ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “ΤΑ ΝΕΑ” ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΛΙΤΗ
1. Χρήστος Ιωαννίδης: Γιατί δεν περικόπτουν από τις αμυντικές δαπάνες των 6,5 δις τα 2,5 δις που ζητά η Ε.Ε.; Μήπως κάποιοι χάσουν κάτι από τις προμήθειες;
Τα θέματα των αμυντικών δαπανών και της ασφάλειας της Χώρας δεν μπορούν και δεν πρέπει να αντιμετωπισθούν με τέτοια απλουστευτική και λαϊκίστικη λογική. Έχουν να κάνουν, πρωτίστως, με τη θωράκιση της Χώρας που είναι θεμελιώδης προτεραιότητα, αλλά και με τον συσχετισμό των δυνάμεων και των ισορροπιών στην ευρύτερη περιοχή, με τις προτεραιότητες της εξωτερικής μας πολιτικής και με την ενίσχυση του ρόλου της Χώρας μας. Όσον αφορά το τελευταίο σκέλος της ερώτησης δεν ξέρω σε ποιες πρακτικές του παρελθόντος παραπέμπει ο αναγνώστης. Η Κυβέρνηση Καραμανλή έχει αποδείξει ότι λειτουργεί με πλήρη διαφάνεια και με μόνο γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.
2. Βασίλης Γεωργίου: Η αστυνομία βρίσκεται σε πλήρη απαξίωση. Αδυνατεί να προστατεύσει τους πολίτες από το κοινό έγκλημα και ταυτόχρονα η ίδια, με διαρροές, στοχοποιεί ανθρώπους ως δήθεν υποψήφια θύματα οργανώσεων;
Το περιστατικό στο οποίο αναφέρεται ο αναγνώστης και το οποίο αφορούσε τη δημοσίευση ενός απόρρητου εγγράφου που περιέγραφε τη λήψη ορισμένων γενικών προληπτικών αστυνομικών μέτρων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής είναι απαράδεκτο και θα επιβληθούν αυστηρότατες ποινές στους υπεύθυνους. Ήδη η σχετική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ άμεσα τέθηκαν σε διαθεσιμότητα οι 4 Προϊστάμενοι – Τμηματάρχες των συναρμόδιων Τμημάτων της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας. Κατά τα λοιπά πράγματι – και αυτό αφορά ιδίως το Λεκανοπέδιο της Αττικής – οι μορφές εγκληματικότητας που αντιμετωπίζουμε έχουν μεταλλαχθεί αρκετά σε ποιοτικό επίπεδο και απαιτούν ειδικές επιχειρησιακές παρεμβάσεις οι οποίες θα γίνουν αισθητές στο αμέσως επόμενο διάστημα. ΑπΆ αυτό το σημείο όμως ως το να φθάσουμε να μηδενίσουμε τα πάντα και άδικο είναι και σε αντίθετα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα οδηγεί. Η Ελληνική Αστυνομία και σημαντικές επιτυχίες έχει και στελέχη που εργάζονται με αίσθηση καθήκοντος και πραγματική αυτοθυσία, διαθέτει. Όλα αυτά ουδείς δικαιούται να τα παραγνωρίζει και να τΆ αμφισβητεί.
