ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Παρασκευή 25 Απριλίου 2025

Εισαγωγική τοποθέτηση της Υφυπουργού στην συνάντηση με τους Ληξιάρχους των μεγαλύτερων Δήμων της χώρας

ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΟ ΥΠΕΣ ΕΙΝΑΙ:

Α) Ο Εκσυγχρονισμός, η Επικαιροποίηση του Νόμου 344/1976 περί Ληξιαρχικών Πράξεων.

Β) Η μετάβαση σε πλήρες ψηφιακό περιβάλλον.

 

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ:

▪ Στη διαδικασία για την ολοκλήρωση του πληροφοριακού συστήματος «ΜΗΤΡΩΟ ΠΟΛΙΤΩΝ», στο οποίο καταχωρούνται το σύνολο των στοιχείων του Εθνικού Ληξιαρχείου και Δημοτολογίου και στο οποίο αναγράφονται όλα τα ληξιαρχικά γεγονότα τα οποία συμβαίνουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό για τουςέλληνες πολίτες.

Όμως υπάρχουν αρκετά προβλήματα που εμποδίζουν την εργασία από την πλευρά των στελεχών των ληξιαρχείων σε πλήρες ψηφιακό περιβάλλον, κάτι που έχει ως συνέπεια, να είναι αδύνατη η προοπτική να μεταβούμε σε σύστημα αυτοματοποιημένης ψηφιακής χρήσης του συστήματος από την πλευρά των πολιτών.

Η ΒΟΥΛΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΣ

▪ Να φτάσουμε στο επίπεδο οι πολίτες να μην χρειάζεται να αφιερώσουν χρόνο για την αναζήτηση πιστοποιητικού και ίσως μελλοντικά να καταστεί εφικτό να εκτυπώνουν το δημόσιο έγγραφο που επιθυμούν για να κάνουν τις δουλείες τους, μόνοι τους από τον υπολογιστή τους.
Η δημιουργία ενός τέτοιου μεγαλεπήβολου έργου δεν είναι ούτε κάτι εύκολο, ούτε κάτι απλό. Εντούτοις όλοι πιστεύω μπορούμε να καταλάβουμε τα πλεονεκτήματα αυτού του εγχειρήματος και της θετικής αντανάκλασης που θα έχει στους πολίτες.

ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΙ

Α) Έχουμε εργαστεί πολύ συστηματικά στην κατεύθυνση της νομοθετικής μεταβολής του ήδη ξεπερασμένου νομοθετικού πλαισίου που διέπει τον εν λόγω τομέα.

Β) Σχεδιάζοντας μια ευρύτατη μεταρρύθμιση του υφιστάμενου πλαισίου, έχουμε ήδη εκκινήσει μια νομοτεχνική μελέτη με στόχο να εκσυγχρονίσουμε το συγκεκριμένο τομέα, ενώ συγχρόνως Επιτροπή από υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου και νομικούς θα επεξεργάζονται το προτεινόμενο νομικό πλαίσιο.

Γ) Με την Ομάδα Εργασίας που έχουμε συστήσει για τον σκοπό αυτόν, έχουμε εντοπίσει κάποια προβλήματα πρακτικής φύσεως από τη λειτουργία του μητρώου πολιτών και επεξεργαζόμαστε λύσεις για να ξεπεραστούν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα προβλήματα στην μετάπτωση ληξιαρχικών πράξεων από την έγχαρτη μορφή τους στο πληροφοριακό σύστημα, που είναι εύλογο ότι θα έχουν γίνει λάθη αντιγραφικής φύσεως. Σκοπεύουμε αντί να μείνουμε στη χρονοβόρα λύση της δικαστικής οδού, να την απαλείψουμε για το μεγαλύτερο μέρος των ζητημάτων για τα οποία ενεργοποιείται.

Επιλέγουμε δηλαδή σε όσες περισσότερες περιπτώσεις μπορούμε, την μέθοδο της απλοποίησης.

Ενώ διερευνούμε την δυνατότητα επέκτασης της χρήσης του αποσπάσματος και τον αντίστοιχο περιορισμό της χρήσης του αντιγράφου της πράξης.

 
ΓΙΑΤΙ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΕΔΩ:

Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι η πρόοδος αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας του Υπουργείου μας συνδέεται άρρηκτα με εσάς, τους ανθρώπους που εφαρμόζετε στην καθημερινότητα σας αυτό το απαιτητικό έργο και γι’ αυτό προσβλέπουμε στη συνεργασία σας. Οι εμπειρίες σας και οι παρατηρήσεις σας πρόκειται να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψιν για την τελική φάση της εν λόγω νομοθέτησης. Γνωρίζουμε πολύ καλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε στην καθημερινότητά σας, τον όγκο εργασίας, τις αναμενόμενες δυσκολίες στη μετάβαση στο ψηφιακό περιβάλλον και κυρίως την έλλειψη προσωπικού, που είναι μία δυσάρεστη πραγματικότητα.
Κλείνοντας και αφού σας δώσω το λόγο θα ήθελα να σας επισημάνω ότι βλέπω στο πρόσωπό σας συνεργάτες σε αυτό το φιλόδοξο έργο το οποίο στην τελική του φάση θα αποτελέσει μία επανάσταση στη δημόσια διοίκηση. Θα ήθελα να παρακαλέσω θερμά για ένα πράγμα μόνο: Οι παρατηρήσεις σας να είναι προσανατολισμένες στην νομοτεχνική βελτίωση του υπάρχοντος πλαισίου. Ο στόχος της σημερινής μας συνάντησης είναι η συγκέντρωση και των δικών σας προτάσεων, όπου συνδυαστικά με τους επιστήμονες που μας συνεπικουρούν είμαι βέβαιη ότι θα οδηγηθούμε σε θετικό αποτέλεσμα.

ΤΙ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ:

Η επεξεργασία τον παρεμβάσεων σας και τον ιδεών σας με φιλοδοξία να παραχθεί τις επόμενες εβδομάδες μία ολιστική πρόταση νόμου. Θα σας την διαβιβάσουμε για τελικές παρατηρήσεις και στη συνέχεια θα εισαχθεί στην Βουλή.

Συνεπώς, η σημερινή διαδικασία είναι η δεύτερη και πιο κομβική, με στόχο το τρίτο βήμα: τη νομοθέτηση. 

Μετά την οποία θα έχουμε ανοίξει τον δρόμο για το ΨΗΦΙΑΚΟ ΛΗΞΙΑΡΧΕΙΟ, ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΔΗΜΟΤΟΛΌΓΙΟ με άμεσο χρήστη τον πολίτη, και άμεση συνέπεια τον απεγκλωβισμό άξιων στελεχών, όπως εσείς, από μία θάλασσα καθόλου δημιουργικής γραφειοκρατίας.