ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

Η ομιλία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκου για τον Προϋπολογισμό του 2020

Ολοκληρώνεται το βράδυ της Τετάρτης, 18 Δεκεμβρίου 2019, με ψηφοφορία η πενθήμερη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2020. Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος μίλησε από το βήμα της Βουλής και αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα με το οποίο θα ενισχυθεί η Αυτοδιοίκηση, αλλά και στις μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν δημόσιο.

Ολόκληρη η ομιλία του κ. Τάκη Θεοδωρικάκου:

“Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Βρισκόμαστε στο 2019 όχι στο 2009 και η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση έχει κυβερνήσει τη χώρα 4 χρόνια. Στα δικά σας χρόνια στείλατε το σύνολο της περιουσίας του ελληνικού δημοσίου για 99 χρόνια στο υπερ-Ταμείο. Στα δικά σας χρόνια. Μην εκνευρίζεστε κ. Τσακαλώτε όταν ακούτε την αλήθεια. Είναι δικά σας τα κατορθώματα αυτά. Στη δική σας 4ετία το Μέγαρο Μαξίμου ήταν περίκλειστο και φυλασσόμενο μονίμως από τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Ο δρόμος ήταν κλειστός και δεν επιτρεπόταν η πρόσβαση σε κανέναν, γιατί καταφέρατε να είστε τελείως απομονωμένοι από την ελληνική κοινωνία.

Την βία, την οποία καταγγέλλετε, επειδή σήμερα η αστυνομία παίρνει τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας για τους πολίτες, για  όλους τους Έλληνες πολίτες, την χρησιμοποιήσατε εσείς όταν χτυπήσατε αλύπητα διαδηλωτές που διαδήλωναν για τη συμφωνία των Πρεσπών. Αυτή είναι η αλήθεια κ. Τσακαλώτο και δεν πρέπει κανένας να την ξεχνά.

Τέσσερα χρόνια που οδήγησαν σε ένα εκλογικό αποτέλεσμα κ. Πρόεδρε καθώς, το βασικό που έγινε στις 7 Ιουλίου, είναι ότι ο ελληνικός λαός αποφάσισε να απορρίψει μία 4ετία τεχνητού διχασμού διάψευσης προσδοκιών και ακραίας δημαγωγίας. Ταυτόχρονα να δώσει εντολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στη Νέα Δημοκρατία να κάνουν πράξη την ανάπτυξη, την ασφάλεια και την ανασυγκρότηση του κράτους. Αυτός ο Προϋπολογισμός στοχεύει ακριβώς σε αυτά τα προτάγματα που η ελληνική κοινωνία έδωσε εντολή στον σημερινό πρωθυπουργό και στη Νέα Δημοκρατία.

Με ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό, στηριγμένο στην αλήθεια και στη λογική, δίνοντας και πάλι αξιοπιστία στο πολιτικό σύστημα της χώρας.

Γίνεται πράξη η σταθερή, στοχευμένη μείωση της φορολογίας, η φιλοεπενδυτική πολιτική της κυβέρνησης, η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και των μεταρρυθμίσεων.

Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες αρχίζουν να νιώθουν ότι υπάρχει αληθινή ελπίδα. Ανεξάρτητα από τι ψήφισαν στις εκλογές, ισχύει αυτό.

Αλλά η οικονομική ανάπτυξη δεν φτάνει.

Η σταθερή πορεία μπροστά απαιτεί ένα αποτελεσματικό κράτος στην υπηρεσία του πολίτη. Και ταυτόχρονα αναχαίτηση των κινδύνων και των απειλών στα εθνικά θέματα. Απαιτεί την αντιστροφή του μεγάλου δημογραφικού προβλήματος, που είναι μια μεγάλη απειλή για το έθνος μας.

Όλο αυτό το πλαίσιο- πλην οικονομίας- αποτελεί έναν χώρο που οι πολιτικές δυνάμεις μπορούν να πετύχουν μέσα από σοβαρό διάλογο, σημαντικές συγκλίσεις, συνεννόηση και συναινέσεις.

Ειδικά στα εθνικά θέματα, στις σχέσεις με την Τουρκία, είναι αδιανόητο να υπάρχει κομματική αντιπαράθεση δημόσιου χαρακτήρα.

Οφείλουμε όλοι να βάλουμε τα σπαθιά της κομματικής αντιπαράθεσης στα θηκάρια.

Σε αυτήν την κατηγορία υπάγεται και το μεταναστευτικό που πρέπει πλέον να αντιμετωπισθεί ως θέμα εθνικής ασφάλειας και κοινωνικής συνοχής.

Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης απ’ την αρχή αλλά και με τον προϋπολογισμό, είναι η στήριξη της αυτοδιοίκησης και των δύο βαθμών.

Γι’ αυτό από τα πρώτα μέτρα που λάβαμε ήταν να διασώσουμε τους ΟΤΑ που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με την απλή αναλογική, τους οδηγούσε στην ακυβερνησία.

Κινούμενοι προς αυτήν την κατεύθυνση προβλέπουμε για τον Προϋπολογισμό του 2020 αυξημένη χρηματοδότηση των ΚΑΠ κατά 100 εκατ €, δηλαδή από τα 2,4 δισ. αυξάνονται στα 2,5 δισ.

Ανταποκριθήκαμε θετικά στο αίτημα, της αυτοδιοίκησης πολλών χρόνων, να υπάρχει δυνατότητα αξιοποίησης και του ιδιωτικού τομέα για την εκπλήρωση υπηρεσιών  καθαριότητας, φωτισμού και πρασίνου. Στόχος μας είναι να οργανώσουμε πόλεις και γειτονιές καθαρές, φωτεινές, ανθρώπινες, ασφαλείς και πολιτισμένες. Πολιτική της κυβέρνησής μας είναι η ενίσχυση των ΣΔΙΤ με στόχο πάντα την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Προωθούμε καινοτόμες διοικητικές δράσεις που αντιμετωπίζουν τα μεγάλα προβλήματα στις τεχνικές υπηρεσίες των Δήμων. Οργανώνουμε μέσω της ΕΕΤΑΑ, τον τεχνικό και διοικητικό μηχανισμό, με μηχανικούς και άλλες ειδικότητες που θα βοηθήσουν όλους τους δήμους της χώρας που το έχουν ανάγκη, στην υλοποίηση των μελετών και των έργων.

Κάνουμε πράξη τη διαλειτουργικότητα με την ΑΑΔΕ σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και από τις αρχές του 2020  οι Δήμοι θα μπορούν να χρεώνουν τα δημοτικά τέλη με βάση το Ε9, με τη δέσμευση εκ μέρους του κράτους, ότι δεν θα υπάρξουν αναδρομικά πρόστιμα για τις περιπτώσεις που είχαν γίνει καθ’ οιονδήποτε τρόπο λάθη από τους πολίτες.

Δημιουργούμε σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα έργων για την επόμενη 4ετία.

Το νέο πρόγραμμα θα έχει ισχυρό κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο. Θα δίνει προτεραιότητα στην υψηλότερη αξία που υπάρχει, στην ανθρώπινη ζωή και στην ασφάλεια και προστασία των πολιτών από οποιαδήποτε φυσική καταστροφή.

Το αναπτυξιακό σκέλος του προγράμματος συνδέεται με την ενίσχυση όλων των υποδομών και των υποδομών περιβάλλοντος, και με τη στήριξη της ανακύκλωσης, καθώς το 2020 θα είναι για την αυτοδιοίκηση έτος πραγματικής ανακύκλωσης.

Ήδη σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση, ξεκινήσαμε πιλοτικό πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης σε πέντε δήμους με στόχο να ενισχύσουμε την περιβαλλοντική συνείδηση των πολιτών και να στηρίξουμε την προσπάθεια για προστασία του περιβάλλοντος. Πρόγραμμα το οποίο επεκτείνεται σε όλες τις Περιφέρειες.

Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ με κατηγορεί, ψευδώς, ότι καταργώ τον ΦιλόΔΗΜΟ-Ι και τινάζω στον αέρα τα έργα που είχαν εγκριθεί.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτό που καταργείται είναι η εκκρεμότητα όχι τα έργα.

Τα έργα, όμως, τα οποία είχαν ενταχθεί σε αυτό το πρόγραμμα, είχαν χρηματοδότηση 134 εκ. ευρώ,  ενώ ο προϋπολογισμός τους είναι περίπου 1,3 δισ. ευρώ.

Η σύμβαση της ΕΤΕπ με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων λήγει σε 13 μέρες. Συνεπώς τα έργα δεν έχουν καμία γραπτή διασφάλιση.

Η δέσμευσή μου απέναντί στην εθνική αντιπροσωπεία είναι ότι κανένα από τα έργα αυτά δεν θα χαθεί, γιατί θα ενταχθούν στο νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα για τους δήμους, αλλά και στα ΠΕΠ και στα Τομεακά Προγράμματα των Περιφερειών.

