ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Τετάρτη 07 Δεκεμβρίου 2022

Η ενίσχυση της Διαφάνειας στο επίκεντρο της παρέμβασης του ΥΠΕΣ Μ. Βορίδη στη Διάσκεψη των Ευρωπαίων Υπουργών αρμόδιων για τη Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης και των Δημόσιων Υπηρεσιών

Ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης συμμετείχε στη Διάσκεψη των Ευρωπαίων Υπουργών αρμόδιων για τη Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης και των Δημόσιων Υπηρεσιών που πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο την Τετάρτη 16 και την Πέμπτη 17 Μαρτίου, στο πλαίσιο ανάληψης της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Γαλλία.

Στην παρέμβασή του στο ζήτημα της ενθάρρυνσης της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων ο κ. Βορίδης επεσήμανε ότι η χώρα μας τάσσεται σθεναρά υπέρ αυτής, όχι μόνο σε εθνικό και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αλλά ανάμεσα και στα όργανα και στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών δημοσίων διοικήσεων. Ανέδειξε μάλιστα τον σημαντικό ρόλο που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν οι Εθνικές Σχολές Δημόσιας Διοίκησης τόσο στην προετοιμασία των ενδιαφερομένων όσο και στην ανάπτυξη των απαραίτητων ψηφιακών και τυχόν άλλων δεξιοτήτων που απαιτηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Επιπροσθέτως, αναφορικά με την ενίσχυση της διαφάνειας στη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών και στην εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που συζητήθηκε, ο κ. Βορίδης χαρακτήρισε ζωτικής σημασίας την ανάγκη η λειτουργία τους να διέπεται από όρους απόλυτης διαφάνειας προκειμένου να καλλιεργείται ένας ισχυρός δεσμός εμπιστοσύνης μεταξύ Κράτους και πολιτών και έθεσε το παραπάνω ως βασική προϋπόθεση για τη διασφάλιση της απαραίτητης χρηματοδότησης. Παράλληλα, έκανε σαφές ότι κάθε πολίτης πρέπει να απολαμβάνει απρόσκοπτη πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες προκειμένου «κανείς να μη μείνει πίσω». Στην κατεύθυνση αυτή εξήρε την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην αποτελεσματικότερη λειτουργία του Δημοσίου μέσα από την εκπαίδευση και ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των δημοσίων υπαλλήλων. Ανέφερε μάλιστα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την επιτυχημένη συνεργασία μεταξύ του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης και της Microsoft, η οποία προβλέπει την υλοποίηση 110 επιμορφωτικών προγραμμάτων για την κατάρτιση συνολικά 3.000 στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2022, τόνισε δε ότι μέχρι σήμερα έχουν υλοποιηθεί 72 επιμορφωτικά προγράμματα και έχουν εκπαιδευτεί 1.950 στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ετικέτες: Διάσκεψη των Ευρωπαίων Υπουργών αρμόδιων για τη Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης και των Δημόσιων ΥπηρεσιώνΜΑΚΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣΣτρασβούργοΥπουργός Εσωτερικών