ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

ΔΤ ΑΝΥΠΕΣ Στέλιου Πέτσα – Απάντηση σε κυριακάτικα δημοσιεύματα

Αθήνα, 23 Ιουλίου 2022

ΔΤ ΑΝΥΠΕΣ Στέλιου Πέτσα – Απάντηση σε κυριακάτικα δημοσιεύματα 

Η προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων μέσω δημοσιευμάτων του κυριακάτικου τύπου πέφτει στο κενό όταν οι βαρύγδουποι τίτλοι αυτοδιαψεύδονται από το ίδιο το περιεχόμενο του ρεπορτάζ.

Η αλήθεια, λοιπόν, για τις χρηματοδοτήσεις για την πυροπροστασία είναι η εξής:

1ον: Στο σκέλος της πάγιας χρηματοδότησης, ενισχύσαμε την Αυτοδιοίκηση πολύ νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Συγκεκριμένα, προχωρήσαμε ήδη από τα τέλη Μαρτίου στην κατανομή συνολικού ποσού ύψους 16,9 εκατ. ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.) στους Δήμους της χώρας για κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας. Επιπλέον, επιχορηγήσαμε τους Συνδέσμους Δήμων της Αττικής με συνολικό ποσό ύψους 1,5 εκατ. ευρώ. Συνολικά, λοιπόν, δώσαμε από το Υπουργείο Εσωτερικών 18,4 εκατ. ευρώ ήδη τον Μάρτιο για τη φετινή αντιπυρική περίοδο.

2ον. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ενισχύσαμε επιπρόσθετα, τον Ιούνιο, Δήμους και Συνδέσμους Δήμων, με πρόσθετο ποσό συνολικού ύψους 5,62 εκατ. ευρώ. Η εν λόγω χρηματοδότηση αφορούσε στοχευμένη στήριξη για καθαρισμούς και διανοίξεις οδών σε σαράντα οκτώ (48) Δήμους και επτά (7) Συνδέσμους Δήμων που έχουν περιοχές υψηλής επικινδυνότητας για πυρκαγιές, μέσω της πρόνοιας του καθεστώτος ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας.

3ον. Επιπλέον, φέτος, για πρώτη φορά, διατίθενται πόροι ύψους περίπου 72 εκατ. ευρώ, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης (50εκατ. €) και του Τακτικού Προϋπολογισμού (22 εκατ.€) για προληπτικούς καθαρισμούς δασών έκτασης 78.000 στρεμμάτων, για διάνοιξη και συντήρηση δασικών δρόμων συνολικού μήκους 12.000 χιλιομέτρων, καθώς και διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών συνολικού μήκους 2.000 χιλιομέτρων.

Επομένως, διαθέτουμε φέτος συνολικούς πόρους που ανέρχονται σε περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ, μια τεράστια επένδυση για την αντιπυρική περίοδο. Με σχέδιο, ψυχραιμία και επαγγελματισμό στη διαχείριση των πύρινων μετώπων, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό. Και φυσικά απαιτείται η συνεργασία και η επαγρύπνηση όλων μας –Κυβέρνησης, Αυτοδιοίκησης, εθελοντών και πολιτών.
Και σίγουρα ένα τόσο κρίσιμο θέμα που άπτεται της κλιματικής κρίσης και εκτείνεται σε υπερεθνικό επίπεδο, όπως διαπιστώνεται σε πολλές χώρες της Νότιας και Δυτικής Ευρώπης, δεν προσφέρεται για μικροπολιτική εκμετάλλευση.