοί δήμαρχοι-στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος είχαν διακριθεί σε αυτόν τον τομέα διοικώντας με αυτό το σύστημα. Τότε ήταν καλό; Και τώρα που το ξαναφέρνει η Νέα Δημοκρατία για να λειτουργήσουν στοιχειωδώς οι Δήμοι και οι Περιφέρειες τι είναι; Στη δική μας αντίληψη είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσουν στοιχειωδώς να λειτουργήσουν τα πράγματα.

Η επιλογή αυτή της σημερινής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης την εποχή που ήταν Κυβέρνηση έγινε για έναν απλούστατο λόγο, διότι γνώριζε πάρα πολύ καλά ότι οι δυνάμεις της στην αυτοδιοίκηση είναι μηδαμινές, είναι ελάχιστες, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε ποτέ να γίνει ένα πραγματικό κόμμα που να αποκτήσει ρίζες στον χώρο της αυτοδιοίκησης.

Δεν είναι τυχαία τα αποτελέσματα των τελευταίων αυτοδιοικητικών εκλογών. Εκεί συγκρούστηκαν οι δύο αυτοδιοικητικές πολιτικές λογικές και το αποτέλεσμα ήταν ότι δεν υπάρχει στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ σε ολόκληρη τη χώρα το οποίο να έχει εκλεγεί περιφερειάρχης και δεν υπάρχει κανένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ σε καμμία μεγάλη πόλη της Ελλάδας που να εξελέγη δήμαρχος.

Αυτή είναι η απάντηση που έχει δώσει ο ελληνικός λαός, κυρίες και κύριοι, στη δική σας στρατηγική. Κι αυτό δεν είναι περίεργο. Είστε αποτέλεσμα και δημιούργημα των ψευδεπίγραφων διαχωριστικών γραμμών που μπορέσατε να χαράξετε τα χρόνια της κρίσης και του ερχομού των μνημονίων και να αξιοποιήσετε ρήγματα που υπήρχαν στο παραδοσιακό πολιτικό σύστημα στη χώρα, κι έτσι να αναρριχηθείτε στην εξουσία.

Στην αυτοδιοίκηση, όμως, δεν τα έχετε καταφέρει καλά. Είσαστε εκτός και έχετε αποτύχει. Έτσι σας ήταν πολύ εύκολο να κάνετε αυτά τα απίστευτα πράγματα με την απλή αναλογική. Δεν έχει ξαναγίνει πουθενά δήμαρχος και περιφερειάρχης να παίρνει το 50% συν μία των ψήφων και να μην έχει πλειοψηφία στα όργανα που διοικούν τον Δήμο και την Περιφέρεια. Είναι μια βαθύτατα αντιδημοκρατική λογική. Είναι βαθύτατα ανορθολογική, είναι προσβλητική απέναντι στους ψηφοφόρους.

Να σας πω κάτι; Αν θέλατε να ήσαστε συνεπείς και να το κάνατε σωστά, θα έπρεπε να οδηγήσετε τα πράγματα στην έμμεση εκλογή του δημάρχου, να πείτε «πιστεύουμε ότι ο δήμαρχος δεν πρέπει να εκλέγεται κατευθείαν από τον λαό, θέλουμε απλή αναλογική στην εκλογή των δήμων, των δημοτικών συμβουλίων, των δημάρχων και αντίστοιχα των περιφερειαρχών» και μετά να συγκεντρωνόταν το Δημοτικό και το Περιφερειακό Συμβούλιο και να εξέλεγε Δήμαρχο ή Περιφερειάρχη.

Αυτό από την πλευρά σας θα ήταν μια συνεπής στάση. Δεν το θέλατε, όμως, αυτό το πράγμα. Διότι το μόνο που σας ενδιέφερε ήταν το μπάχαλο για έναν θεσμό που δεν σας πείραζε καθόλου να φθάσει σε αυτή τη θέση. Έτσι ήρθαμε εδώ που ήρθαμε. Και εμείς, αγαπητοί φίλοι, τι κάναμε;

