ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Σάββατο 22 Ιουνίου 2024

Έργα 152 εκατ. ευρώ στο «Αντώνης Τρίτσης» για την Κρήτη – Θεοδωρικάκος: Οι Δήμοι μπορούν να βοηθήσουν και στο δεύτερο κύμα αντιμετώπισης του κορωνοϊού

Δύο μηνύματα έστειλε ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Θεοδωρικάκος, από την Κρήτη, όπου έγινε η παρουσίαση του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», στο οποίο εντάχθηκαν 49 έργα, προϋπολογισμού 152 εκατ. ευρώ, για τα οποία η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε διασφαλίσει χρηματοδότηση (επισυνάπτεται πίνακας με τα έργα), ενώ για να εξασφαλισθεί η καλύτερη απορροφητικότητα ανακοίνωσε την ίδρυση παραρτήματος της ΕΕΤΑΑ στην Κρήτη.

Πρώτον, κάλεσε τους Δημάρχους του νησιού, αλλά και όλης της Ελλάδας να συμβάλουν και πάλι, αποφασιστικά, στην τήρηση των μέτρων που εμποδίζουν την διασπορά του κορωνοϊού. Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού και ζήτησε από τους Δημάρχους με την ίδια επιμονή και πειθαρχία που αντιμετώπισαν το πρώτο κύμα να συμβάλουν και τώρα στην προσπάθεια αντιμετώπισης του ιού, ώστε να μη χρειαστούν πρόσθετα μέτρα που θα επιβαρύνουν περαιτέρω την οικονομία.

Δεύτερον, με δεδομένο ότι η τουρκική προκλητικότητα θα συνεχισθεί, ζήτησε να συμβάλουν στη διασφάλιση της ενότητας. Αν θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά με βιώσιμο τρόπο πρέπει να είμαστε ενωμένοι σε μια εθνική στρατηγική, είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, χαρακτηρίζοντας πράξη βαρβαρότητας την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, που προκάλεσε κάθε πολιτισμένο άνθρωπο, ανεξαρτήτως πολιτικής, πολιτισμικής και θρησκευτικής ταυτότητας.

Μέσω της εφαρμογής του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», ο υπουργός Εσωτερικών, τόνισε, ότι η Κρήτη μπορεί να μετατραπεί σε ατμομηχανή της ανάπτυξης στη μετά-κορωνοϊό εποχή, στηριζόμενη στη δημιουργία υποδομών σε τομείς όπως η ενέργεια και οι υποδομές βελτίωσης της ποιότητας ζωής (ύδρευση, διαχείριση αποβλήτων κ.λπ.), που εκ των πραγμάτων δρουν υποστηρικτικά και στον τουρισμό.

Αναφερόμενος στις διαφορές του «Αντώνης Τρίτσης» από το «Φιλόδημος Ι», τόνισε ότι η μεγαλύτερη διαφορά είναι ότι το σημερινό πρόγραμμα έχει διασφαλισμένη χρηματοδότηση, 2,5 δισ. ευρώ, ενώ το προηγούμενο πρόγραμμα διέθετε 134 εκατ. ευρώ για έργα 1,2 δισ. ευρώ.

Επίσης, τόνισε ότι για πρώτη φορά υπάρχει ισχυρή συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αξιολόγηση των έργων, καθώς στην ειδική επιτροπή συμμετέχει η ΚΕΔΕ και η ΕΝΠΕ.

Στόχος του Υπουργείου Εσωτερικών, είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, είναι να μη μείνει κανένας Δήμος της Κρήτης, αλλά και της χώρας, που να μη μετάσχει στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και για το λόγο αυτό, υπάρχει πρόβλεψη για τη στήριξη των αδύναμων Δήμων με το αναγκαίο τεχνικό προσωπικό, αλλά και με χρήματα για μελέτες, αφού στο Πρόγραμμα υπάρχει ειδική πρόσκληση 100 εκατ. ευρώ, αποκλειστικά, για χρηματοδότηση μελετών.

Ο υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης για τροποποίηση του ν.4412, δήλωσε ότι έχει, ήδη, συνεργαστεί για τα αιτήματα της Αυτοδιοίκησης με τον υπουργό Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, και το ίδιο θα κάνει και με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, καθώς αυτό είναι το επισπεύδον Υπουργείο.

Ο υπουργός Εσωτερικών δεσμεύθηκε ότι θα υπάρχει, σύντομα, και νέα οικονομική στήριξη των Δήμων, πέραν των 90 εκατ. ευρώ που έχουν λάβει οριζοντίως, για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις από τον Covid-19. Είπε, όμως, ότι αναμένει τα στοιχεία του πρώτου οκταμήνου, ώστε αυτή τη φορά η βοήθεια, σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ, να κατανεμηθεί με βάση τις πραγματικές ανάγκες του κάθε Δήμου.

