ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Σάββατο 22 Ιουνίου 2024

Έργα 19,5 εκατ. ευρώ στα Χανιά εξήγγειλε ο ΥΠΕΣ Τάκης Θεοδωρικάκος – Επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας Χανίων

Έργα, προϋπολογισμού 19,5 εκατ. ευρώ, που αφορούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών των Χανίων και στηρίζουν, ως υποδομές, την τουριστική ανάπτυξη της Κρήτης, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος από τα Χανιά, όπου βρίσκεται ενόψει της παρουσίασης, την Δευτέρα, στο Ηράκλειο, του Αναπτυξιακού Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».

Από το Δημαρχείο των Χανίων ο κ. Θεοδωρικάκος, ανταποκρινόμενος σε αίτημα του Δημάρχου, κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη, ανακοίνωσε την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας, την οποία ο κ. Σημανδηράκης χαρακτήρισε «σημαντικό εργαλείο για τη σωστή λειτουργία μιας ορθά δομημένης κοινωνίας».

Όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, η επαναλειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας μπορεί να συμβάλει, αποφασιστικά, στην τήρηση μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό. Ταυτόχρονα, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα, επισημαίνοντας ότι είναι στο χέρι όλων των Ελλήνων να διατηρήσουμε το κεκτημένο της πρώτης αντιμετώπισης του COVID-19, όπου χάρη στις έγκαιρες αποφάσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και στην πειθαρχία που επέδειξαν όλοι οι Έλληνες, η χώρα μας από «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης έγινε θετικό παράδειγμα.

Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών έκανε αποδεκτό το αίτημα Αυτοδιοικητικών και σύντομα θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση, ώστε οι Δήμαρχοι να μπορούν να μετέχουν στις ΔΕΥΑ ως απλά μέλη και όχι κατ’ ανάγκη ως πρόεδροι. Η διάταξη θα έχει αναδρομική ισχύ. «Με τροπολογία στα τέλη του Αυγούστου, σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, θα λυθεί το θέμα και δεν θα υπάρχει κανένα ζήτημα, ώστε να μπορούν οι Δήμαρχοι να είναι μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων αυτών των οργανισμών, χωρίς να είναι υποχρεωτικό να είναι πρόεδροι. Αυτό θα λειτουργήσει και θα ισχύσει αναδρομικά», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Μετά από τη σύσκεψη στο Δημαρχείο Χανίων, ο κ. Θεοδωρικάκος συναντήθηκε με το προεδρείο της ΝΟΔΕ και τον Πρόεδρο, κ. Γιώργο Μαρκουλάκη.

Στη συνέχεια, ο κ. Θεοδωρικάκος επισκέφθηκε το Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη & Ελένης Γαρεδάκη, το οποίο δεσμεύθηκε ότι θα στηρίξει η ΕΕΤΑΑ, μέσω προγραμματικής σύμβασης που θα υπογράψει με το μοναδικό, σε αυτό το επίπεδο μουσείο σε όλη τη χώρα.

Σημειώνεται ότι το 2019 το Μουσείο Τυπογραφίας είχαν επισκεφθεί περί τους 6.000 μαθητές, μέσα από το πρόγραμμα εκπαιδευτικών εκδρομών, το οποίο φέτος, λόγω κορωνοϊού, δεν υλοποιείται.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο Δημαρχείο Χανίων, ο κ. Θεοδωρικάκος ευχαρίστησε για τη θερμή υποδοχή και είπε:

«Είμαι εδώ για έναν πάρα πολύ σημαντικό, ουσιαστικό, και θετικό σκοπό. Να επεξεργαστούμε από κοινού και να έχουμε αλληλοενημέρωση για το πρόγραμμα έργων “Αντώνης Τρίτσης”. Ένα πρόγραμμα, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, για ολόκληρη τη χώρα. Η Κρήτη δικαιούται, αξίζει και θα έχει τη δική της συμμετοχή σε αυτό το πρόγραμμα, συμμετοχή την οποία, από κοινού, θα διαμορφώσουμε. Εσείς, βέβαια, οι Κρητικοί έχετε ένα μοναδικό προνόμιο, ότι πέραν του πανέμορφου νησιού σας, έχετε και πάλι πρωθυπουργό από το νησί, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος χωρίς να αδικεί καμία Περιφέρεια της χώρας, νοιάζεται και εργάζεται για την ανάπτυξη ολόκληρης της Ελλάδας, αλλά η αλήθεια είναι ότι έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον και αγάπη για το νησί του, για την Κρήτη. Και αυτό, αποτυπώνεται στη συμβολή και στην πραγματοποίηση πολύ σημαντικών έργων πνοής, έργων που θα συμβάλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη του νησιού. Ιδιαίτερα στο πολύ δύσκολο διάστημα που διανύουμε εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.  

