ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΜΜΕ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΗΛ: 210 3393537, 210 3393581
Σάββατο, 5 Απριλίου 2008
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Υπουργός Εσωτερικών Καθηγητής κ. Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ της Θεσσαλίας, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο θέμα της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι και στο ζήτημα της Διοικητικής Μεταρρύθμισης:
«Η συνέντευξη αυτή γίνεται στο πλαίσιο της 22ης Συνόδου των Γενικών Γραμματέων Περιφερειών ολόκληρης της επικράτειας. Γίνεται σε μια κρίσιμη συγκυρία γιατί, ουσιαστικά, σηματοδοτείται η έναρξη της ουσιαστικής εφαρμογής του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς, του λεγόμενου ΔΆ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, σε ένα ενιαίο, πλέον, Υπουργείο. Και το βασικό αντικείμενο είναι η σύνδεση των υπηρεσιών για την εκτέλεση των υποχρεώσεων του Υπουργείου ενόψει των προκλήσεων αυτών.
Προηγουμένως όμως θα μου επιτρέψετε να πω ότι αυτή η Σύνοδος και η σημερινή συνέντευξη γίνεται στον απόηχο της Συνόδου του Βουκουρεστίου. Κι επειδή γνωρίζω ότι θα υπήρχαν ερωτήσεις από την πλευρά σας, σπεύδω να τονίσω για το ζήτημα αυτό ότι αντί άλλης απαντήσεως ισχύουν όσα είπε ο Πρωθυπουργός και απευθυνόμενος στον Ελληνικό Λαό και κατά τη συνέντευξη την οποία έδωσε πριν φύγει από το Βουκουρέστι.
Σε ό,τι αφορά το θέμα αυτό η ουσία είναι μία: Μετά τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου ένα είναι αυτό που αποτελεί κοινή συνείδηση: Η Ελλάδα είναι μια χώρα ισχυρή. Και η Ελλάδα, ιδιαίτερα όταν διεκδικεί αυτό που της ανήκει, δεν είναι μόνη της. Η Ελλάδα είναι χώρα ισχυρή, γιατί στους σημερινούς δύσκολους καιρούς και τις δύσκολες συγκυρίες παγκόσμια, κάθε λαός εξαρτάται από τη δύναμη και την ενότητα που ο ίδιος διαθέτει. Ενότητα και στο πλαίσιο του ίδιου του λαϊκού αισθήματος, ενότητα και σε επίπεδο πολιτικών δυνάμεων. Όμως κυρίως η δύναμη μιας χώρας εξαρτάται και από τη θέληση της Κυβέρνησής της να υπερασπισθεί αυτό το οποίο της ανήκει. Και αυτό συνέβη στο Βουκουρέστι. Με ενωμένες τις πολιτικές δυνάμεις, με την επίνευση του Ελληνικού Λαού, με έναν Πρωθυπουργό αποφασισμένο να υπερασπισθεί τις εθνικές μας θέσεις, κατάφερε αυτό το οποίο, πράγματι, η Ελλάδα και σε άλλες κρίσιμες στιγμές έχει καταφέρει. Η Ελλάδα επίσης απέδειξε ότι δεν είναι μόνη της. Διότι όταν έχεις δίκιο και όταν είσαι αποφασισμένος να το υπερασπισθείς, θα βρεις σύμμαχο. Αυτό είναι βασικό χαρακτηριστικό της σύγχρονης πολιτικής. Έτσι, λοιπόν, προχωράμε και προς την κατεύθυνση της υπεράσπισης των Εθνικών μας Δικαίων και ζητημάτων με γνώμονα πάντοτε την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας, με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο. Δεν διεκδικούμε τίποτε από εκείνο που δεν μας ανήκει. Αλλά, σε καμία περίπτωση, δεν είμαστε διατεθειμένοι να εγκαταλείψουμε οτιδήποτε από αυτό που δικαιούμεθα. Το λέω αυτό γιατί είμαστε μια Χώρα η οποία επιδιώκει να έχει τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με τους γείτονές της και είναι αποφασισμένη να τους βοηθήσει, και κυρίως εκείνους που το έχουν περισσότερο ανάγκη, να προχωρήσουν στη διεθνή κοινότητα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το απέδειξε