ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Σάββατο 15 Ιουνίου 2024

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, κ. Γ. Ν. ΡΑΓΚΟΥΣΗ, ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ, ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ “ΥΠΑΤΙΑ”


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 

τηλ 213-1313581, 213-1313604

fax  210-3393530  210-3636429

email: press­­_office_ypes@ypes.gov.gr

           

ΑΘΗΝΑ, 24 Φεβρουαρίου  2011

 

                                                ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Σας αποστέλλουμε τις δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Γ.Ν. Ραγκούση, στο πλαίσιο της σημερινής συνάντησης ενημέρωσης στους συντάκτες του Υπουργείου.

 

κ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ : Παρότι εμείς από την πρώτη κιόλας ημέρα που ξεκίνησε όλη αυτή η υπόθεση και το πρώτο στάδιο της οποίας ήταν η κατάληψη της Νομικής, παρότι είχαμε ξεκαθαρίσει από τη πρώτη στιγμή τις επιλογές και τις προθέσεις της κυβέρνησης, εντούτοις επειδή ειλικρινά δεν μπορεί να είναι κανείς βέβαιος τι ακριβώς είναι τα μηνύματα που φθάνουν στους απεργούς πείνας, κρίναμε απαραίτητο σήμερα να κάνουμε αυτές τις επισημάνσεις, αυτές τις δηλώσεις, για να ξακαθαρίσει το τοπίο και κυρίως για να καλέσουμε τους απεργούς πείνας να σταματήσουν την απεργία πείνας δεδομένου ότι ούτε πρόκειται ούτε μπορεί να γίνει καμία απολύτως διακριτική μεταχείριση, καμία απολύτως εξαίρεση. Επίσης να καλέσουμε όσους ενθαρρύνουν και στηρίζουν τους απεργούς πείνας, οδηγώντας τους ουσιαστικά σε ένα κίνδυνο για την ίδια τους τη ζωή, σε ένα κίνδυνο πραγματικό, να αντιληφθούν ότι είναι αδύνατο για την Ελλάδα να προβεί σε μαζικές νομιμοποιήσεις και επίσης να αντιληφθούν ότι εάν κάτι τέτοιο συνέβαινε, η χώρα θα ήταν πραγματικά εν όψει πολύ σημαντικών κινδύνων, αφού αρκεί να αναλογιστεί κανείς κάποια καράβια από τη Βόρεια Αφρική να προσεγγίσουν λιμάνια της Κρήτης γεμάτα με χιλιάδες μετανάστες, οι οποίοι να αρχίσουν απεργία πείνας. Μπορεί η Eλλάδα να το αντέξει αυτό; Μπορεί η Ελλάδα να κάνει τώρα κάτι το οποίο θα αποτελεί εξαίρεση όταν θα αποτελεί μια προνομιακή ειδική μεταχείριση για μια μικρή μερίδα μεταναστών, όταν την ίδια στιγμή υπάρχουν χιλιάδες παράνομοι επίσης μετανάστες στη χώρα ;

Λοιπόν, γιαυτό το λόγο καλούμε τους απεργούς πείνας να σταματήσουν την απεργία πείνας δεδομένου ότι δεν μπορεί να γίνει καμία απολύτως διακριτική και προνομιακή εξαίρεση ειδικά γιαυτούς, αλλά και όσους τους ενθαρρύνουν να σταματήσουν να τους ενθαρρύνουν ακριβώς για να γίνει από όλους αντιληπτό ότι η Ελλάδα ούτε πρόκειται ούτε και μπορεί να προβεί σε μαζικού τέτοιου τύπου νομιμοποιήσεις.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : (δεν ακούγεται)

κ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ : Για τη κυβέρνηση είναι μονόδρομος η εφαρμογή του υφιστάμενου νομικού πλαισίου. Όπως έχουμε πει από τη πρώτη στιγμή και η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο από το να τηρήσει τους νόμους, όπως αυτοί μάλιστα στη συγκεκριμένη περίπτωση, πολύ πρόσφατα έχουν ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Υπάρχει η δυνατότητα με βάση το νόμο, το τελευταίο του Προστασίας του Πολίτη, να υπάρχει ένα καθεστώς ανοχής ; Αυτό το σκέφτεστε δηλαδή για ένα 6μηνο, να παραμένουν υπό κάποιες προϋποθέσεις; Το σκέφτεστε ως Υπουργείο Εσωτερικών;

 

κ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ : Ακριβώς αυτό είναι ένα από τα βασικά νομικά πλαίσια που καθορίζουν και μπορούν να καθορίσουν τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στη περίπτωση των συγκεκριμένων απεργών πείνας, οικονομικών μεταναστών χωρίς χαρτιά, συγκεκριμένα. Αυτό που μόλις αναφέρατε είναι μία από τις διατάξεις αυτού του νομοσχεδίου, για την ακρίβεια είναι μία από τις βασικές διατάξεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που έχουν ενσωματωθεί στο ελληνικό εθνικό δίκαιο. Πρέπει να σας πω ότι υπό αυτή την έννοια είναι ό,τι πιο προχωρημένο, είναι ό,τι πιο προοδευτικό, και άρα είναι μέρος της ελληνικής κείμενης νομοθεσίας και εάν το κρίνει η Αστυνομία μπορεί να το εφαρμόσει και για τη περίπτωση των συγκεκριμένων μεταναστών που κάνουν απεργία πείνας. Υπάρχει η συγκεκριμένη  αυτή πρόβλεψη.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πως σκέφτεστε να αντιμετωπίσετε το ενδεχόμενο εισροής μεταναστών από τη Βόρεια Αφρική ;

 

κ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ : Καταρχήν το ενδεχόμενο αυτό είναι υπαρκτό. Ο κίνδυνος είναι πραγματικός, η αποσταθεροποίηση στη ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Αφρικής και γενικώς, είναι κάτι το οποίο  μας απασχολεί και ήδη σε συνεννόηση και με τα συναρμόδια υπουργεία, κυρίως σε ότι αφορά τη φύλαξη των συνόρων – αναφέρομαι στο Προστασίας του Πολίτη  – αλλά και με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είμαστε σε διαρκή επικοινωνία, διότι πράγματι πρόκειται για ένα ενδεχόμενο το οποίο είναι – δεν θέλω να το εύχομαι, δεν θέλω να το δούμε – αλλά ίσως και να είναι θέμα χρόνου να αναγκαστούμε να το αντιμετωπίσουμε, και όπως σας εξήγησα προηγουμένως, φανταστείτε τη περίπτωση όπου καταπλέουν σε λιμάνια της Ελλάδας χιλιάδες μετανάστες που ξεκινούν απεργία πείνας, πλοία προερχόμενα από τη Βόρεια Αφρική. Τι θα κάνει η Ελλάδα, αν τώρα στη συγκεκριμένη περίπτωση της Υπατίας προβεί σε μία εκτός νόμου μαζικού χαρακτήρα νομιμοποίηση, ή έστω σε μια υπόσχεση για αυτό. Όπως καταλαβαίνετε η χώρα δεν έχει τέτοια περιθώρια και δεν μπορεί κανείς για αυτό το λόγο ιδιαίτερα, και ειδικά σε αυτή την πολύ ευαίσθητη και ταραγμένη περίοδο να επιμένει για προσεγγίσεις σε θέματα τα οποία δεν μπορούν να βρουν τη λύση τους με αυτό τον τρόπο.

Ευχαριστούμε πολύ.