ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Σάββατο 22 Ιουνίου 2024

Έργα 28 εκατ. ευρώ για το Ρέθυμνο ενέταξε στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ο κ. Θεοδωρικάκος – Νέα οικονομική στήριξη των Δήμων που υπέστησαν ζημιά από την πανδημία σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ

Τη χρηματοδότηση έργων, προϋπολογισμού 28 εκατ. ευρώ για την πόλη του Ρεθύμνου, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, μετά από συνάντησή του με τον Δήμαρχο, κ. Γιώργο Μαρινάκη. Παράλληλα, τόνισε ότι στόχος του είναι μέσα από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» να στηριχθούν όλοι οι Δήμοι της Κρήτης και της χώρας, ώστε να υπάρχει ισόρροπη ανάπτυξη. Και για το λόγο αυτό, παρέχονται όλα τα «εργαλεία» για να υπάρξουν οι απαιτούμενες μελέτες.

Ο υπουργός Εσωτερικών, και από το Ρέθυμνο, απηύθυνε έκκληση σε όλους τους Έλληνες για τήρηση των υγειονομικών μέτρων στην προσπάθεια αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Δήλωσε ότι θα στηρίξει τις διαδικασίες για επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας Ρεθύμνου, η οποία θα μπορούσε να συμβάλλει στην κατεύθυνση τήρησης των μέτρων, και εξήγγειλε νέα μέτρα στήριξης των Δήμων που υπέστησαν οικονομικές ζημίες από την πανδημία, αλλά αυτή τη φορά όχι οριζοντίως, όπως δόθηκε η πρώτη βοήθεια των 90 εκατ. ευρώ, αλλά με έναν δίκαιο τρόπο, και συγκεκριμένα όπως προσδιοριστούν οι ανάγκες κάθε Δήμου από το Παρατηρητήριο σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ. Είπε ακόμη, ότι έχει ζητήσει από την ΚΕΔΕ προτάσεις για επαναπροσδιορισμό της κατανομής των ΚΑΠ, καθώς πρέπει να στηριχθούν και οι Δήμοι που έχουν τουρισμό, και συνεπώς εξυπηρετούν πολλαπλάσιους πολίτες από το μόνιμο πληθυσμό τους, αλλά και οι παραμεθόριοι Δήμοι.

Ο υπουργός Εσωτερικών έφτασε στο Ρέθυμνο, χθες, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννη Κεφαλογιάννη, τον πρόεδρο της ΠΕΔ, Γιάννη Κουράκη, καθώς και στελέχη του Υπουργείου. Είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο Ρεθύμνης, ενώ ακολούθησε συνάντησή του με τα στελέχη της ΝΟΔΕ Ρεθύμνης.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε: «Το Ρέθυμνο αποτελεί το δεύτερο σταθμό της επίσκεψής μου στην Κρήτη. Πρόκειται για μια επίσκεψη ουσιαστική. Μαζί με τους συνεργάτες μου, βρισκόμαστε με το σύνολο των Δημάρχων της Μεγαλονήσου, προκειμένου να υπάρξει αλληλοενημέρωση και κοινή προετοιμασία για τα έργα που θα ενταχθούν στο Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα έργων 2,5 δισ. ευρώ, με διασφαλισμένους πόρους, οι οποίοι θα συμβάλλουν στο να πραγματοποιηθούν μεγάλες παρεμβάσεις σε ολόκληρη τη χώρα, θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, το αίσθημα ασφαλείας και θα συμβάλλουν στις οικονομικές προοπτικές της χώρας και κάθε τοπικής κοινωνίας, ιδιαίτερα το επόμενο διάστημα που θα είναι δύσκολο. Στο πλαίσιο αυτό, είχα τη δυνατότητα να κάνω μια πολύ δημιουργική συζήτηση με τον Δήμαρχο Ρεθύμνου, Γιώργο Μαρινάκη, ένα έμπειρο και άξιο στέλεχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το πρώτο καλό νέο είναι ότι τέσσερα έργα που είχαν προετοιμαστεί και συζητηθεί το προηγούμενο διάστημα από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά δεν διέθεταν διασφαλισμένη χρηματοδότηση, εντάσσονται κατευθείαν στο Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”.

Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο, 18 εκατ. ευρώ, το οποίο θα πραγματοποιήσει η Περιφέρεια Κρήτης, αλλά αφορά, ευθέως, στο Ρέθυμνο, το έργο της ύδρευσης, καθώς και άλλα τρία έργα, με συνολικό προϋπολογισμό 28 εκατ. ευρώ, τα οποία αφορούν σε ύδρευση και αποχέτευση οικισμών του Δήμου Ρεθύμνης, με κατοίκους κάτω των δύο χιλιάδων, καθώς και σε αγροτική οδοποιία».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Θεοδωρικάκος στο γεγονός ότι στις αποφάσεις για την αξιολόγηση των έργων θα μετέχουν οι ίδιοι οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης: «Είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο πρόγραμμα διεξάγεται μαζί με την Αυτοδιοίκηση και στην επιτροπή αξιολόγησης των έργων μετέχουν, για πρώτη φορά, εκπρόσωποι των Κεντρικής Ένωσης Δήμων της Ελλάδας, καθώς και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός και από το Ρέθυμνο απηύθυνε έκκληση σε όλους τους Έλληνες να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, θυμίζοντας ότι η πανδημία έχει πολλαπλές επιπτώσεις στην κοινωνία και στην οικονομία. Ο κ. Θεοδωρικάκος δεσμεύθηκε να στηρίξει την απόφαση του Δήμου για επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας: «Η Δημοτική Αστυνομία απέδειξε ότι μπορεί να έχει πολύ μεγάλη συμβολή στην τάξη και την ασφάλεια, διότι προφανώς δεν είναι δουλειά της Ελληνικής Αστυνομίας να αντιμετωπίζει θέματα τα οποία αφορούν στις τοπικές κοινωνίες και στην υγειονομική ασφάλειά τους. Προχωράμε στην επανίδρυση της Δημοτικής Αστυνομίας στο Δήμο Ρεθύμνης», είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

Σε ό,τι αφορά στις επιπτώσεις της πανδημίας στα οικονομικά των Δήμων, ο κ. Θεοδωρικάκος ανήγγειλε, μετά την πρώτη οριζόντια δέσμη οικονομικής στήριξης με 90 εκατ. ευρώ όλων των Δήμων της χώρας, και δεύτερη φάση οικονομικής ενίσχυσης προς τους Δήμους. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, στη δεύτερη φάση οικονομικής ενίσχυσης θα εξεταστεί, μαζί με την ΚΕΔΕ, ποιες θα είναι οι πραγματικές απώλειες σε κάθε Δήμο: «Μέσα στον Αύγουστο θα γίνει μια συνολική αξιολόγηση για να δούμε ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα των Δήμων και το προσεχές διάστημα θα υπάρξει το επόμενο πακέτο έκτακτης χρηματοδότησης, το οποίο θα λάβει με δίκαιο τρόπο υπ’ όψιν του το πραγματικό πρόβλημα που έχει κάθε Δήμος, ώστε να υπάρξει και η ανάλογη, ισοδύναμη στήριξη για επίλυση του προβλήματος».

Έμφαση δόθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης στην ένταξη σημαντικών έργων του Ρεθύμνου στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» που αφορούν, μεταξύ άλλων, σε έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, καθώς και στο κτίριο της Δημοτικής Φιλαρμονικής, αλλά και στην κατασκευή του 16ου δημοτικού σχολείου, τα οποία είναι ώριμα και πλέον περιμένουν χρηματοδότηση, προκειμένου να περάσουν στο στάδιο της υλοποίησης. Όπως εξήγησε ο κ. Θεοδωρικάκος «φιλοδοξώ το Ρέθυμνο να πάρει πολύ περισσότερα από αυτά τα δύο έργα, διότι το δικαιούται και το αξίζει. Και θέλω να διευκρινίσω πως ούτε τα δύο αυτά έργα είχαν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Επομένως ξεκινάμε από το μηδέν, αλλά θα συνυπολογίσουμε ότι έχει υπάρξει ωρίμανση των έργων, προκειμένου να μπορέσουν να ενταχθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στο σχεδιασμό».

