ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Τετάρτη 29 Μαΐου 2024

Η εκδήλωση του Υπουργείου Εσωτερικών για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Εκδήλωση για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου διοργάνωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων του Υπουργείου Εσωτερικών (πρώην Υ.Δ.Μ.Η.Δ.)

Ο Γενικός Γραμματέας Ιθαγένειας κ. Αθανάσιος Μπαλέρμπας, ο οποίος μίλησε εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, επισήμανε ότι «η νέα γενιά της εποχής εκείνης ήταν εκείνη που διέσωσε την τιμή της κοινωνίας, αφού αντέδρασε – μόνο αυτή – μαζικά στη στρατιωτική δικτατορία».
.
Την έναρξη της εκδήλωσης πραγματοποίησε η Γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων κα Σταυρούλα Λαμπροπούλου, η οποία είπε τα εξής: « “Πάνω σ’ εκείνη την πεσμένη πόρτα δώσανε ξανά τον όρκο, όρκο της νιότης της ζωής, της λευτεριάς , όρκο του ονείρου και της πράξης”. Με αυτούς τους στίχους , ο ποιητής μας Γιάννης Ρίτσος σημάδεψε το ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ του Νοέμβρη του 1973, την επέτειο εξέγερσης της ελληνικής νεολαίας, που τιμούμε σήμερα 46 χρόνια μετά, κι ας αναλογιστούμε όλοι μας, το χρέος που έχουμε, να διαφυλάξουμε τα αγαθά της δημοκρατίας και της ελευθερίας».

Ο υπάλληλος του Υπουργείου κ. κ. Χρήστος Πετσιμέρης στον επετειακό της ημέρας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη σημασία και το ρόλο της Επετείου του Πολυτεχνείου. Έγινε αναφορά στην ομάδα των σφετεριστών της εξουσίας που τον Απρίλιο του 1967 επέβαλε στη χώρα μας ανελεύθερο καθεστώς, τη δικτατορία, με πρόσχημα δήθεν την αναγέννηση του έθνους. Επέμβαση που κατέλυσε τους δημοκρατικούς θεσμούς, τα πολιτικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών, και επιδόθηκε σε συλλήψεις, φυλακίσεις, δίκες ατόμων ή ομάδων, βασανιστήρια, ανακόπτοντας έτσι κάθε προσπάθεια για κοινωνική εξέλιξη και πρόοδο. Στη συνέχεια έγινε αναφορά στην οργάνωση του Ελληνικού λαού με τη συγκρότηση αντιστασιακών οργανώσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τέλος υπογραμμίσθηκε ο ρόλος των φοιτητών που σ’ όλη τη διάρκεια της επτάχρονης τυραννίας αποτέλεσαν την ψυχή του αγώνα για την κατάλυσή της και έγινε ιδιαίτερη αναφορά στα συγκλονιστικά επεισόδια της νύχτας της 17ης Νοεμβρίου 1973 που αποτέλεσαν την απαρχή της πτώσης της Δικτατορίας. Ο πανηγυρικός της ημέρας ολοκληρώθηκε με την επισήμανση της σημασίας της μνήμης του Πολυτεχνείου και της τεράστιας συμβολής του για να ξανάρθει στην Ελλάδα μας το φως της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.

Ο Γενικός Γραμματέας Ιθαγένειας κ. Αθανάσιος Μπαλέρμπας στον χαιρετισμό του για την επέτειο του Πολυτεχνείου ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Σήμερα τιμούμε τον νεανικό ξεσηκωμό κατά ενός βάρβαρου καθεστώτος . Η νέα γενιά της εποχής εκείνης ήταν εκείνη που διέσωσε την τιμή της κοινωνίας, αφού αντέδρασε – μόνο αυτή – μαζικά στη στρατιωτική δικτατορία.
Απέδειξαν με έμπρακτο τρόπο , μέσα από προσωπικό κόστος και θυσίες , ότι η νέα γενιά δεν εκμαυλίζεται από τα «δώρα» της χούντας, αλλά μένει προσηλωμένη στο αγαθό της ελευθερίας . Οι νέοι του ‘73 δικαίωσαν τις προσδοκίες της δημοκρατικής παράδοσης του λαού μας. Και αυτό οφείλουμε να τιμάμε και να θυμόμαστε.
Πάνω από κάθε αμφισβήτηση και διχογνωμία για τα αποτελέσματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ας κρατήσουμε ψηλά τις πολύτιμες αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας.
Είναι ζητούμενο για μια σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία να βρει το σημείο ισορροπίας μεταξύ ελευθερίας και ασυδοσίας . Μεταξύ δικαιωμάτων και προστασίας του κοινωνικού συνόλου. Η κοινωνία μας μέσα σε μια εποχή γεμάτη κινδύνους και προκλήσεις πρέπει να βρει την απαιτούμενη σύμπνοια
Για να ορίσει πορεία ενότητας και ανάτασης με το βλέμμα στη νέα γενιά . Εκεί πρέπει να επενδύσουμε , εκεί πρέπει να στοχεύσουμε εθνικά .
Ας δώσουμε λοιπόν τον καλύτερο εαυτό μας για μια καλύτερη Πατρίδα. Εκεί είναι το δικό μας Πολυτεχνείο , η δικιά μας πρόκληση: Να δημιουργήσουμε τις βάσεις για ένα μέλλον αντάξιο των παραδόσεων και της ιστορίας μας».

Ετικέτες: ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΑΛΕΡΜΠΑΣΕΠΕΤΕΙΟΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