Παρενθετικά να σας πω ότι σήμερα το Υπουργείο Εσωτερικών έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του τον απολογισμό των πρώτων τριάντα ημερών. Εμείς θα το κάνουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, γιατί σεβόμαστε τους πολίτες, θέλουμε να δίνουμε διαρκώς λόγο και θέλουμε να είμαστε υπό τον συνεχή έλεγχο της κοινωνίας για τη δουλειά και το έργο που πράττουμε, για τα θετικά και για τα αρνητικά, για τις επιτυχίες και για τις παραλείψεις, γιατί δουλειά μας είναι να βελτιωνόμαστε διαρκώς, γιατί μόνο αλαζονεία δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να μας διακατέχει και γιατί είμαστε εδώ για να υπηρετήσουμε τους Έλληνες, ανεξαρτήτως κοινωνικής προέλευσης, φύλου ή πολιτικής ταυτότητας. Είμαστε εδώ για να είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, όπως έχει διακηρύξει ο Πρωθυπουργός μας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πήραμε, λοιπόν, αυτή την κατάσταση. Μέσα σε τριάντα μέρες συναντηθήκαμε με την ΚΕΔΕ, με όλους τους εκλεγμένους Περιφερειάρχες. Συναντήθηκα προσωπικά, καθώς και ο Υφυπουργός και ο Γενικός Γραμματέας, με πάνω από εβδομήντα δημάρχους. Προσωπικά έριξα το βάρος στο να μιλήσω με δημάρχους οι οποίοι δεν προέρχονται από τον πολιτικό χώρο της Νέας Δημοκρατίας και να ακούσω τις σκέψεις τους.

Αυτό που έχουμε φέρει εδώ, όπως το διαπιστώσατε και στην Επιτροπή, έχει τη συγκατάθεση και τη στήριξη της ΚΕΔΕ και της μεγάλης πλειονότητας των δημάρχων και του συνόλου των εκλεγμένων περιφερειαρχών. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Γιατί το κάνουμε αυτό; Γιατί δίνουμε λύση σε βασικά προβλήματα κυβερνησιμότητας. Σε ποια; Πρώτον, αναβαθμίζουμε τα Δημοτικά και τα Περιφερειακά Συμβούλια, διότι παίρνουμε από πάνω τους συζητήσεις για εξαιρετικά δευτερεύοντα θέματα. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι τα χρήματα που δίνονται για τις μετακινήσεις των δημοτικών ή των περιφερειακών στελεχών και μια σειρά άλλα, δεκάδες πράγματα που κουβεντιάζονται στα Δημοτικά Συμβούλια και που δεν έχει κανένα νόημα να φθάνουν εκεί. Όσοι έχουν διατελέσει δήμαρχοι ή στελέχη της Αυτοδιοίκησης το γνωρίζουν πολύ καλά.

Και υπευθυνοποιούμε και την Αντιπολίτευση, διότι στις σοβαρές συζητήσεις για τον προϋπολογισμό, για το τεχνικό πρόγραμμα, για το επιχειρησιακό σχέδιο, για τα σοβαρά θέματα του Δήμου ζητάμε από την Αντιπολίτευση να υποστηρίξει με εναλλακτική πρόταση την άρνησή της και αυτή να τη στηρίζει σε απόψεις και δεδομένα που δίνουν οι ίδιες οι υπηρεσίες του δήμου. Τέρμα στο «ΟΧΙ» για το «ΟΧΙ»! Τέρμα σε προσχηματικές αντιπολιτεύσεις!

Δεύτερον, ενθαρρύνουμε τη συνεργασία, τη σύγκλιση και τη σύμπραξη των παρατάξεων, γιατί πιστεύουμε και εμείς –εμείς μάλλον πιστεύουμε ουσιαστικά- στις συνεργασίες. Και επειδή αυτή είναι η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας στον χώρο της Αυτοδιοίκησης, γι’ αυτό η Νέα Δημοκρατία έχει επιβραβευτεί από τον ελληνικό λαό.

Θα έπρεπε να είσαστε πολύ προβληματισμένοι γιατί η δύναμη της Αριστεράς και του ΠΑΣΟΚ, που επί δεκαετίες κυριαρχούσαν στον αυτοδιοικητικό χώρο, σήμερα είναι εξαιρετικά μειοψηφική και ο ελληνικός λαός έχει δώσει άλλες προτιμήσεις στο χώρο της Αυτοδιοίκησης που στηρίζουν την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας σε αυτό τον χώρο, γιατί είναι μια πολιτική ενωτική, αναπτυξιακή, που υποστηρίζει την κοινωνική συνοχή. Ενθαρρύνουμε, λοιπόν, τις συμπράξεις και τις συγκλίσεις υπό την προϋπόθεση σε αυτές να συμμετέχει η παράταξη του δημάρχου.

