ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Κυριακή 14 Αυγούστου 2022

Εισήγηση του ΥΠΕΣ στην κοινή ΣΤ για τη ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο και τους Δήμους

Κύρια σημεία της εισήγησης του Υπουργού Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, στην κοινή Συνέντευξη Τύπου με τους Υπουργούς Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, με θέμα το σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ΟΤΑ α’ βαθμού που κατατίθεται την αύριο Δευτέρα, 6 Μαΐου 2019, στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο που σας παρουσιάζουμε αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα, που και σε συμβολικό, αλλά κυρίως σε υλικό επίπεδο καταδεικνύουν ότι έχουμε περάσει πλέον σε μία εντελώς διαφορετική φάση και έχουμε τη δυνατότητα να προχωράμε σε ολοκληρωμένες πολιτικές παρεμβάσεις, οι οποίες αφορούν και ευνοούν την κοινωνική πλειοψηφία.

Με την συγκεκριμένη ρύθμιση προσφέρουμε τη δυνατότητα, ώστε τόσο τα φυσικά όσο και τα νομικά πρόσωπα να μπορέσουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς τους δήμους όλης της χώρας, μέχρι και με 100 δόσεις.

Η συγκεκριμένη διάταξη αφορά στις οφειλές ιδιωτών και επιχειρήσεων προς τους Δήμους, αλλά και προς τα νομικά τους πρόσωπα, όπως είναι οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης, αλλά και τέλη, φόρους, εισφορές και τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τους δήμους προς τους οφειλέτες στο προηγούμενο διάστημα. Η ρύθμιση αυτή δίνει ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις, κυρίως μικρομεσαίες, καθώς τους παρέχει τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους και να επαναφέρουν την κανονικότητα στον οικονομικό τους προγραμματισμό.

Είναι όμως πολύ σημαντική ρύθμιση και για τους ίδιους τους φορείς αυτοδιοίκησης, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που έχουμε από τους δήμους (31- 12- 2018) οι οφειλές από φυσικά και νομικά πρόσωπα ξεπερνούν συνολικά τα 3 δισ. ευρώ. Με τη συγκεκριμένη διάταξη θα ενισχυθεί σημαντικά ο ρυθμός εισπραξιμότητας και τα έσοδα των δήμων, σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο για την αυτοδιοίκηση. Η έκκληση την οποία κάνουμε ως Υπουργείο Εσωτερικών προς τους δήμους είναι αφενός να γνωστοποιήσουν στους δημότες τους τη δυνατότητα που τους παρέχεται με τη συγκεκριμένη ρύθμιση για να προχωρήσουν σε αποπληρωμή των οφειλών τους,  αλλά ταυτόχρονα να αξιοποιήσουν αυτά τα έσοδα που θα προκύψουν, έτσι ώστε να μειώσουν τα δημοτικά τέλη και άλλες υποχρεώσεις προς όφελος των πολιτών.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν αποτελεί μία αποσπασματική ενέργεια της κυβέρνησης, αλλά εντάσσεται σε ένα συνολικό σχεδιασμό που έχει ξεκινήσει από τις 20 Αυγούστου του 2018, μετά την έξοδο από τα μνημόνια, για την άρση αδικιών και την ελάφρυνση ευρύτατων κοινωνικών στρωμάτων, τα οποία επλήγησαν βάναυσα από την κρίση. Έτσι λοιπόν και η συγκεκριμένη ρύθμιση για το χώρο της αυτοδιοίκησης δεν αποτελεί μία τυχαία ή μία αποσπασματική πρωτοβουλία, αλλά εντάσσεται σε ένα συνολικό σχεδιασμό, τον οποίο έχουμε κάνει το τελευταίο διάστημα, για να ενισχύσουμε την τοπική αυτοδιοίκηση και να αντιμετωπίσουμε βασικά προβλήματα και παθογένειες, που προϋπήρχαν και εντάθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Η πολιτική που ακολουθούμε το τελευταίο διάστημα για την ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης διαμορφώνει  ισχυρές διαχωριστικές γραμμές με το νεοφιλελεύθερο σχέδιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μέρος αυτής της πολιτικής είναι οι στοχευμένες προσλήψεις που κάνουμε και οι οποίες αποτελούν μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία. Ήδη  βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο οι διαδικασίες για 8.500 προσλήψεις, κυρίως στον τομέα της καθαριότητας και τις ανταποδοτικές υπηρεσίες των Δήμων, ενώ το επόμενο διάστημα, από φέτος, θα συνεχίσουμε βάσει του τριετούς πλάνου  που έχουμε ήδη εκπονήσει σε συνεργασία με την Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, για προσλήψεις εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού στους Δήμους όλης της χώρας.

Ένα άλλο κομμάτι αυτής της πολιτικής είναι η χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία τα πρώτα χρόνια της κρίσης είχε ένα τεράστιο έλλειμμα πόρων για την ικανοποίηση βασικών αναγκών των τοπικών κοινωνιών.

Το τελευταίο διάστημα έχει γίνει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια, τόσο με την αύξηση των κονδυλίων από τον Κρατικό προϋπολογισμό, τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, όσο και με την δημιουργία νέων χρηματοδοτικών δυνατοτήτων μέσα από  προγράμματα όπως ο «ΦιλόΔημος». Μέσα σε ένα χρόνο, από το συγκεκριμένο Πρόγραμμα έχουν δεσμευτεί για τους ΟΤΑ, πόροι που ξεπερνούν ήδη τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ και υλοποιούνται εκατοντάδες έργα, μικρού και μεσαίου μεγέθους σε όλη τη χώρα.

Σε αυτή τη στρατηγική εντάσσεται και η συγκεκριμένη ρύθμιση, η οποία δίνει ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, αλλά και στους Δήμους και αποτελεί μία απόδειξη για το πώς σχεδιάζουμε να προχωρήσουμε και τα επόμενα χρόνια για να ενισχύσουμε την τοπική αυτοδιοίκηση.