ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Τρίτη 05 Δεκεμβρίου 2023

Ενημέρωση για τα πυρόπληκτα ζώα.

Περισσότερα από 444 ζώα συντροφιάς (σκύλοι και γάτες) έχουν καταγραφεί στη δομή πυρόπληκτων ζώων ΛΑΤΟ στο Γαλάτσι ενώ έχουν διασωθεί σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία εκατοντάδες παραγωγικά ζώα και ιπποειδή στην Αττική και το Λουτράκι σε συνεργασία με το A Little Shelter και αρμόδιους δήμους. Από χθες το απόγευμα μέχρι και σήμερα πολύ νωρίς το πρωί βρίσκονταν εκπαιδευμένοι και έμπειροι διασώστες, εκπαιδευτές σκύλων αλλά και εθελοντές από φιλοζωικές οργανώσεις σε συννενόηση μαζί μας για τον απεγκλωβισμό ζώων σε κίνδυνο. Βρισκόμαστε όλοι σε επιφυλακή για 5η ημέρα.

 

Όσον αφορά τους πολίτες που αγωνιούν για τις συνθήκες διάσωσης και φροντίδας των πυρόπληκτων ζώων θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ότι:

✔️Είμαστε σε συνεχή επαφή με το Dogs’ Voice. Εξ αρχής βρίσκεται στη διάθεσή του η παροχή εναλλακτικού κλιματιζόμενου χώρου όπως και οτιδήποτε χρειάζεται οργανωτικά.

✔️ Ο χώρος στο ΛΑΤΟ στο Δήμο Γαλατσίου επιχειρησιακά αποτελεί έναν χώρο κατάλληλο προκειμένου να γίνει η διαχείριση τόσων εκατοντάδων ζώων. Η μεταφορά τόσο μεγάλου όγκου ζώων σε άλλο χώρο τις προηγούμενες μέρες κρίθηκε επιχειρησιακά ακατάλληλη από το Dogs’ Voice και συμφωνήσαμε αφού βρισκόμαστε καθημερινά κι εμείς στη δομή διαπιστώνοντας το ίδιο.

✔️Οι συνθήκες καύσωνα μπορεί να δυσκολεύουν το έργο όλων αλλά δεν απειλούν ή δεν απείλησαν ποτέ την υγεία των ζώων τα οποία όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας διακομίζονται σε κλινικές και κτηνιατρεία ή αλλιώς παραμένουν σε crates με στρώματα δροσιάς, λεκάνες με δροσερό νερό, σκιά, 24ωρη κτηνιατρική επίβλεψη από την Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδας – ΕΔΚΕ και εκατοντάδες εθελοντές τους οποίους ειλικρινά ευχαριστούμε για το αναντικατάστατο έργο τους.

✔️Ήδη πολλά ζώα βρίσκονται σε φιλοξενίες και στόχος είναι όλα να φιλοξενηθούν και μετά είτε να επανενωθούν με τους κηδεμόνες τους είτε να υιοθετηθούν εφόσον είναι επιβεβαιωμένα αδέσποτα ή δεν μπορεί να τα κρατήσει ο κηδεμόνας τους.

✔️Σήμερα Παρασκευή θα αποσυμφορηθεί η δομή προστασίας στο ΛΑΤΟ και θα πραγματοποιηθεί σταδιακά η μεταφορά σε παραχωρούμενο κλιματιζόμενο χώρο από τον δήμο Γαλατσίου και τον δήμαρχο Γιώργο Μαρκόπουλο.

 

🔺Υπενθυμίζουμε ότι όποιος εντοπίζει εγκλωβισμένο ζώο σε κίνδυνο που του είναι αδύνατο να διασώσει ο ίδιος ή χρειάζεται φορτηγά ή ασθενοφόρο για απεγκλωβισμό μεγάλου αριθμού ζώων να καλέσει άμεσα τα υπηρεσιακά τηλέφωνα του ΥΠΕΣ 2131364020 ή 2131364933 ή 2131364935 ή 2131364036. Η επιχείρηση διάσωσης πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία, την Ελληνική Αστυνομία, την Πυροσβεστική, κάποιους δήμους της Αττικής, ομάδες διάσωσης και απεγκλωβισμού, εκπαιδευτές σκύλων και έμπειρα μέλη φιλοζωικών οργανώσεων.

 

Σε κάθε περίπτωση η Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς του Υπουργείου Εσωτερικών κάνει έκκληση σε όλους τους πολίτες να μην εγκαταλείπουν τα ζώα τους, να μην τα αφήνουν αβοήθητα, δεμένα και εγκλωβισμένα ενώ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους δήμους της χώρας που πλήττονται από την φωτιά.