3. Κωνσταντίνα Μπάλλα: Η Χώρα είναι πράγματι ένα βήμα πριν από τη χρεοκοπία ή δραματοποιεί την κατάσταση ο κ. Καραμανλής για να πει μετά ότι μας έσωσε;
Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους: Μιλάμε για μια κατάσταση η οποία αφορά όλον τον Πλανήτη. Έχουμε να κάνουμε, στην κυριολεξία, με ένα παγκόσμιο οικονομικό τσουνάμι, τις διαστάσεις και τις επιπτώσεις του οποίου δεν μπορούμε ακόμη να προβλέψουμε. Σε αυτό το παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον είναι τουλάχιστον ουτοπικό και ανεύθυνο να θεωρούμε ότι η Χώρα μας δεν επηρεάζεται και δεν υφίσταται σημαντικές επιπτώσεις. Οι «μαγικές» συνταγές που ανεύθυνα υπόσχεται η Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν υπάρχουν. Όμως, σΆ αυτή τη δίνη, η Χώρα μας βρίσκεται σε καλύτερη θέση από άλλες, πολύ μεγαλύτερες, ευρωπαϊκές χώρες, όπως είναι η Γερμανία ή η Γαλλία και, μάλιστα φαίνεται πως έχει και καλύτερες προοπτικές και ως προς το ρυθμό ανάπτυξης, και ως προς την απασχόληση και ως προς τον περιορισμό του ελλείμματος σε σχέση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Αυτό οφείλεται στη γενικότερη ορθή οικονομική μας πολιτική αλλά και στο γεγονός ότι η Κυβέρνηση αντέδρασε από τους πρώτους στην Ε.Ε. και για την εγγύηση των καταθέσεων και για το πρόγραμμα για τη ρευστότητα της οικονομίας, εφάρμοσε ειδικό σχέδιο και στήριξε όλες τις κοινωνικές ομάδες που απειλούνται περισσότερο από την κρίση. Θέλω όμως να τονίσω και το εξής: Για την Κυβέρνηση και τον κ. Κώστα Καραμανλή όλα αυτά δεν είναι ένα πολιτικό παιχνίδι για να πάρει πόντους δημοφιλίας στις δημοσκοπήσεις. Έχει να κάνει με το ίδιο το μέλλον του Τόπου. Και όσο νωρίτερα το κατανοήσουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις, ιδίως δε η Αξιωματική Αντιπολίτευση, και καταφέρουμε να συνεννοηθούμε σε ορισμένα πράγματα τόσο καλύτερα θα είναι για τη Χώρα.
4. Γιώργος Παπαναστασίου: Γιατί δεν κάνετε πρόωρες εκλογές; Θα είναι μια προσφορά στη Χώρα για νΆ αλλάξει αν μη τι άλλο η ψυχολογία των πολιτών.
Εκλογές έγιναν πρόσφατα και έδωσαν Κυβέρνηση με συμπαγή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. ?ρα ο Τόπος δεν χρειάζεται πρόωρες εκλογές. Πέραν τούτου, η εκλογική παραφιλολογία που καλλιεργείται εδώ και αρκετό καιρό, κυρίως από το ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο δεν βοηθάει αλλά και βλάπτει την προσπάθεια της Χώρας νΆ αντιμετωπίσει την παγκόσμια οικονομική κρίση. Η Χώρα, όπως είπα, έχει ισχυρή και υπεύθυνη Κυβέρνηση, η οποία θα κάνει τη δουλειά της και θα συνεχίσει να δίνει λύσεις και να δημιουργεί αναχώματα στην οικονομική κρίση που έχει ξεσπάσει διεθνώς. Αυτή την εντολή της έδωσαν οι πολίτες πριν από λιγότερο από 2 χρόνια και αυτό επιβάλλει το συμφέρον του Τόπου.
5. Ιωάννης Κωσταβασίλης: Κύριε Παυλόπουλε, πέστε μου ένα στοίχημα που κέρδισε η Κυβέρνηση. Γιατί όλοι ξέρουμε όλα εκείνα που έχασε με πρώτο τη διαφθορά την οποία αντί να περιορίσει ενίσχυσε.