Επιπλέον, ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε τους Δημάρχους να καταθέσουν προτάσεις για να υλοποιηθεί το αίτημά τους για πιο δίκαιη κατανομή των ΚΑΠ και όχι μόνο με βάση το πληθυσμιακό στοιχείο.

Αναφέρθηκε στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Δημοτική Αστυνομία στην τήρηση των μέτρων κατά του κορωνοϊού και κάλεσε τους Δήμους που έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν στην επανασύστασή τους.

Σε ό,τι αφορά στα αδήλωτα τετραγωνικά, επισήμανε ότι, ήδη, έχει γίνει χρήση του μέτρου από περισσότερους από 600.000 πολίτες, με αποτέλεσμα μια σχέση ενοχής να μετατρέπεται σε σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και κράτους και ξεκαθάρισε, ότι δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση πέραν της 31ης Αυγούστου 2020.

Τέλος, ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο πολιτικός θεσμός που βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη από κάθε άλλο θεσμό και για το λόγο αυτό, σημείωσε ότι μέσω της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης και του διαχωρισμού αρμοδιοτήτων μεταξύ κράτους, Δήμων και Περιφερειών, θα υπάρξει ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Αυτοδιοίκησης, αλλά και μεταφορά πόρων και προσωπικού.

Προσφωνώντας τον υπουργό Εσωτερικών ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, κ. Γιάννης Κουράκης, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις αναπτυξιακές δυνατότητες του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», υπό την προϋπόθεση να αντιμετωπισθεί η γραφειοκρατία που αποτελεί μεγάλο και πάγιο πρόβλημα. «Ήλθε η ώρα να μετρήσουμε τις δυνάμεις μας, όχι για να αναμετρηθούμε, αλλά για να δημιουργήσουμε συνέργειες. Συνεργασίες, που θα προσφέρουν στο τόπο κατάλληλες υποδομές για μια δίκαιη, βιώσιμη και ολιστική ανάπτυξη που θα δώσε διεξόδους στα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία», είπε ο κ. Κουράκης.

Έθεσε, επίσης, θέματα που αφορούν στην ανάγκη επανασύστασης της Δημοτικής Αστυνομίας και την ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης με προσωπικό, την πιο δίκαιη και όχι οριζόντια κατανομή οικονομικής βοήθειας, την κατανομή των ΚΑΠ με νέα κριτήρια, την παράταση του Προγράμματος ΑΚΣΙΑ, την τροποποίηση του ν.4412, την καταγραφή και στη συνέχεια απόδοση των παρακρατηθέντων, λόγω μνημονίων, πόρων των ΟΤΑ, την ίδρυση παραρτήματος της ΕΕΤΑΑ στην Κρήτη.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης, αναφερόμενος στις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας, τόνισε ότι ξεπερνούν κάθε φαντασία και υπογράμμισε ότι ο αγώνας για μη επέκταση του ιού «δεν είναι αγώνας επιβίωσης. Είναι ένας μαραθώνιος για να αλλάξουμε τα πάντα». Όπως είπε, για να υλοποιηθεί αυτή η αναγκαιότητα απαιτείται σαφής προσδιορισμός των προτεραιοτήτων της Αυτοδιοίκησης, την οποία χαρακτήρισε «βατήρα» για να κάνει η χώρα το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός, αλλά και «αντίβαρο» στο απρόσωπο κράτος.

Όπως είπε ο κ. Αρναουτάκης, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι μπορούν να γίνουν οι φορείς υλοποίησης του νέου εθνικού στόχου για ανάπτυξη. Και κάλεσε όλους να αποσυνδέσουν το στόχο αυτό από πελατειακές σχέσεις και αχρείαστους τοπικισμούς. Τόνισε, επίσης, ότι η επένδυση στην Αυτοδιοίκηση είναι η πλέον πρόσφορη και αποτελεσματική. «Θέλουμε τη συνεργασία και τη συμπαράστασή σας, αλλά θέλουμε ρόλο και λόγο», κατέληξε ο κ. Αρναουτάκης.

Ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης, Δήμαρχος Μαλεβιζίου, κ. Μενέλαος Μποκέας, επισήμανε ότι σήμερα, λόγω των συνθηκών, οι Δήμοι επιζητούν τη στήριξη του κράτους περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Αναφέρθηκε σε προβλήματα της περιοχής, αλλά και σε γενικότερα ζητήματα, όπως η ανάγκη αλλαγής του ν.4412 και τόνισε ότι οι Δήμοι μπορούν να έχουν καθοριστικό ρόλο στον σχεδιασμό του αναπτυξιακού μέλλοντος της χώρας.