Έτσι, λοιπόν, το πρώτο που θέλω να σας πω είναι ότι τέσσερα πολύ σημαντικά έργα για την πόλη σας και όλες τις ενότητες του Δήμου Χανίων, γίνονται πραγματικότητα με το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”.  

Τέσσερα έργα, προϋπολογισμού 19,5 εκατ. ευρώ, έχουν ενταχθεί, ήδη, στο Πρόγραμμα. Είχαν προετοιμαστεί την προηγούμενη περίοδο, αλλά δεν είχαν διασφαλισμένη χρηματοδότηση και κινδύνευαν να χαθούν και να τιναχτούν στον αέρα. Διασφαλίσαμε τα χρήματα και με αυτόν τον τρόπο, θα γίνει το έργο της αντικατάστασης σημαντικού μέρους του δικτύου ύδρευσης της πόλης. Γίνεται πραγματικότητα η αποχέτευση στην περιοχή του Ακρωτηρίου του Σταυρού, ένα έργο πολύ αναγκαίο για τη ζωή και την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής των πολιτών, καθώς και σημαντικά έργα αναβάθμισης των υποδομών ύδρευσης από τη Δημοτική Επιχείρηση του Βόρειου Άξονα, που ένα τμήμα της αφορά και στον Δήμο Χανίων, αλλά και στους υπόλοιπους Δήμους της περιοχής. 

Μαζί, όμως, θα συζητήσουμε και τα υπόλοιπα έργα, τα οποία πρέπει να ενταχθούν. Υπογραμμίζω ότι αυτό θα γίνει σε συνεργασία με το σύνολο των Δημάρχων του νησιού.  

Μπορούμε μέσα από τις προγραμματικές συμβάσεις που θα γίνουν με την Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, μέσα από το μητρώο μηχανικών που έχει δημιουργήσει η ΕΕΤΑΑ και μέσα από ένα σύνολο κατάλληλων σχημάτων να επιταχύνουμε τα έργα, διότι βρήκαμε τα χρήματα, έχουμε το σχέδιο, έχουμε το όραμα, έχουμε τους στόχους. Και τώρα από κοινού, Αυτοδιοίκηση και Υπουργείο Εσωτερικών, πρέπει να δράσουμε για την γρήγορη απορρόφηση αυτού του Προγράμματος και την υλοποίηση έργων των οποίων, έμπρακτα, οι πολίτες των Χανίων και όλης της Κρήτης θα δουν ότι αφορούν στη ζωή τους, στην ποιότητα της ζωής τους, στην αναπτυξιακή προοπτική του νησιού και ασφαλώς στο αίσθημα ασφαλείας που χρειαζόμαστε και στην Κρήτη, όπως και σε ολόκληρη την Ελλάδα».  

Αναφερόμενος στην κρίση του κορωνοϊού ο κ. Θεοδωρικάκος, ο οποίος σε όλες τις συναντήσεις του τηρώντας τους υγειονομικούς κανόνες, φορούμε μάσκα, κάλεσε τους πολίτες να πειθαρχήσουν και πάλι στα μέτρα.

«Είναι συνειδητή επιλογή μας η εφαρμογή του νόμου και φοράμε τις μάσκες. Μπορεί να μην είναι ευχάριστο, αλλά είναι υπεύθυνο για την υγεία και την ασφάλεια όλων μας. Εμείς οι Έλληνες τα καταφέραμε στην πρώτη φάση της κρίσης και από εκεί που όλοι μας θεωρούσαν το “μαύρο πρόβατο” της Ευρώπης, γίναμε θετικό παράδειγμα. Βοήθησε πάρα πολύ σε αυτό, το ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πήρε πολύ, έγκαιρα, βαριές και δύσκολες αποφάσεις, αλλά και το ότι όλοι μαζί οι Έλληνες, η Αυτοδιοίκηση με ιδιαίτερο ρόλο, συνδράμαμε με την πειθαρχία μας στο να γίνουν πράξη. Θέλω να σας παρακαλέσω το ίδιο να κάνουμε και τώρα. Δεν πρέπει να αυξηθεί άλλο ο αριθμός των κρουσμάτων, οι συνέπειες θα είναι πολύ μεγάλες αν επιτρέψουμε να συμβεί. Είναι στο χέρι μας και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε». 

