ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

Ειδικό πρόγραμμα ύψους 10 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των δημοτικών ΚΔΑΠ ανακοίνωσε ο ΥΠΕΣ – Κανένας εργαζόμενος δεν θα απολυθεί

Ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, ανακοίνωσε, σήμερα το πρωί, στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη, στον ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα», ειδικό Πρόγραμμα, ύψους 10 εκατ. ευρώ, για την ενίσχυση των δημοτικών Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ).

Σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας είναι να μην κλείσει ούτε ένα δημοτικό ΚΔΑΠ και να μην απολυθεί ούτε ένας εργαζόμενος που έχει σύμβαση με αυτού του είδους τους παιδαγωγικούς χώρους δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά, σε οποιοδήποτε Δήμο της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Θεοδωρικάκος δήλωσε για το Πρόγραμμα «Εναρμόνιση Επαγγελματικής & Οικογενειακής Ζωής», ύψους 279 εκατ. ευρώ, όπου πέραν του Υπουργείου Εσωτερικών, συναρμόδια είναι τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Εργασίας: «Αυτό που μπορεί να κάνει, εκτάκτως, το Υπουργείο Εσωτερικών είναι ότι κανένα Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) σε Δήμους δεν θα κλείσει και κανένας εργαζόμενος που είχε σύμβαση με το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, σε οποιοδήποτε Δήμο, δεν πρόκειται να απολυθεί».

Ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε πως το θέμα αφορά περισσότερους από 700 εργαζόμενους στους Δήμους και πρόσθεσε: «Το συζητήσαμε σε σύσκεψη που είχαμε, χθες, με τον υφυπουργό Εσωτερικών, τον κύριο Λιβάνιο, και τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), τον κύριο Παπαστεργίου, που μας μετέφερε την εικόνα για το τί γίνεται με τα ΚΔΑΠ σε ολόκληρη τη χώρα. Το καλό νέο είναι ότι ούτε ένας εργαζόμενος δεν φεύγει από τη θέση του, διότι το Υπουργείο Εσωτερικών αποφασίζει να προβεί σε ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης των δημοτικών ΚΔΑΠ, με 10 εκατ. ευρώ. Δίνουμε 10 εκατ. ευρώ στα δημοτικά Κέντρα Απασχόλησης των Παιδιών, προκειμένου να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος».

Πρακτικά αυτό σημαίνει, όπως εξήγησε ο κ. Θεοδωρικάκος, ότι «όσες οικογένειες δεν πήραν voucher για τα παιδιά τους και το δικαιούνται -διότι υπήρξαν πολλές οικογένειες που δεν συμπλήρωναν τα χαρακτηριστικά που χρειάζονταν- μπορούν, πλέον, να απευθυνθούν, αν θέλουν, στα δημοτικά Κέντρα Απασχόλησης Παιδιών, τα οποία είναι σε θέση να υποδεχτούν πολλές χιλιάδες παιδιών».

Για τις μάσκες στα σχολεία σημείωσε πως το Υπουργείο Εσωτερικών έχει διαθέσει εγκαίρως 6,2 εκατ. ευρώ και είπε πως από την ενημέρωση που έχει από την ΚΕΔΕ, η διαδικασία προχωρά, ώστε το αργότερο μέσα στο Σαββατοκύριακο να φθάσουν οι μάσκες στα σχολεία.

Επίσης, επισήμανε πως για την κατασκευή των υφασμάτινων και επαναχρησιμοποιούμενων μασκών εργάζονται 25 ελληνικές εταιρείες. Ο Υπουργός εξέφρασε την εμπιστοσύνη του προς την ΚΕΔΕ, η οποία έχει την αρμοδιότητα και την ευθύνη για την έγκαιρη αποστολή των μασκών στα σχολεία. Παράλληλα, τόνισε πως μέσα σε 10 ημέρες, έγιναν ταχύτατα οι ενέργειες, ακολουθώντας τις υποδείξεις των ειδικών.

Αναφορικά με τους υπαλλήλους καθαριότητας στα σχολεία, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει διαθέσει φέτος 28 εκατ. ευρώ επιπλέον για 9.474 εργαζόμενους, εκ των οποίων οι 5.000 είναι πλήρους απασχόλησης (έναντι 3.700 πέρυσι). Σημείωσε ότι όλοι έχουν πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα και διευκρίνισε πως οι Δήμαρχοι δεν είναι υπάλληλοι της Κυβέρνησης και είναι εκείνοι που έχουν την ευθύνη για να προσλάβουν τους υπαλλήλους καθαριότητας και να τους στείλουν στα σχολεία, αφού έχουν λάβει τα σχετικά κονδύλια.

Σε ό,τι αφορά στο κίνημα κατά της μάσκας, που έχει παρατηρηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε πως «κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με την υγεία των παιδιών του, των γονέων και των παππούδων του. Είναι ξεκάθαρο ότι το πιο ασφαλές και άμεσο μέσο που έχουμε για να προστατευθούμε είναι η χρήση μάσκας», συμπλήρωσε.

Ετικέτες: ΔΗΜΟΙΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΚΔΑΠΚΕΔΕΜΑΣΚΕΣΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣΣΧΟΛΕΙΑΥΠΕΣΥπουργείο Εσωτερικών