η Ελλάδα και σε ό,τι αφορά τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το αποδεικνύει και τώρα. Οι πόρτες είναι ανοιχτές και σε ό,τι αφορά τη συνεργασία μας και, ιδίως, στην πορεία των γειτονικών κρατών – όσων το επιθυμούν – στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό όμως εξαρτάται και από τη συμπεριφορά τους. Δηλαδή από το σεβασμό των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και το σεβασμό της ιστορίας. Διότι αποτελεί βασικό στοιχείο της καλής γειτονίας το να διεκδικείς αυτά που σου ανήκουν. Αλλά δεν είναι δυνατόν να διεκδικείς ονόματα που δεν σου ανήκουν και ιστορίες που δεν έγραψες. Όσο υπάρχουν τέτοιες εκκρεμότητες είναι πέρα κι έξω από κανόνες καλής γειτονίας και από κανόνες Διεθνούς Δικαίου. Από εκεί και πέρα, είναι σαφές ότι και η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να τηρήσει τη δική της πολιτική. Όταν πάψουν να υπάρχουν τέτοιες παρεμβάσεις στους κανόνες καλής γειτονίας, οι πόρτες είναι ανοιχτές. Γιατί τα Βαλκάνια πρέπει αν γίνουν μια περιοχή ειρήνης και ανάπτυξης. Μια περιοχή όπου η καλή γειτονία θΆ αποτελέσει τη βάση για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε όλοι μπροστά».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Στις μεταρρυθμίσεις πάντα υπάρχουν αντιδράσεις. Ο κ. Πρωθυπουργός έχει πει ότι η Κυβέρνηση αυτή ήλθε για «να σπάσει αβγά». «Θα τα σπάσει τΆ αβγά» σΆ αυτόν τον τομέα;
ΠΡ.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:
Ξέρετε κάτι: Το «να σπάσεις τΆ αβγά» στην πολιτική δεν σημαίνει κοινωνική σύγκρουση κατΆ ανάγκην. Το «να σπάσεις τΆ αβγά» σημαίνει να πάρεις πολιτικές αποφάσεις, οι οποίες μπορεί να έχουν το «κακώς νοούμενο πολιτικό κόστος». Αυτό σημαίνει το «να σπάσεις αβγά». Εμείς παίρνουμε τέτοιες αποφάσεις, βάζουμε τις βάσεις για το μέλλον. Στην περίπτωση της διοικητικής μεταρρύθμισης σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης σημαίνει και λιγότερους Δήμους και οικονομικά πιο ισχυρούς. ΓιΆ αυτό είπα πιο πριν ότι δεν πρόκειται νΆ ακολουθήσουμε το πρότυπο του «Καποδίστρια» του κ. Παπαδόπουλου. Γιατί ό,τι γίνει, πρέπει να γίνεται με συναίνεση. Ύστερα από το σχεδιασμό, συνεννοούμαστε με την ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ. Και με τις μελέτες που θα υποβάλλουν η ΚΕΔΚΕ και η ΕΝΑΕ. Είναι τεράστια η διαφορά. Ρωτήθηκε, την εποχή εκείνη, κανείς για το πώς σχεδιάσθηκαν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Και αφού το αναφέρατε, θέλω εδώ να επισημάνω ότι με πολλούς από σας είχαμε ζήσει την αγωνία, την εποχή εκείνη, γιατί το καλοκαίρι του 1998 πρωτοβρέθηκα εδώ, στη Λάρισα. Είχα χρεωθεί πολιτικά το Νομό Λάρισας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και ήμουν εγώ εκείνος που είχα πει πώς και τι είχε γίνει με τον «Καποδίστρια». Θυμάσθε ότι είχαμε δεσμευθεί ότι αν κερδίζαμε τις εκλογές, από εκεί και πέρα, θα αναδιαρθρώναμε τον «Καποδίστρια». Βεβαίως, πέρασαν 4 χρόνια μετά. Είχε εφαρμοσθεί, δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά. ΓιΆ αυτό και ακολουθήσαμε μιαν άλλη τακτική: Νέο Κώδικα και οικονομική ενίσχυση. Αυτό που σχεδιάσαμε είναι τελείως διαφορετικό από εκείνο που είδαμε. Θα υπάρχει οικονομικός προγραμματισμός, δηλαδή οικονομική βάση και, το κυριότερο, συναίνεση, συνεννόηση.
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