ΚατΆ ανάγκη θα απαντήσω με κάποια παραδείγματα και μόνο. Η διαχείριση της καθημερινότητας και η διακυβέρνηση της Χώρας δεν είναι ένα παιχνίδι στοιχημάτων και εντυπώσεων. Είναι μια συνεχής και οργανωμένη προσπάθεια, η οποία θέλει χρόνο για νΆ αποδώσει και, πρωτίστως, είναι μια μάχη ουσίας. Όταν αναλάβαμε τα καθήκοντά μας τον Μάρτιο του 2004, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια Δημόσια Διοίκηση αλλά και μια Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία βρισκόταν σε κατάσταση πλήρους διάλυσης. Αυτά τα τελευταία 5χρόνια και υπό συνθήκες και συγκυρίες αντίξοες, και αυστηροί κανόνες τέθηκαν και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θωρακίσθηκαν και εντατικοποιήθηκαν οι κάθε είδους έλεγχοι, ιδίως για όσους υπηρετούν σε θέσεις ευθύνης. Η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση έχει προωθηθεί σημαντικά, οι μεταρρυθμίσεις έχουν προχωρήσει και έχουν αποτελέσει, ως τώρα τουλάχιστον, αποτελεσματικό θώρακα απέναντι στην οικονομική κρίση. Το να περνάμε, λοιπόν, από τη νοοτροπία του όλα επιτρέπονται στην ανάδειξη όλων των φαινομένων διαφθοράς και, κυρίως, στην τιμωρία τους, είναι ξέρετε, πολύ σημαντική πρόοδος. Τη στιγμή που επί ΠΑΣΟΚ οι παραβάτες δεν τιμωρούνταν και τα φαινόμενα κακοδιοίκησης και αδιαφάνειας συγκαλύπτονταν, γιατί δεν υπήρχε βούληση πάταξής τους. Τώρα σαφώς υπάρχει βελτίωση και δεν πρέπει να μηδενίζουμε τα πάντα. Και αυτό δεν το λέει, φυσικά, μόνο η Κυβέρνηση. Είναι και διαπίστωση της παγκοσμίου κύρους Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Διεθνής Διαφάνεια- Ελλάς», η οποία, στην έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα, αναφέρει ότι βαθμολογούμαστε με 4,7 – από 4,6 το 2007 – τη στιγμή που το 2003 και το 2004 η Ελλάδα είχε μείνει στάσιμη στο 4,3. Αυτή η σχετικά μικρή αλλά ουσιαστικά σημαντική βελτίωση αποδεικνύει, στην πράξη, ότι κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι πρέπει να πάμε ακόμη πιο γρήγορα. Πέραν τούτου η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει αποκτήσει σταθερές οικονομικές αντηρίδες και, για τον λόγο αυτόν ιδίως, έχει πια και άλλες δυνατότητες και άλλες προοπτικές.
6. Περικλής Αθανασίου: Πολλοί λένε ότι την πατήσατε γιατί ηθικολογείτε πολύ. Βάλατε τον πήχη ψηλά και τα περισσότερα στελέχη σας πέρασαν από κάτω. Σχεδόν 60 μικρά και μεγάλα στελέχη έχουν απομακρυνθεί για θέματα ηθικής από τη θέση τους.
Όπως είπα και προηγουμένως, το να πιστεύει κανείς ότι μπορεί από τη μια μέρα στην άλλη να εξαλείψει τη διαφθορά, η οποία μάλιστα είχε γιγαντωθεί στη Χώρα μας την τελευταία 20ετία, είναι τουλάχιστον ανεδαφικό. Και, σε κάθε περίπτωση, για να φθάσουμε στη ριζική καταπολέμηση του κακού πρέπει να περάσουμε μέσα από το στάδιο της αποκάλυψης, να φέρουμε την παθογένεια στο φως, ώστε να μπορέσουμε να τη θεραπεύσουμε. Και το γεγονός ότι τόσο διοικητικά όσο και πολιτικά στελέχη απομακρύνονται και τιμωρούνται, όταν αποδεικνύεται ότι έχουν ευθύνη, είναι σημάδι εξυγίανσης, είναι σαφής ένδειξη ότι το κουβάρι της αδιαφάνειας ξετυλίγεται και ότι το απόστημα έχει σπάσει και το καθαρίζουμε. Είναι τυχαίο το γεγονός ότι επί Κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας έμαθαν οι πολίτες για το παραδικαστικό κύκλωμα ή για άλλα σκάνδαλα που χρόνια ολόκληρα υπήρχαν γιατί κανένας δεν τολμούσε να τα αγγίξει; Επαναλαμβάνω λοιπόν: Επί ΠΑΣΟΚ υπήρχε η νοοτροπία της συγκάλυψης και της ατιμωρησίας. Σήμερα τα πάντα έρχονται στο φως και επιβάλλονται αυστηρότατες κυρώσεις.
