ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

Επίσκεψη Στάθη Κωνσταντινίδη στην Κοζάνη με αντιπροσωπεία του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου της Κίνας

Θεσσαλονίκη, 13 Σεπτεμβρίου 2023

Επίσκεψη Στάθη Κωνσταντινίδη στην Κοζάνη με αντιπροσωπεία του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου της Κίνας

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, κ. Στάθης Κωνσταντινίδης, υποδέχθηκε σήμερα το πρωί στο Διοικητήριο την αποστολή του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου της Κίνας, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη συνεργασίας με την αντίστοιχη Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδας και από κοινού μετέβησαν στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, όπου πραγματοποίησαν επίσημη επίσκεψη.

Το κλιμάκιο επισκέφθηκε την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, όπου τους υποδέχθηκε ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Κασαπίδης και οι Αντιπεριφερειάρχες κ. Γρηγόρης Τσιούμαρης και κα. Αικατερίνη Δαδαμόγια. Μετά την παρουσίαση των πτυχών του Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης και των επενδυτικών προγραμμάτων, έγινε επίσκεψη στα λιγνιτικά πεδία και στον ΑΗΣ Καρδιάς.

Αφού καλωσόρισε τους υψηλούς προσκεκλημένους και τον Πρόεδρο της ΟΚΕ Ελλάδας, στον σύντομο χαιρετισμό του ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, κ. Στάθης Κωνσταντινίδης, αναφέρθηκε στη σημαντική δουλειά που έγινε από την Κυβέρνηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε θεσμικό και τεχνικό επίπεδο την προηγούμενη τετραετία, που έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι η πρώτη χώρα στην εκπόνηση και υλοποίηση σχεδίου μετάβασης και η Δυτική Μακεδονία να είναι έτοιμη να αξιοποιήσει τα σημαντικά κονδύλια που το συνοδεύουν. Να εξελιχθεί στην πιο πράσινη περιφέρεια της Ελλάδας, αποκομίζοντας τις υψηλές υπεραξίες που συνοδεύουν αυτήν τη μετάβαση.

«Μια μετάβαση», όπως είπε μεταξύ άλλων, «με ενεργειακή, αναπτυξιακή, οικονομική, κοινωνική και εθνική διάσταση, εάν αναλογιστούμε τον βαθμό οικονομικής εξάρτησης που είχε η περιοχή από τον λιγνίτη και της αυτάρκειας που μπορεί να αποκτήσει η χώρα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειες».

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον κ. Κωνσταντινίδη:  «Σήμερα όλες και όλοι αναγνωρίζουν ότι η δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση στη μετά λιγνίτη εποχή είναι μια αναγκαία επιλογή και μπορεί να αποδειχθεί επωφελής για την Δυτική Μακεδονία, που αποβλέπει στην αναγέννηση της τοπικής οικονομίας, στην ανάπτυξη του πρωτογενούς, του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα, αλλά και στην αξιοποίηση του ικανότατου ανθρώπινου δυναμικού, μέσω της δημιουργίας σταθερών και ποιοτικών θέσεων εργασίας».

Πρόσθεσε δε, ότι: «Η Δυτική Μακεδονία του 2025 θα είναι μια διαφορετική περιφέρεια, με την εφαρμογή ενός νέου μοντέλου κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης που θα είναι πιο πράσινο και φιλικό στο περιβάλλον».

Πέραν του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, στην ενημερωτική συζήτηση συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Κασαπίδης, ο Πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα κ. Xiao Junzheg, ο Πρόεδρος του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου της κίνας κ. Zhang Qingli, ο Πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Ελλάδας κ. Γιάννης Πάϊδας, ο Γενικός Γραμματέας της  Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Ελλάδας κ. Απόστολος Ξυράφης και η Διευθύντρια του Διεθνούς Τμήματος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Ελλάδας κα. Μάρθα Θεοδώρου.