Με βάση τις αυξημένες ανάγκες της Αυτοδιοίκησης, ο κ. Θεοδωρικάκος ανταποκρινόμενος σε αίτημα του Δημάρχου Χανίων, ανακοίνωσε την ίδρυση Δημοτικής Αστυνομίας. Είπε συγκεκριμένα:

«Έχουμε συμφωνήσει ότι προχωράμε στην επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας στα Χανιά για να συνδράμει και να συμβάλει στο να μπει τάξη σε μια σειρά πράγματα, τα οποία δεν πρέπει να είναι ευθύνη της Ελληνικής Αστυνομίας, που πρέπει να ασχολείται με το έγκλημα. Τα θέματα της τάξης στην τοπική κοινωνία είναι θέματα που θα τα ξαναβάλουμε μπροστά με την Δημοτική Αστυνομία και έχουμε συμφωνήσει ότι οι διαδικασίες θα γίνουν ταχύτατα. Αυτό είναι μια ευθύνη δική σας και δική μας, προκειμένου στα Χανιά, όπως και σε όλη την Ελλάδα να κάνουμε το ίδιο, να ξαναέχουμε τις υπηρεσίες της Δημοτικής Αστυνομίας, οι οποίες είναι, απολύτως, απαραίτητες». 

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης στο Δημαρχείο, ο Δήμαρχος Χανίων, κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης δήλωσε:

«Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον υπουργό, γιατί αυτή η συνάντηση δεν ήταν μια εθιμοτυπική συνάντηση. Ήταν μια συνάντηση που απάντησε σε αιτήματα τα οποία είχαν τεθεί και κυρίως έβγαλε σημαντικές ειδήσεις, θετικές για τον Δήμο. Έτσι είναι η επικοινωνία μας, διαχρονικά, με το Υπουργείο Εσωτερικών, διότι βρίσκουμε συγκεκριμένες και απτές λύσεις, μιλάμε με πρακτικές προτάσεις, οι οποίες διευκολύνουν τη δουλειά του Δήμου Χανίων. Άρα, διευκολύνουν και τη ζωή των πολιτών. Έτσι και εκτός της ανακοίνωσης που με μεγάλη χαρά ακούσαμε για την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας, μια σειρά από θέματα -μικρά ή μεγάλα- απαντήθηκαν από τον Υπουργό, όπως για παράδειγμα η αρρυθμία που έχει προκληθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑ. Ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι τέλος του μήνα, στο πρώτο νομοσχέδιο του θα υπάρξει αυτή η μικρή ρύθμιση που θα λύνει το ζήτημα, το οποίο μας έχει απασχολήσει το τελευταίο διάστημα. Επίσης, ζητήματα που έχουν να κάνουν με διάφορα πολεοδομικά θέματα, τα οποία ταλαιπωρούν τους πολίτες και την υπηρεσία, τα ζητήματα υποστελέχωσης τα οποία στενά τα γνωρίζουμε και τα παρακολουθούμε, αλλά και η δρομολόγηση και αξιοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερο πόρων από το νέο Πρόγραμμα «Τρίτσης», ύψους 2,5 δισ. ευρώ, μια σημαντική δεξαμενή χρημάτων, τη σημαντικότερη δεξαμενή χρημάτων, την οποία θα κληθούμε όλοι μαζί οι φορείς Αυτοδιοίκησης να αξιοποιήσουμε το επόμενο διάστημα. Και νομίζω ότι με τέτοιες συναντήσεις, με τέτοια επικοινωνία έχουμε τις πιθανότητες όλες με το μέρος μας για να έχουμε μια πετυχημένη απορρόφηση. Όχι όπως πολλές φορές συνηθιζόταν στο παρελθόν, διότι δεν θέλουμε μόνο τους δείκτες απορρόφησης να πετύχουμε. Κυρίως θέλουμε την σκοπιμότητα, να πιάσουν τόπο τα χρήματα αυτά ιδιαίτερα στις κρίσιμες στιγμές που διανύει η κοινωνία μας. Και πάλι ευχαριστώ θερμά τον Υπουργό για τη διαχρονική καλή συνεργασία και για τα συγκεκριμένα πράγματα που έχει πάντα να μας πει». 

Στη συνέχεια, ο υπουργός Εσωτερικών επισκέφθηκε το Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη & Ελένης Γαρεδάκη, που ιδρύθηκε το 2005 από τον εκδότη της εφημερίδας «Χανιώτικα Νέα».