Κανένα έργο δεν θα χαθεί!

Το νέο πρόγραμμα θα έχει συγκεκριμένους και διασφαλισμένους πόρους. Θα είναι για πραγματικά έργα, με πραγματικά χρήματα, για πραγματικές ανάγκες.

Για την ενδυνάμωση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης στους πρώτους μήνες του 2020 φέρνουμε στη Βουλή νομοσχέδιο που θα ξεκαθαρίζει τις αρμοδιότητες μεταξύ των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης και της κρατικής δομής.  Η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων θα συνοδευθεί από ενίσχυση πόρων και προσωπικού που θα μετακινηθεί από την κρατική εξουσία. Πρόκειται για πρωτοβουλία που θα σφραγίσει το έργο και την πορεία της Αυτοδιοίκησης.

Πρόθεσή μου, στη σύνταξη του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, είναι να ακολουθήσω το μοντέλο του νόμου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Δεν θα συντάξουμε ένα νομοσχέδιο για να  το αναρτήσουμε για δέκα μέρες στη διαβούλευση ζητώντας τη γνώμη σας. Σύντομα θα καλέσω όλους τους αυτοδιοικητικούς φορείς και όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου να διατυπώσουν με υπευθυνότητα τις θέσεις και τις προτάσεις τους και να συμμετέχουν ενεργά σε αυτήν την προσπάθεια. Στη λειτουργία του κράτους απαιτείται συναίνεση και θα την επιδιώξουμε. Όλοι θα πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Και αν δεν καταφέρουμε την συναίνεση σε κοινοβουλευτικές ψήφους, θα έχουμε επιτύχει να γνωρίζουμε εγκαίρως και να λάβουμε υπ’ όψιν μας τις θέσεις και τις προτάσεις των κομμάτων.

Κυρίες και κύριοι,

Ο νέος Προϋπολογισμός αποτελεί μια ευκαιρία να δώσουμε το στίγμα των προτεραιοτήτων μας και των αλλαγών στο δημόσιο τομέα.

Πρώτον, γίνεται πράξη η αποκομματικοποίηση του κράτους με την καθιέρωση από την κυβέρνησή μας του θεσμού των Υπηρεσιακών Γραμματέων  καταδεικνύει τη νέα, υπερκομματική αντίληψη, με την οποία αντιμετωπίζουμε τη λειτουργία του δημοσίου τομέα.

Δεύτερον, κάνουμε πράξη, σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης,  τη διαλειτουργικότητα των υπηρεσιών του δημοσίου, ώστε ο πολίτης να μη ταλαιπωρείται και να μη χάνει πολύτιμο χρόνο.

Τρίτον, σε συνεργασία με τον ΑΣΕΠ, με γνώμονα τις αρχές της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, έχουμε προχωρήσει στη συγκρότηση επιτροπής για την αναμόρφωση του 2190/1994. Στόχος μας η επιτάχυνση των χρονικών διαδικασιών στις προσλήψεις.

Τέταρτον, Προσλήψεις: 

Προχωράμε στον προγραμματισμό των προσλήψεων για το σύνολο του Δημοσίου Τομέα.

Ο πολυετής σχεδιασμός με ετήσια υλοποίηση δίνει τη δυνατότητα συστηματικής κάλυψης των πραγματικών αναγκών των φορέων. Οι υπηρεσίες θα έχουν ταχύτερα στη διάθεσή τους τους υπαλλήλους και όχι με χρονικές αποκλίσεις ετών και υπέρογκα διοικητικά βάρη.

Ο κανόνας 1:1 διατηρείται και για το έτος 2020.

Για τη διετία 2018-2019 οι εκτιμώμενες αποχωρήσεις από το δημόσιο ξεπερνούν τις 21.000. Ήταν ήδη προγραμματισμένες και προγραμματίστηκαν κι από εμάς περίπου 18.000 προσλήψεις για την περίοδο 2019-2020.

Ταυτόχρονα, συγκεντρώνουμε τα αιτήματα για προσλήψεις από το σύνολο των φορέων του δημοσίου.

Το Υπουργείο Εσωτερικών ανέπτυξε για πρώτη φορά ηλεκτρονική εφαρμογή για τον Ετήσιο Προγραμματισμό των Προσλήψεων.

Έως το τέλος του τρέχοντος έτους, μετά την επεξεργασία των υποβληθέντων στοιχείων, σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, θα προγραμματίσουμε, σε κρίσιμους τομείς νέες προσλήψεις, αξιοποιώντας το διαθέσιμο υπόλοιπο για το έτος 2020 από τις αποχωρήσεις, καθώς και ένα μικρό ποσοστό των αποχωρήσεων του 2021.