Σε ό,τι αφορά στην πορεία των παραπάνω έργων ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε πως στις προθέσεις του Υπουργείου είναι η υλοποίηση των αναγκαίων έργων σε όλους τους Δήμους. Για το σκοπό αυτό, την Δευτέρα στη συνάντηση που θα έχει με όλους τους Δημάρχους της Κρήτης στο Ηράκλειο, θα εξεταστεί η συνολική εικόνα, ώστε να υπάρξει ένας συνολικός σχεδιασμός, επισήμανε ο κ. Θεοδωρικάκος, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει πρόθεση από την πλευρά του Υπουργείου να αδικήσει τους μικρότερους Δήμους, οι οποίοι έχουν προβλήματα, λόγω έλλειψης προσωπικού στις τεχνικές τους υπηρεσίες, και δεν έχουν έτοιμες μελέτες. «Δεν θέλουμε να πάνε τα χρήματα μόνο σε όσους είναι, ήδη, έτοιμοι. Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να υπάρξει συνεργασία των Δήμων με την ΕΕΤΑΑ, ώστε να ικανοποιηθεί και ο “τελευταίος” Δήμος, να ικανοποιηθούν όλοι οι Δήμοι της Κρήτης, όλοι οι Δήμοι της Ελλάδας». Τόνισε, επίσης, ότι αυτό έχει σχέση και με μια άλλη παράμετρο, την τροποποίηση του ν.4412, για την οποία υπάρχει, όπως είπε, συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και με αυτήν του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ώστε να επιτευχθεί η επιτάχυνση των έργων.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, η παρουσία του υπουργού Εσωτερικών στο Ρέθυμνο και την Κρήτη «αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι σε συνεχή επαγρύπνηση για την αντιμετώπιση και της διάστασης της κρίσης». Χαρακτήρισε εξαιρετικό το έργο που έχει κάνει στο υπουργείο Εσωτερικών μέσω του «Αντώνης Τρίτσης», τονίζοντας ότι «αποτελεί ένα αναπτυξιακό εργαλείο, προκειμένου η Τοπική Αυτοδιοίκηση να μπορέσει -σε συζήτηση και με την κοινωνία- να έχει τα οφέλη αυτών των έργων, τα οποία θα ενταχθούν». Τέλος, ευχαρίστησε για την έμφαση που έχει δοθεί από τον υπουργό και το Υπουργείο Εσωτερικών στη δρομολόγηση έργων για το Ρέθυμνο.

Ο Δήμαρχος Ρεθύμνης, κ. Γιώργος Μαρινάκης, υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κατά τα λεγόμενά του: «Πάντα η Αυτοδιοίκηση διεκδικεί και πάντα ζητάει ολοένα και περισσότερα. Αυτή είναι η αποστολή της. Είμαστε υπέρ του θεσμικού διαλόγου. Ακούσαμε με πολύ μεγάλη ευχαρίστηση τα όσα δήλωσε ο υπουργός. Όλη η Αυτοδιοίκηση θέλει να πατάει, σταθερά, στα “πόδια” της και ό,τι προγραμματίζει να γίνεται. Και να έχει το αντίστοιχο χρηματοδοτικό εργαλείο, ώστε τα έργα να υλοποιούνται. Χαιρόμαστε που αυτό μπορεί να γίνει και τώρα και να συνεχιστεί μια προσπάθεια που ξεκίνησε, πάλι, με πρωτοβουλία της Αυτοδιοίκησης και τώρα παίρνει νέα μορφή το “Αντώνης Τρίτσης”, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό. Το Ρέθυμνο και ο Δήμος μου αισθάνεται ότι όλη η Αυτοδιοίκηση έχει μια τεράστια ευθύνη, να κρατήσει την κοινωνία σε συνοχή. Και χαιρόμαστε που ο υπουργός εξήγγειλε στήριξη προς τους Δήμους και μάλιστα τους πληττόμενους Δήμους».

