ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΠ.ΕΣ. ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΕΝ.Π.Ε. ΚΑΙ Κ.Ε.Δ.Ε. ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΟΚΙΜΗ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

Αθήνα, 15 Ιουνίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η γενική δοκιμή του Υπουργείου Εσωτερικών για τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, καθώς σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται όλες οι διοικητικές και οι τεχνικές υπηρεσίες.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Αντώνης Μανιτάκης δήλωσε:

«Δεν είχα καμιά αμφιβολία -παρακολουθώντας από την πρώτη μέρα που ανέλαβα τις προετοιμασίες για τις εκλογές- ότι θα είναι άρτια ετοιμασμένες. Σήμερα πια, μπορώ να πω, μετά τη γενική δοκιμή που κάναμε, την «πρόβα generale», ότι όλα είναι έτοιμα και από τεχνολογική και από διοικητική άποψη.
Από τεχνολογική άποψη, δοκιμάσαμε όλα τα δίκτυα, τηλεφωνικά, τηλέτυπο, έχουμε και τα δίκτυα τα ηλεκτρονικά, και από διοικητική άποψη όλοι οι υπάλληλοι ήταν στις θέσεις τους σαν να βρισκόμασταν ήδη την ημέρα των εκλογών και διαπιστώθηκε και το διαπίστωσα εγώ με ιδιαίτερη ικανοποίηση και χαρά ότι είμαστε ετοιμοπόλεμοι για τις εκλογές!».

Στη συνέχεια ο κ. Μανιτάκης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρό, και τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και δήμαρχο Καλλιθέας, Κώστα Ασκούνη, οι οποίοι και διαβεβαίωσαν τον Υπουργό ότι η εκλογική διαδικασία διεξάγεται ομαλά και χωρίς προβλήματα.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Μανιτάκης δήλωσε:

«Τρίτη και τελική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών κ. Σγουρό και τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας κ. Ασκούνη για να εξετάσουμε τις τελευταίες λεπτομέρειες σχετικά με την καλή διεξαγωγή των εκλογών. Θέλω να υπενθυμίσω ότι την κύρια ευθύνη και το βάρος για τη διενέργεια των εκλογών τα επωμίζονται οι δήμοι κατά πρώτο λόγο και οι περιφέρειες. Οι δήμοι και οι δημοτικοί υπάλληλοι φροντίζουν τα εκλογικά καταστήματα, την παράδοση των σάκων, την παραλαβή των αποτελεσμάτων και την αποστολή τους μετά στις περιφέρειες, οι οποίες συγκεντρώνουν τα αποτελέσματα και τα μεταφέρουν στο Υπουργείο Εσωτερικών. Προηγουμένως κάναμε όλοι –Υπουργείο, Δήμοι και Περιφέρειες- μία γενική δοκιμή και διαπιστώσαμε ότι από τεχνολογική, ηλεκτρονική και διοικητική άποψη όλα λειτουργούν στην εντέλεια. Είμαι σίγουρος ότι όλα θα πάνε καλά.
Θέλω με την ευκαιρία αυτή, να ευχαριστήσω τόσο τον κ. Σγουρό όσο και τον κ. Ασκούνη για την άριστη συνεργασία που είχαμε όλο αυτό το διάστημα. Χαίρομαι που συνεργάστηκα μαζί τους και χαίρομαι γιατί σε μια τόσο σύντομη περίοδο λύσαμε ζητήματα που πιστεύω πως ήταν πολύ σημαντικά. Εύχομαι και στους δύο να συνεχίσουν το έργο τους με την ίδια θέρμη.»

Ο κ. Σγουρός δήλωσε:

«Η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και τους Δήμους της πατρίδας μας συνεργάστηκαν απόλυτα για να μπορέσουμε την Κυριακή το βράδυ να δώσουμε τα αποτελέσματα έγκαιρα, να τα δώσουμε σωστά και να λειτουργήσει όλη αυτή η προετοιμασία – όπως ανέφερε και ο κύριος Υπουργός προηγουμένως – με άριστο τρόπο. Εργαστήκαμε με όλους τους υπηρεσιακούς συνεργάτες τόσο του Υπουργείου όσο και των Περιφερειών και αυτή τη στιγμή λέμε υπεύθυνα ότι δεν υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα. Άρα λοιπόν την Κυριακή το πρωί που θα ξεκινήσει η ψηφοφορία, μέχρι τις 7 το απόγευμα που θα λήξει, θα είμαστε σε θέση για πρώτη φόρα να δώσουμε τα αποτελέσματα πολύ πιο σύντομα από όσο δίνονταν τις άλλες φορές, λόγω της καινούριας εφαρμογής μέσω φαξ. Και για αυτό θέλω να ευχαριστήσω ξανά τον ΥΠ.ΕΣ. ο οποίος πραγματικά έσκυψε και είδε ουσιαστικά τα προβλήματα και έλυσε προβλήματα που δεν είχαν λυθεί εδώ και χρόνια. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πρώτα από όλα ότι θα έχουμε στις 21.30 το βράδυ ένα πολύ έγκυρο και γρήγορο αποτέλεσα με βάση τις μεταδόσεις των αποτελεσμάτων που θα γίνονται μέσω των δήμων στην περιφέρεια και από την περιφέρεια στο ΥΠ.ΕΣ. Από την άλλη εξοικονομήθηκαν κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Αυτό λοιπόν μας δίνει το δικαίωμα να πούμε ότι την Κυριακή θα είμαστε στις θέσεις μας, θα γίνουν γρήγορα όλες οι διαδικασίες ώστε να έρθουν τα αποτέλεσμα εδώ. Και πάλι να ευχαριστήσουμε τον Υπουργό για όλη αυτή τη συνεργασία.»