Σε ό,τι αφορά στις προσλήψεις που εξαιρούνται από τη σχέση 1:1, προχωρούν κανονικά οι διαδικασίες για την πρόσληψη 8.116 υπαλλήλων σε ανταποδοτικές υπηρεσίες των Δήμων, 2.900 του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», το οποίο ενισχύουμε με 60 εκατ. ευρώ, 4.500 στο χώρο της Ειδικής Αγωγής, καθώς και ένας σημαντικός αριθμός προσλήψεων που θα πραγματοποιηθεί για εκπαιδευτικούς από το υπουργείο Παιδείας.

Πέμπτον, για το έκτακτο προσωπικό, υφίσταται, κατόπιν συμφωνίας με τους θεσμούς, ένα ανώτατο ετήσιο μέσο όριο 47.500 υπαλλήλων το οποίο έχει ήδη ξεπεραστεί το πρώτο εξάμηνο του 2019, με μέσο όρο 53.000. Για το λόγο αυτό, προωθήθηκε ρύθμιση προκειμένου να καταστεί αποτελεσματικότερος ο έλεγχος του αριθμού του προσωπικού που προσλαμβάνεται για την κάλυψη έκτακτων αναγκών, εφόσον η δαπάνη για τις αποδοχές του επιβαρύνει εξ’ ολοκλήρου τον κρατικό προϋπολογισμό.

Έκτον, συνδέουμε το σύστημα κινητικότητας με τις προσλήψεις.

Έβδομο, προωθούνται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η υλοποίηση Επιχειρησιακών Προγραμμάτων στο πλαίσιο της Μεταρρύθμισης του Δημοσίου Τομέα.

Στάσιμα μεγάλα έργα, όπως το Σύστημα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού (HRMS) ξαναμπαίνουν μπροστά και επιταχύνεται η απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ. Στόχος μας η ενίσχυση της απασχόλησης και η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος.

Προετοιμάζουμε την εισαγωγή μέσω ΕΣΠΑ του μοντέλου της τηλεργασίας στον Δημόσιο Τομέα.

Επίσης στον Τομέα της Ιθαγένειας υπογράψαμε προγραμματική σύμβαση με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας προκειμένου να επεξεργαστεί ένα σύστημα πιο δίκαιο, πιο γρήγορο και πιο διαφανές στην απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας.

Σε όλους τους τομείς λειτουργίας του δημοσίου τομέα, ο στόχος μας είναι διττός: Διαφάνεια παντού και παραγωγή έργου για τους πολίτες. Για εκείνους δηλαδή που μέσα από τους φόρους που καταβάλουν συντηρούν και έχουν την απαίτηση για ένα δημόσιο λειτουργικό, απλό, φιλικό και χρήσιμο σε όλους.

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Όπως είπα και στην αρχή της ομιλίας μου βασικός στόχος της κυβέρνησής μας είναι η αναγέννηση της Ελλάδας.

Για να το επιτύχουμε, όμως, πρέπει να συνεγείρουμε όλες τις δυνάμεις του ελληνισμού. Εντός και εκτός Ελλάδας. Η ψήφος για τους Έλληνες του εξωτερικού είναι ένα μήνυμα που πρέπει να αγκαλιάσουν οι συμπατριώτες μας σε όλη τη γη.

Για το σκοπό αυτό το Υπουργείο Εσωτερικών, θα προχωρήσει σε διαδικτυακή καμπάνια ενημέρωσης των Ελλήνων.

Αλλάζουμε την Ελλάδα, ενισχύουμε τους Δήμους και τις Περιφέρειες και κάνουμε τις πόλεις ασφαλείς και πιο φιλικές στον πολίτη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές και πολιτικές μας διαφορές υπάρχει κάτι που μας ενώνει όλους: είναι ο πατριωτισμός που έχουμε όλοι οι Έλληνες. Είναι η πατρίδα μας που αποτελεί μια σταθερή αναφορά, και η οποία σήμερα μας έχει ανάγκη όλο και πιο πολύ ενωμένους, παρά διχασμένους.  Μόνο ενωμένοι θα πετύχουμε το στόχο της αναγέννησης της Ελλάδας.

Γιατί αυτό είναι το χρέος μας προς τη νέα γενιά.

Για να πάμε την Ελλάδα ψηλά!”

Ετικέτες: 2020ΟΜΙΛΙΑΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