ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Κυριακή 21 Ιουλίου 2024

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. Γ.ΡΑΓΚΟΥΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ κ. Ν.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ
ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
τηλ 210-3393537
fax 210-3393530 210-3636429
e-mail: press¬¬_office_ypes@ ypes.gov. gr

Αθήνα, 9 Δεκεμβρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπουργός Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γ.Ραγκούσης απέστειλε σήμερα την παρακάτω επιστολή στον δήμαρχο Αθηναίων κ. Νικήτα Κακλαμάνη.

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Απευθύνομαι σε σας λόγω της απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί στην πόλη της Αθήνας σχετικά με την αποκομιδή των απορριμμάτων.
Ο Δήμος της Αθήνας αποτελεί μια δυσάρεστη εξαίρεση, καθώς είναι ο μόνος Δήμος στην Ελλάδα στον οποίο τα σκουπίδια σωρεύονται δημιουργώντας προφανή προβλήματα στους πολίτες και στις επιχειρήσεις αλλά και κινδύνους για τη δημόσια υγεία, ιδίως στη σημερινή επιβαρυμένη συγκυρία.
?λλωστε, τα αιτήματα των απεργών συμβασιούχων του Δήμου σας που εργάζονται στον τομέα της καθαριότητας, όπως είχα την ευκαιρία να εξηγήσω και στους ίδιους, γνωρίζετε ότι δεν μπορούν να ικανοποιηθούν καθώς είναι αντισυνταγματικά και παράνομα. Γνωρίζετε ασφαλώς ότι η μονιμοποίηση τους είναι ευθέως αντισυνταγματική και παράνομη, όπως έχει επιβεβαιωθεί με αποφάσεις ανώτατων δικαστηρίων. Αλλά και η προσαύξηση της μοριοδότησής τους είναι καταφανώς άδικη και έχει βάσιμα επικριθεί ως αντισυνταγματική. Αντιλαμβάνονται όλοι ότι οι συμβασιούχοι έργου που είχαν προσληφθεί με το προϋπάρχον καθεστώς, χωρίς κανένα αξιοκρατικό κριτήριο, μόνο με απόφαση του Δημάρχου στην περίπτωση των Δήμων, δεν μπορούν επιπλέον να ευνοούνται με προσαυξημένη μοριοδότηση, έναντι όλων των άλλων, οι οποίοι δεν είχαν το προνόμιο της εύνοιας αυτής. Μια τέτοια προσαύξηση θα αδικούσε την τεράστια πλειοψηφία, παραβιάζοντας κάθε έννοια ισονομίας.
Οφείλω πέραν τούτου να επισημάνω ότι, παρά το γεγονός ότι η απεργία αυτή κηρύχθηκε για τρεις ημέρες παράνομη και καταχρηστική με δικαστική απόφαση, το κέντρο της Αθήνας παρέμεινε το προηγούμενο τριήμερο γεμάτο σκουπίδια. Αυτό το διαπίστωσαν όλοι, και ιδιαίτερα οι δημότες της Αθήνας, το βεβαίωσε δε η ΕΛΑΣ που είχε ζητήσει την επείγουσα αποκομιδή.

Είναι τη στιγμή αυτή απαραίτητο να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία και η οικονομική δραστηριότητα στην πρωτεύουσα, να προληφθεί η περαιτέρω επιβάρυνση της κατάστασης και ιδίως οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία.
Σας παρακαλώ γι’ αυτό να κινήσετε άμεσα όλες τις νόμιμες διαδικασίες, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η αποκομιδή των απορριμμάτων.

Ο Υπουργός

Γιάννης Ν. Ραγκούσης