Μετά την ξενάγησή του στο Μουσείο ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε:

«Σε ό,τι αφορά αυτόν τον εκπληκτικό χώρο, στον οποίο βρίσκομαι, θέλω να σας εξομολογηθώ ότι όταν ενημέρωσα τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την πρόθεση μου να επισκεφθώ την Κρήτη για να κάνουμε την εργασία της προετοιμασίας για το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και ότι θα δω όλους τους Δημάρχους, ο Πρόεδρος μου είπε ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παραλείψω να επισκεφθώ αυτόν εδώ τον χώρο. Στον οποίο, άλλωστε, έχει έρθει και ο ίδιος και έχει εκδηλώσει το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον του.

Είμαι εντυπωσιασμένος. Αυτός ο χώρος ταυτίζεται με την ιστορία του νησιού, με την ιστορία των Χανίων, με την ιστορία της Ελλάδος. Και έχει πολύ σπουδαίες αναφορές οι οποίες μπορεί να αποτελέσουν ένα τεράστιο αξιακό ενδιαφέρον για όλους τους ανθρώπους και ιδιαιτέρως για τις νέες γενιές, για τα νέα παιδιά που ενημερώθηκα ότι ενδιαφέρονται γι’ αυτήν εδώ την προσπάθεια και έρχονται κατά χιλιάδες, τόσο από την Κρήτη όσο και από ολόκληρη την χώρα.

Θα μου επιτρέψετε να πω ότι μπροστά στις προκλήσεις, που αντιμετωπίζει η χώρα, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει πει -και το συμμεριζόμαστε όλοι οι Έλληνες απόλυτα- ότι για να τα καταφέρουμε χρειάζεται να δημιουργήσουμε έναν νέο πατριωτισμό. Βρίσκω, ότι η πρωτοβουλία του κ. Γαρεδάκη συμβολίζει και εκπροσωπεί αυτόν το νέο πατριωτισμό. Μια προσπάθεια ατομική με θυσίες, με δημιουργικότητα, με φαντασία, με μεράκι γι’ αυτό που κάνει, με όνειρο για τη δημοσιογραφία για την ελεύθερη και αξιόπιστη δημοσιογραφία, με όνειρο και όραμα γι’ αυτήν την πόλη και γι’ αυτόν το Νομό, για την Μεγαλόνησο και για ολόκληρη τη χώρα. Και επειδή αυτά που μου είχε πει ο Πρωθυπουργός, ανταποκρίνονται, απολύτως, στην πραγματικότητα που συναντώ και έχω προετοιμαστεί. Θέλω να πω ότι το Υπουργείο Εσωτερικών είναι αποφασισμένο να ενισχύσει με πράξεις αυτήν την προσπάθεια. ‘Ηδη, έχω συζητήσει με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, ώστε να υπογραφεί προγραμματική συμφωνία μεταξύ του Μουσείου και της ΕΕΤΑΑ, προκειμένου να καλυφθεί οικονομικά ένα σημαντικό τμήμα μιας προσπάθειας αναβάθμισης περαιτέρω του Μουσείου, προσέλκυσης πολλών χιλιάδων πολιτών, γιατί αλήθεια είναι, και το αντιμετώπισα κι εγώ τώρα, ότι καθώς δεν βρίσκεται σε κεντρικό τμήμα του Δήμου των Χανίων, αλλά εδώ στην βιομηχανική περιοχή, υπάρχει ένα θέμα μετακίνησης και γνώσης. Όλα αυτά τα θέματα μπορούν να αντιμετωπιστούν σχεδιασμένα από κοινού ανάμεσα στους ανθρώπους του Μουσείου, στην Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης και σίγουρα στην Τοπική Διοίκηση των Χανίων στον Δήμο των Χανίων, ώστε το Μουσείο αυτό να γίνει ακόμη πιο γνωστό και να έχει ένα λαμπρό μέλλον για το καλό ολόκληρης της πόλης. Είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να το κάνουμε πράξη. Αμέσως μόλις επιστρέψουμε στην Αθήνα θα ξεκινήσει η σχετική διαδικασία».

Ετικέτες: ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΓΑΡΕΔΑΚΗΔΗΜΑΡΧΟΣΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΕΕΤΑΑΚΡΗΤΗΣΗΜΑΝΔΗΡΑΚΗΣΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣΥΠΕΣΥπουργείο ΕσωτερικώνΧΑΝΙΑΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