Και να μου επιτρέψετε να πω και κάτι: Και το εκλογικό αποτέλεσμα στους Δήμους και στις Περιφέρειες έχει συσχέτιση με το εκλογικό σύστημα. Θα υπήρχαν είκοσι υποψήφιοι στον Δήμο της Θεσσαλονίκης, αν δεν ήταν αυτός ο εκλογικός νόμος, κύριοι;

Επομένως το ερώτημα τουμπάρει και ανάποδα και εμείς το μόνο που κάνουμε είναι να συμβάλλουμε στην κυβερνησιμότητα, δίνοντας στους Δημάρχους και στους Περιφερειάρχες την αναγκαία πλειοψηφία στα όργανα διοίκησης των δήμων και των περιφερειών, προκειμένου να μπορέσουμε να πάμε παρακάτω.

Συνολική παρέμβαση στο χώρο της Αυτοδιοίκησης θα κάνουμε μέσα στο χειμώνα που έρχεται. Εδώ περιοριστήκαμε σε παρεμβάσεις οι οποίες αντιμετωπίζουν τα οξυμμένα προβλήματα κυβερνησιμότητας. Δεν θα ήταν σωστό μέσα σε έναν μήνα και μέσα στο κατακαλόκαιρο να αντιμετωπίσουμε τη συνολική κατάσταση.

Θέλουμε να ξεκαθαριστούν πλήρως οι αρμοδιότητες και του πρώτου και του δεύτερου βαθμού και μεταξύ τους και απέναντι στο κεντρικό κράτος και στη διοίκηση, προκειμένου να βγουν ωφελημένοι οι πολίτες από ένα σύγχρονο, επιτελικό, αποτελεσματικό κράτος, το οποίο θα βοηθά τους πολίτες στο να έχουν μια πολύ καλύτερη ποιότητα ζωής.

(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξης του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)

Δώστε μου ένα λεπτό ακόμη, κυρία Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι, πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποχρεωθεί να αντιστρατευθεί προσχηματικά αυτό το νομοσχέδιο. Τι να κάνει; Πρέπει να κάνει αντιπολίτευση τώρα και είναι προφανές ότι βρίσκεται σε στρατηγική αμηχανία. Πώς να ισορροπήσει ο κ. Τσίπρας ανάμεσα στις βαριές ευθύνες για όσα έκανε στα 100 δισεκατομμύρια ευρώ με τα οποία επιβάρυνε τη χώρα; Πώς να ισορροπήσουν τα ψέματα και οι είκοσι εννιά καινούριοι φόροι; Πώς να ισορροπήσει κανείς τις εργαλειακές παρεμβάσεις στους θεσμούς; Πώς να ισορροπήσει την πρωτοφανή σκευωρία της «Novartis» και των «Ρασπούτιν»; Πώς να ισορροπήσεις το αρχέγονο πολιτικό DNA του ΣΥΡΙΖΑ που σε κρατάει πίσω, με την ελπίδα κάποτε να ξαναγυρίσεις στην εξουσία;

Στην αυτοδιοίκηση, πρέπει να το καταλάβετε ότι, τον χειμώνα που έρχεται, ο εκλογικός νόμος της απλής αναλογικής θα πάρει τέλος. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπάρχει. Εμείς όμως πιστεύουμε ότι, αν θέλει στοιχειωδώς ο κ. Τσίπρας να προχωρήσει μπροστά και να πείσει και κάποιον ότι θέλει να κοιτάξει μπροστά και να δει το παιχνίδι της πολιτικής με όρους ρεαλισμού θα πρέπει να βάλετε τέλος στην υποστήριξή σας στην απλή αναλογική ως γενικό πολιτικό σύστημα για τη χώρα και να έρθετε να φτιάξουμε έναν εκλογικό νόμο, ο οποίος θα εξασφαλίζει και την αναλογικότητα, την αντιπροσωπευτικότητα και την κυβερνησιμότητα της χώρας, γιατί είναι απαίτηση του ελληνικού λαού να προχωρήσει μπροστά, με σταθερό και ουσιαστικό τρόπο. Αυτήν την τετραετία το έχει κάνει με την επιλογή του να δώσει την ηγεσία του τόπου στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στη Νέα Δημοκρατία.

Σας ευχαριστώ πολύ”.

 

 

Ετικέτες: ΒΟΥΛΗΟΜΙΛΙΑΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣΥπουργός Εσωτερικών