Αναφερόμενος στα γενικά πολιτικά ζητήματα της χώρας και ειδικότερα στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού και της τουρκικής προκλητικότητας, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε, μεταξύ άλλων:

«Είναι ξεχωριστή η χαρά για εμένα, κάθε φορά που μου δίνεται η δυνατότητα -έστω και για λίγο- να βρίσκομαι στο ωραιότερο μέρος της Ελλάδας. Όσο κι αν έχει υπάρξει κρίση τη δεκαετία που περάσαμε, όσο κι αν το χειμώνα που πέρασε δοκιμαστήκαμε, όσο κι αν έχουμε θέματα και προβλήματα να αντιμετωπίσουμε, η Κρήτη δεν παύει να είναι ένα πανέμορφο μέρος, γεμάτο με τη μοναδική ιστορία, που η ιστορία της έχει κατακλύσει την ελληνική ιστορία. Έχετε το μοναδικό προνόμιο να έχετε τέσσερις Πρωθυπουργούς της πατρίδας μας από εδώ πέρα. Και, βεβαίως, έχετε και την τύχη, σήμερα, να έχετε Πρωθυπουργό από τον τόπο σας. Και η πραγματικότητα είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ασφαλώς δεν αδικεί καμία περιοχή της Ελλάδας, αλλά δεν χάνει την ευκαιρία να μην κρύβει την ιδιαίτερη αγάπη του για την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κρήτη.

Εμείς οι Έλληνες, βρισκόμαστε μπροστά σε δύο πολύ μεγάλες προκλήσεις. Η μία περιγράφεται από την πανδημία του κορωνοϊού και τις τεράστιες επιπτώσεις που έχει στο σύνολο του δημόσιου βίου της χώρας. Ευτυχώς για εμάς, το χειμώνα, ο πρωθυπουργός πήρε πολύ έγκαιρα, πολύ βαριές αποφάσεις. Πιστέψτε με είναι πολύ δύσκολο να αποφασίζεις πρώτος στην Ευρώπη και προτού υπάρξουν θάνατοι από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, ότι κάνεις ένα ολικό lockdown της οικονομίας και του συνόλου της δημόσιας ζωής. Μία απόφαση, που οι Έλληνες όλοι την τηρήσαμε με μεγάλη πειθαρχία. Δείξαμε πολύ μεγάλη υπευθυνότητα. Εκεί που ήμασταν το “μαύρο πρόβατο” της Ευρώπης για 10 χρόνια, οι πάντες έχουν παραδεχτεί πως η Ελλάδα είναι χώρα-πρότυπο στην αντιμετώπιση αυτής της μεγάλης κρίσης.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έπαιξε σπουδαίο ρόλο και οι Περιφέρειες και οι Δήμοι έχουν μία θεαματική συνδρομή στην υλοποίηση των μέτρων ασφαλείας, όπως επίσης θεωρώ ότι και το σύνολο του πολιτικού συστήματος την περίοδο εκείνη έδειξε ωριμότητα και υπευθυνότητα και έτσι όλοι μαζί οι Έλληνες καταφέραμε να ξεφύγουμε στην πρώτη φάση από τον κίνδυνο του κορωνοϊού. 

Μπροστά μας, όμως, χωρίς καμία αμφιβολία, έχουμε το δεύτερο κύμα αυτής της πανδημίας. Γι’ αυτό το λόγο, θέλω να σας ζητήσω την ίδια επιμονή, την ίδια προσπάθεια που κάναμε την περίοδο της καραντίνας, πρέπει να κάνουμε και τώρα. Και η Περιφέρεια και οι Δήμοι, να συμβάλουμε με τους ελέγχους, να συμβάλουμε με το προσωπικό μας παράδειγμα σε πάρα πολλές περιπτώσεις, ώστε να αποφεύγονται όλα όσα οδηγούν στη διάδοση του κορωνοϊού, προκειμένου να διατηρήσουμε τη θετική υγειονομική εικόνα της χώρας και να μη χρειαστούν πρόσθετα μέτρα, τα οποία μπορεί να επιβαρύνουν έτι περαιτέρω, τη δύσκολη οικονομική κατάσταση. 

Γνωρίζετε όσον αφορά σε αυτό το δεύτερο σκέλος, ότι θα έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο χειμώνα, χωρίς καμία αμφιβολία. Οι αριθμοί είναι αυτοί που περιγράφηκαν από προηγούμενους ομιλητές σε σχέση με το μέγα πρόβλημα της ανεργίας. Η κυβέρνηση έχει πάρει μία σειρά πρόσθετα μέτρα υλοποίησης συγκεκριμένων προγραμμάτων, που ως πρώτη προτεραιότητα θέτουν τη στήριξη των θέσεων απασχόλησης.