Στη συνέχεια ο κ. Ασκούνης δήλωσε:

«Είχαμε μία άριστη συνεργασία με τον κ. Μανιτάκη, αλλά και με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας και τον κ. Σγουρό γιατί κοινός μας στόχος είναι να διεξαχθούν με τάξη οι εκλογές της Κυριακής και να μην υπάρξουν προβλήματα. Θέλω να πιστεύω ότι όλοι οι δήμαρχοι ανεξαιρέτως καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μην υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα. Ιδιαιτέρως όμως θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Υπουργό γιατί σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα, λύσαμε προβλήματα που χρόνιζαν. Π.χ. με παρέμβασή του λύθηκε το πρόβλημα της κοινωφελούς εργασίας. Με παρέμβαση τόσο δική του όσο και τα προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου καταφέραμε να πάρουμε ανθρώπους που έχουμε ανάγκη, λόγω των εποχικών συνθηκών του καλοκαιριού, όπως είναι οι εργάτες καθαριότητας, όπως είναι οι άνθρωποι για την πυροπροστασία κ.ο.κ. Επίσης δώσαμε λύση στο πρόβλημα των εργαζομένων στο «Βοήθεια στο σπίτι». Ήταν μία πάρα πολύ σημαντική παρέμβαση. Θα κλείσω λοιπόν με αυτό που είπε ο κ. Υπουργός και ο κ. Περιφερειάρχης . Είμαστε έτοιμοι την Κυριακή να έχουμε μια εκλογική διαδικασία άψογη από κάθε πλευρά.»

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το θέμα της απεργίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ ο κ. Μανιτάκης δήλωσε:

«Το Υπουργείο και ο Υπουργός ουδέποτε έλαβαν γνώση οποιουδήποτε εγγράφου, οποιασδήποτε δήλωσης οργάνου που να σχετίζεται με απεργία ή άλλης φύσεως κινητοποίηση. Όλα αυτά που διαβάζω διαδίδονται στον Τύπο αλλά δεν έχουμε καμία ενημέρωση. Δεν ξέρω αν πρέπει να υπενθυμίσω με αυτήν την αφορμή – γιατί έχει ήδη λεχθεί – αναγνωρίζω από την αρχή τη συμβολή των δημοτικών υπαλλήλων στη διενέργεια των εκλογών. Αναγνωρίσαμε δημόσια από την πρώτη στιγμή ότι η ατομική αποζημίωση που λαμβάνουν ήταν πάρα πολύ μικρή και φροντίσαμε κατ’ εξαίρεση και στο πλαίσιο φυσικά του στενού προϋπολογισμού που είχαμε να δώσουμε αύξηση 30% στους δημοτικούς υπαλλήλους. Ξέρω ότι αυτό το ποσοστό είναι πάλι σχετικά μικρό σε σχέση με την εργασία τους αλλά είναι πάρα πολλοί. Άρα το συνολικό κόστος για 30.000 υπαλλήλους ξέρετε πως είναι πολύ μεγάλο. Εγώ θέλω να ευχαριστήσω τους δημοτικούς υπαλλήλους, όπως φυσικά και τους υπαλλήλους του Υπουργείου και τους υπαλλήλους των Περιφερειών, αλλά ειδικά τους υπαλλήλους των Δήμων, γιατί ξέρω ότι αυτοί φέρουν σημαντικό βάρος για τη διενέργεια των εκλογών και είμαι απόλυτα σίγουρος ότι όλοι θα επιτελέσουν το καθήκον τους όπως το επιτελούν όλα αυτά τα χρόνια.»

Οι κ.κ. Σγουρός και Άσκουνης συμπλήρωσαν:

Γ.Σ.: «Να συμπληρώσουμε εδώ μόνο ότι όλοι οι δήμοι έχουν πάρει τους σάκους και τον κίτρινο φάκελο και δεν υπάρχει καμία εκκρεμότητα αυτή τη στιγμη.»

Κ.Α.: «Από τις πληροφορείς που έχουμε και εμείς, επιβεβαιώνονται αυτά που είπαν ο Υπουργός και ο Περιφερειάρχης, ότι θα έχουμε την πλήρη συμμετοχή των εργαζομένων στους δήμους και θα έχουμε μία ομαλή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας την Κυριακή.»