ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

Δράσεις κοινωνικής στήριξης και ελέγχους για την πανδημία ζήτησε ο Υπουργός Εσωτερικών από τους Δημάρχους της Αττικής

Να πρωτοστατήσουν οι Δήμοι και οι υπηρεσίες τους στους ελέγχους για την εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων κατά της πανδημίας, γιατί μια χαλάρωσή τους θα ήταν καταστροφική, καθώς και να ενισχύσουν την κοινωνική τους δραστηριότητα για στήριξη των αδυνάμων, εν όψει των εορτών, κάλεσε τους Δημάρχους της ΠΕΔ Αττικής, ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, στην 10η τηλεδιάσκεψη της ΚΕΔΕ, που πραγματοποιήθηκε, σήμερα, διαδικτυακά.

«Στο Λεκανοπέδιο Αττικής δοκιμαζόμαστε από την πανδημία. Η ευθύνη της Τοπικής Αυτοδοίκησης, τις επόμενες ημέρες, για να αντιμετωπίσουμε, αποτελεσματικά, την πανδημία του κορωνοϊού είναι πολύ μεγάλη. Δεν σας κρύβω, ότι ανησυχώ μήπως τα μέτρα για τις επόμενες ημέρες, από κάποιους συμπολίτες μας θεωρηθούν ως μια ευκαιρία για επιστροφή σε πλήρη κανονικότητα, η οποία αυτές τις ημέρες είναι αδιανόητη. Εσείς κύριοι Δήμαρχοι, θα πρέπει να πρωταγωνιστήσετε, τις επόμενες ημέρες, στην αυστηρότατη εφαρμογή των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί. Δεν πρέπει να υπάρξει καμία, απολύτως, χαλάρωση. Καθημερινά, δεκάδες συνάνθρωποί μας φεύγουν από τη ζωή. Αν υποστούμε μεγαλύτερο πλήγμα στην Αττική, αυτό θα αποτελέσει ένα τεράστιο πρόβλημα. Κάθε μέρα που περνά είναι κρίσιμη», επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών και ζήτησε την κινητοποίηση της Δημοτικής Αστυνομίας και του προσωπικού, που σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση υπάρχει δυνατότητα να αξιοποιηθεί για την εντατικοποίηση των ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων. «Θέλω να σας ζητήσω να πρωτοστατήσετε στην εφαρμογή αυτών των ελέγχων και να δώσετε οι ίδιοι, με τη στάση σας, το παράδειγμα», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος, προσθέτοντας πως οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες για την τιθάσευση της πανδημίας.

Κάλεσε και πάλι τους Δημάρχους να πρωταγωνιστήσουν στην καμπάνια εμβολιασμού, ώστε να αντιμετωπισθούν φοβίες, ανησυχίες και ανθρώπινοι προβληματισμοί, διότι βρισκόμαστε σε μια πρωτοφανή κατάσταση την οποία κανείς δεν έχει αντιμετωπίσει ξανά σε όλη την ανθρωπότητα. «Όσο πιο αποτελεσματικά και συντονισμένα εφαρμόζονται τα μέτρα του lockdown και στη συνέχεια ο εμβολιασμός τόσο πιο γρήγορα θα καταφέρουμε να ξεφύγουμε από αυτόν τον εφιάλτη», σημείωσε.

Με δεδομένο ότι μπαίνουμε στην εορταστική περίοδο, ο κ. Θεοδωρικάκος ζήτησε από τους Δημάρχους να κάνουν τα πάντα «προκειμένου αυτές τις ημέρες να στηριχθούν, πολύ περισσότερο, συνάνθρωποί μας που έχουν ανάγκη. Παντού υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να στερούνται ακόμα και τα βασικά», είπε. Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στην πολύ σημαντική συνεισφορά του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και κάλεσε τους Δημάρχους να προχωρήσουν σε πρόσθετες δράσεις, πρωτοβουλίες αγάπης και αλληλεγγύης «για τη στήριξη αυτών των ανθρώπων, γιατί διαφορετικά δεν θα είμαστε μια κοινωνία συνοχής και αλληλεγγύης, όπως θέλουμε να είμαστε», υπογράμμισε ο υπουργός.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στο αναπτυξιακό αυτοδιοικητικό Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», το οποίο έχει διασφαλισμένους πόρους που υπερβαίνουν τα 2,5 δισ. ευρώ. Σημείωσε, ότι για πρώτη φορά έχουν τη δυνατότητα όλοι οι Δήμοι της Αττικής να προχωρήσουν σε έργα, μέσω του άξονα που αφορά στις Αστικές Αναπλάσεις και να λυθούν προβλήματα που σχετίζονται με την καθημερινότητα των πολιτών του Λεκανοπεδίου. Ανακοίνωσε ότι με το νέο έτος ξεκινά η δεύτερη φάση του Προγράμματος, η υλοποίηση του οποίου αποτελεί μια πολύ σοβαρή πρόκληση για όλη την Αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Θεοδωρικάκος υπενθύμισε την εμβληματική παρέμβαση του προηγούμενου Σαββάτου για ένταξη στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» 10 δράσεων για την ανάδειξη και προστασία του Υμηττού, σε συνεργασία με τον ΣΠΑΥ και τις 14 εθελοντικές οργανώσεις που ασχολούνται με το θέμα. Όπως είπε, στόχος είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής και να στηριχθεί και να αναπτυχθεί η τοπική οικονομία. «Τα έργα που εντάσσουμε στον “Αντώνης Τρίτσης” σχετίζονται όχι μόνο με την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, αλλά και με τη στήριξη των θέσεων εργασίας, που τόσο μεγάλη ανάγκη έχουμε», σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος, επισημαίνοντας ότι η πανδημία είναι ένα crash test για την παγκόσμια και την ελληνική οικονομία.

Τέλος, κάλεσε τους Δημάρχους να καταθέσουν προτάσεις για το νομοσχέδιο της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, που θα περιλαμβάνει διαχωρισμό αρμοδιοτήτων Κράτους, Δήμων και Περιφερειών, τονίζοντας ότι αποτελεί μια πολύ κρίσιμη μεταρρύθμιση, που αφορά στη λειτουργία του συνόλου του Κράτους και όχι μόνο της Αυτοδιοίκησης. Σημείωσε δε, ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ενισχυθούν με αρμοδιότητες, πόρους και ανθρώπινο δυναμικό οι Δήμοι και οι Περιφέρειες.

Ετικέτες: COVID19ΑΤΤΙΚΗΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙΚΡΑΤΟΣΚΥΒΕΡΝΗΣΗΠΑΝΔΗΜΙΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣΣΠΑΥΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣΥΠΕΣΥπουργείο Εσωτερικών