«Πέραν των άλλων μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι, όπως η υποστελέχωση υπηρεσιών, ένα μεγάλο “τέρας” που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η γραφειοκρατία. Χρειάζεται απλοποίηση και τεχνική βοήθεια και για τους μικρούς Δήμους και για τους μεγάλους. Είμαστε σε μια κρίσιμη περίοδο και χρειαζόμαστε το δημόσιο έργο. Άρα χρειαζόμαστε μια πολιτεία με στρατηγικό σχέδιο και ένα νομοθετικό πλαίσιο ευέλικτο, διαφανές και αποτελεσματικό», είπε ο κ. Μαρινάκης.

Ο κ. Μαρινάκης έθεσε και το ζήτημα αλλαγής υπολογισμού της χρηματοδότησης των Δήμων μέσω των ΚΑΠ, σημειώνοντας ότι ο Δήμος Ρεθύμνης, θεωρητικά, είναι Δήμος των 55.000, καθώς οι πραγματικοί κάτοικοι, λόγω επτάμηνου τουρισμού, ξεπερνούν τους 200.000.

Σχολιάζοντας το αίτημα του Δημάρχου ο υπουργός Εσωτερικών, τόνισε ότι, ουσιαστικά, «παραβιάζει ανοικτές θύρες», καθώς έχει ζητήσει από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ να του υποβληθούν σκέψεις και προτάσεις για το πώς μπορεί να βελτιωθεί όλη η διαδικασία της διανομής των ΚΑΠ. «Υπάρχει αυτή η πλευρά που περιέγραψες Δήμαρχε, αλλά υπάρχουν και άλλες πλευρές. Με ενδιαφέρει να υποστηριχθούν Δήμοι με εκτάσεις αραιοκατοικημένες, που βρίσκονται σε μεθοριακές περιοχές της χώρας, τις οποίες δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε, διότι πρέπει να στηρίξουμε και την τελευταία γωνιά της Ελλάδας, όπως πρέπει να στηρίξουμε και Δήμους που έχουν πολύ μεγάλη τουριστική κίνηση και που ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες πολλαπλασιάζεται ο πληθυσμός τους και έχουν αυξημένες ανάγκες. Θα βρούμε το μέτρο και την ισορροπία, πάντοτε στη βάση της δημιουργικής συνεργασίας και της λογικής».

Αναφερόμενος και πάλι στους Δήμους της Κρήτης και στο Ρέθυμνο είπε ότι φιλοδοξεί να υπάρχει η μέγιστη συνεργασία. Στόχος του είναι «να επωφεληθούν από το Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” όλοι οι Δήμοι, καθώς τώρα υπάρχουν πραγματικά χρήματα που μπορούν να αξιοποιηθούν και όχι φρούδες υποσχέσεις, όπως υπήρχαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα, που έμειναν λόγια του αέρα».

Αύριο, Δευτέρα, ο κ. Θεοδωρικάκος θα μιλήσει σε ημερίδα που διοργανώνει η ΠΕΔ Κρήτης, σε συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ, στο Ηράκλειο, για τις αναπτυξιακές προοπτικές του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης». Παράλληλα, θα έχει συναντήσεις με τον Περιφερειάρχη, την Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και τον Δήμαρχο Ηρακλείου, καθώς και με τις ΝΟΔΕ Ηρακλείου και Λασιθίου.

Ετικέτες: ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΔΗΜΑΡΧΟΣΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΕΕΤΑΑΚΑΠΚΡΗΤΗΜΑΡΙΝΑΚΗΣΠΕΔΡΕΘΥΜΝΟΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣΥΠΕΣΥπουργείο Εσωτερικών