7. Κωνσταντίνος Ανδρέου: Φαίνεται κάτι νΆ αλλάζει στη σχέση σας με το ΛΑΟΣ; Μπορεί να συνεργαστείτε μετά τις εκλογές εάν είστε πρώτο κόμμα αλλά δεν έχετε αυτοδυναμία;
Αυτό το θέμα το έχει ξεκαθαρίσει αρκετές φορές ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Δεν έχω να προσθέσω κάτι παραπάνω. Ο Πρωθυπουργός πρόσφατα απηύθυνε σΆ όλα τα Κόμματα μια πρόταση για συναίνεση και συνεννόηση την οποία θεωρούμε σημαντική, δεδομένου ότι τόσο η Χώρα όσο και όλος ο κόσμος αντιμετωπίζει κρισιμότατα προβλήματα, με προεξάρχον το θέμα της διεθνούς οικονομικής κρίσης, της ανεργίας και της αλλεπάλληλης κατάρρευσης των χρηματοπιστωτικών συστημάτων στις, ως τώρα, μεγάλες δυνάμεις της παγκόσμιας οικονομίας. Από κει και πέρα οιοδήποτε ενδεχόμενο συνεργασίας για την εξασφάλιση αυτοδυναμίας είναι ένα σενάριο που δεν αφορά τη Νέα Δημοκρατία. Γιατί θεωρούμε ότι σταθερή διακυβέρνηση, ικανή να βγάλει τον Τόπο από τα αδιέξοδα και να φέρει σταθερότητα, χωρίς ιδεολογική σύγκλιση σε κεντρικά πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα δεν νοείται. Και με τον ΛΑ.Ο.Σ. τέτοια σύγκλιση δεν υπάρχει.
8. Πιστεύετε ότι μπορείτε νΆ αλλάξετε το παιχνίδι, όταν η διαφορά σας με το ΠΑΣΟΚ ξεπερνάει τις 4 μονάδες σε αρκετές δημοσκοπήσεις.
Είχα και έχω πάντα τη θέση ότι οι δημοσκοπήσεις δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τη λαϊκή ετυμηγορία. Εκείνο που δίνουν είναι το «γράφημα» των πολιτικών εντυπώσεων σε δεδομένη χρονική στιγμή. ?λλωστε, όταν και για όσο χρονικό διάστημα μια μεγάλη κρίση, ιδίως οικονομική, βρίσκεται σε εξέλιξη, το βέβαιο είναι ότι η εκάστοτε Κυβέρνηση εισπράττει τις επιπτώσεις και τον προβληματισμό από τις δυσκολίες. Το βέβαιο είναι ότι, όταν έρθει η ώρα της λαϊκής ετυμηγορίας και της αποτίμησης της συνολικής στάσης και της υπευθυνότητας που επέδειξε ή δεν επέδειξε κάθε Κόμμα κατά την κρίση, τότε θα γίνει η πραγματική αξιολόγηση. Είναι, συνεπώς, ξεκάθαρο ότι η τάση που αποτυπώνεται σε κάποιες δημοσκοπήσεις είναι ιδίως προϊόν μιας παγκόσμιας δυσμενούς συγκυρίας που αναγκαστικά, πλήττει – και οπωσδήποτε πολύ λιγότερο απΆ ό,τι άλλες ευρωπαϊκές χώρες – και την Ελλάδα. Όμως οι πολίτες, όπως άλλωστε φαίνεται και από τις ίδιες δημοσκοπήσεις, την Κυβέρνηση εξακολουθούν να εμπιστεύονται για να διαχειρισθεί το κορυφαία προβλήματα του Τόπου. Είναι μήπως τυχαίο ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση, παρά το γεγονός ότι τείνει να εξαντλήσει τα ποσοστά συσπείρωσής της, δεν κεφαλαιοποιεί τις οποίες δικές μας απώλειες. Όλες οι δυσκολίες μπορούν, λοιπόν, να υπερκερασθούν, αρκεί να προχωρήσουμε πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά.
9. Ελένη Διονυσίου: Είναι σοβαρά πράγματα να νομιμοποιείτε τους ημιυπαίθριους χώρους; Τι κάνετε, περνάτε στην κοινωνία ότι η ατσίδες στο τέλος δικαιώνονται;
Όπως διευκρίνισε χθες και ο αρμόδιος Υπουργός, ο κ. Σουφλιάς, μελετάται το ενδεχόμενο όχι της νομιμοποίησης αλλά της απλής τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων. Δεν γίνεται, συνεπώς, μια επιβράβευση των παρανομούντων, σε βάρος όσων ακολούθησαν τη νομιμότητα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όμως, δεν μπορεί κανείς να κλείνει τα μάτια και νΆ αφήνει να διαιωνίζεται μια πραγματική κατάσταση και μια εκκρεμότητα, χωρίς να παρεμβαίνει για να την αντιμετωπίσει, τουλάχιστον ως προς ορισμένες πτυχές της.