Ο πρωθυπουργός διασφάλισε για τα επόμενα χρόνια 72 δισ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους, από τα οποία για πρώτη φορά στα χρονικά, υπάρχουν και 19 δισ. ευρώ, τα οποία είναι επιχορηγήσεις. Και αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχει, ήδη, ξεκινήσει η δουλειά του σχεδιασμού, προκειμένου στις αρχές Οκτωβρίου η Ελλάδα, να καταθέσει στην Ευρώπη το δικό της εθνικό σχέδιο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, με την ελπίδα ότι από του χρόνου το καλοκαίρι και μετά, η χώρα θα μπει σε ισχυρούς, αναπτυξιακούς ρυθμούς ξανά, με πρώτη θετική συνέπεια να αυξηθούν τα εισοδήματα και, κυρίως, να αυξηθούν ξανά οι θέσεις απασχόλησης. 

Το χειμώνα, όμως, επαναλαμβάνω θα έχουμε αρκετά θέματα. Και πιστεύω ότι η Αυτοδιοίκηση έχει να δώσει και τη μάχη της υγειονομικής ασφάλειας των τοπικών κοινωνιών, αλλά έχουμε μαζί, αγαπητοί φίλοι, να δώσουμε τη μάχη της στήριξης των πιο ευπαθών κοινωνικών ομάδων, των συμπολιτών μας, οι οποίοι έχουν πολύ μεγαλύτερη ανάγκη την αλληλεγγύη της τοπικής κοινωνίας και της Αυτοδιοίκησης. Άρα, αυτό είναι μία ξεχωριστή υπόθεση, την οποία πρέπει να οργανώσουμε και να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα».

Όσον αφορά στην αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων, ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε:

«Δίπλα στην απειλή του κορωνοϊού δεν έχει πάψει να υπάρχει, το αντίθετο μάλιστα, η συνεχής απειλή από την τουρκική προκλητικότητα, επιθετικότητα και συνεχή παραβίαση κάθε κανόνα διεθνούς δικαίου.

Πριν από λίγες ημέρες, οι γείτονές μας προχώρησαν σε μια πρωτοφανή βαρβαρότητα, να μετατρέψουν την Αγία Σοφία σε τζαμί. Είναι μια πράξη που προκαλεί κάθε πολιτισμένο και ελεύθερο άνθρωπο ανεξάρτητα από την εθνικότητά του, ανεξάρτητα από τη θρησκευτική του ταυτότητα, ανεξάρτητα από τις πολιτικές του ιδέες και αντιλήψεις.

Και γι’ αυτό τον λόγο, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεχνάμε ότι εμείς οι Έλληνες εάν θέλουμε τον 21ο αιώνα να προχωρήσουμε μπροστά με βιώσιμο τρόπο, θα πρέπει να φροντίσουμε στα εθνικά θέματα να είμαστε απολύτως ενωμένοι, να έχουμε και να υλοποιούμε μια ενιαία, εθνική στρατηγική, η οποία πρέπει να συνδυάζει την αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση τέτοιου είδους κινδύνων με όλη τη δραστηριότητα που οφείλει η χώρα να αναπτύσσει στα διεθνή φόρα και σε όλα τα επίπεδα.

Αυτό κάναμε, αυτό κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε, διότι δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση για την Ελλάδα να μην συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δίκαιά της και την εδαφική ακεραιότητα.

Και αυτό το αίσθημα ενότητας, αυτή την ανάγκη της ενότητας έχουμε υπηρετήσει όλο αυτό το διάστημα και στο Υπουργείο Εσωτερικών. 

Γιατί πιστεύω, ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο ισχυρότερος πολιτικός θεσμός που είναι κοντά στους πολίτες, που έχει άμεση δυνατότητα αντιμετώπισης των θεμάτων των πολιτών. Είναι ένας θεσμός, στον οποίο όλοι οι Έλληνες οφείλουμε να ενώνουμε τις δυνάμεις μας και να είμαστε με τον καλύτερο τρόπο πιο δημιουργικοί».

Πριν από την εκδήλωση για την παρουσίαση του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», ο κ. Θεοδωρικάκος, είχε συναντήσεις με τους Δημάρχους Ηρακλείου, κ. Βασίλη Λαμπρινό, Αγίου Νικολάου, κ. Αντώνη Ζερβό, Βιάννου, κ. Μηνά Σταυρακάκη, Μινώα Πεδιάδας, κ. Μανώλη Φραγκάκη, Κισσάμου, κ. Γιώργο Μυλωνάκη, καθώς επίσης και με τον Περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρο Αρναουτάκη και με την Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, κα Μαρία Κοζυράκη, αλλά και με τα προεδρεία των ΝΟΔΕ Λασιθίου και Ηρακλείου.

Ετικέτες: COVID-19ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗΣΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΔΗΜΟΙΕΕΤΑΑΚΑΠΚΟΥΡΑΚΗΣΚΡΗΤΗΟΤΑΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣΥΠΕΣΥπουργείο Εσωτερικών