10. Λουτράδης Χρήστος:Προεκλογικά είχατε δηλώσει ότι θα προχωρήσετε σε επανίδρυση του κράτους. Ποια μέτρα πάρθηκαν για την πάταξη της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας που λυμαίνεται τον δημόσιο τομέα. Είστε ευχαριστημένος με τη σημερινή εικόνα της Δημόσιας Διοίκησης;
Είπα και προηγουμένως ότι φαινόμενα που έχουν παγιωθεί και απλώσει τις ρίζες τους ελέω ΠΑΣΟΚ σε βάθος 20ετίας, όπως είναι η γραφειοκρατία και η διαφθορά δεν μπορούν να παταχθούν από τη μια μέρα στην άλλη. Χρειάζονται μακροπρόθεσμη στρατηγική και διαρκής και συστηματική προσπάθεια. Μιλώντας για το Υπουργείο Εσωτερικών, μπορώ να αναφέρω ενδεικτικά τις δράσεις του Ειδικού Επιχειρησιακού Σχεδίου για τη «Διοικητική Μεταρρύθμιση», οι οποίες και την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση προωθούν και τις αρχές της λογοδοσίας, της διαφάνειας και τις χρηστής διοίκησης ενδυναμώνουν σε όλο το φάσμα της Δημόσιας Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Παράλληλα, ενισχύσαμε με αρμοδιότητες, προσωπικό και υποδομές τις Ανεξάρτητες Αρχές και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που τους παραλάβαμε σε κατάσταση διάλυσης. Εντατικοποιήσαμε τους ελέγχους και προβλέψαμε αυστηρότερες ποινές για τους παραβάτες. Δώσαμε έμφαση στην επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού της Διοίκησης, δώσαμε στον πολίτη πλήρη πρόσβαση στην κάθε είδους δημόσια πληροφορία, ώστε να μπορεί να παρακολουθεί και να ελέγχει και ο ίδιος την άσκηση της δημόσιας εξουσίας. Έχω όμως ξαναπεί ότι δεν ισχυρίζομαι πως διορθώθηκαν μέσα σε πέντε χρόνια όλα τα κακώς κείμενα. Όμως οι ουρές τους παρελθόντος στα Υπουργεία και τις άλλες δημόσιες υπηρεσίες έχουν σίγουρα περιορισθεί, τα ΚΕΠ έχουν αναδειχθεί σε αξιόπιστες και ελκυστικές λύσεις, ο πολίτης μπορεί πλέον, να παραγγέλλει πιστοποιητικά από το σπίτι του και να εξυπηρετείται και ηλεκτρονικά, ενώ οι χρόνοι εξυπηρέτησης έχουν σαφώς συντμηθεί σε σχέση με το 2004. Τις επόμενες ημέρες μάλιστα θα παρουσιάσουμε, από κοινού με το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, μια νέα δέσμη μέτρων για τη δραστική μείωση του κόστους της γραφειοκρατίας, εστιάζοντας στους τομείς που έχουν καταγραφεί τα μεγαλύτερα προβλήματα. Και όλα αυτά συνιστούν σαφή και ορατή βελτίωση σε σχέση με την κατάσταση που επικρατούσε στη Δημόσια Διοίκηση, πριν από το 2004, όταν τα ΚΕΠ κινδύνευαν να κλείσουν γιατί ήταν κυριολεκτικά στον «αέρα» και όλα τα μεγάλα έργα της Κοινωνίας της Πληροφορίας δεν βρίσκονταν ούτε καν στα χαρτιά. Εν πάση περιπτώσει το επαναλαμβάνω, έχει επέλθει ήδη μια μεγάλη ανατροπή νοοτροπίας στη Δημόσια Διοίκηση: Επί ΠΑΣΟΚ τα πάντα συγκαλύπτονταν και επικρατούσε ατιμωρησία. Τώρα όλα αποκαλύπτονται και επιβάλλονται αυστηρότατες κυρώσεις.