ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Τετάρτη 06 Ιουλίου 2022

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ

Αθήνα, 19 Μαΐου 2012

Δελτίο Τύπου

Με αντικείμενο την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών της 17ης Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 14.00 μ.μ διυπουργική σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Υπουργοί Εσωτερικών Αντώνης Μανιτάκης, Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χρήστος Γεραρής και Επικρατείας Αντώνης Αργυρός, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τσιόδρας, ο Γενικός Γραμματέας Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Δημήτρης Στεφάνου, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠ.ΕΣ.

Έχοντας ως κεκτημένο την άρτια διεξαγωγή των εκλογών της 6ης Μαΐου, η διυπουργική σύσκεψη έθεσε τις βάσεις για τα επόμενα βήματα που θα ακολουθηθούν μετά και την επίσημη προκήρυξη των νέων εκλογών. Η διακομματική επιτροπή θα συνέλθει την Τρίτη 22 Μαΐου.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Είναι προφανές ότι η βασική αποστολή αυτής της κυβερνήσεως, της υπηρεσιακής κυβερνήσεως, είναι η ομαλή διεξαγωγή των εκλογών και αυτό ήταν το αντικείμενο της σημερινής συναντήσεως. Κάναμε μία γενική συζήτηση για να υπάρξει και ομαλό προεκλογικό κλίμα, πράγμα το οποίο το θεωρώ θεμελιώδες. Επίσης, πρέπει να ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών.
Με χαρά διεπίστωσα ότι το Υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα και ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες προς την κατεύθυνση αυτή. Ωστόσο, υπάρχει κάποιο ζήτημα το οποίο θα μας απασχολήσει: Η οικονομική δαπάνη για τις νέες εκλογές, καθ’ ότι έχουμε αυτή τη δύσκολη περίοδο αλλεπάλληλες εκλογές. Θα κοιτάξουμε και θα εργαστούμε προς την κατεύθυνση της συμπιέσεως του κόστους των εκλογών αυτών, σε συνεννόηση βέβαια και με τα πολιτικά κόμματα και με τη διακομματική επιτροπή.
Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, τους συναρμόδιους Υπουργούς που συμμετείχαν στη σύσκεψη, καθώς και όλους όσοι θα συμβάλουν προς την κατεύθυνση της ομαλής διεξαγωγής των εκλογών.»

Δημοσιογράφος: «Κύριε Πρωθυπουργέ, τόσο ο Γάλλος Πρόεδρος, όσο και ο Αμερικανός Πρόεδρος με δηλώσεις τους τόνισαν ότι η θέση της Ελλάδας είναι στο ευρώ, στην ευρωζώνη και επέμειναν σε αυτό. Πιστεύετε ότι οποιαδήποτε άλλη δήλωση Ευρωπαίου ηγέτη που αμφισβητεί το πόσο οι Έλληνες θέλουμε το ευρώ, δεν βοηθά;»
Πρωθυπουργός: «Πιστεύω ότι οποιαδήποτε δήλωση, αυτή τη στιγμή, εκ μέρους μου δεν βοηθά.»

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Εσωτερικών Αντώνης Μανιτάκης δήλωσε τα εξής:

«Είχαμε μία ιδιαίτερα χρήσιμη και γόνιμη συνάντηση με τους αρμόδιους Υπουργούς. Η παρουσία του Πρωθυπουργού ήταν καταλυτική, γιατί αντιμετωπίσαμε με έναν τρόπο συνθετικό και σφαιρικό όλα τα ζητήματα που μπαίνουν με αφορμή τις εκλογές. Έχουμε ένα θετικό προηγούμενο διαδικαστικό σχετικά με τις εκλογές της 6ης Μαϊου, πράγμα που αποτελεί ένα εχέγγυο. Είχαμε ομαλή διεξαγωγή των εκλογών και αυτό το διαδικαστικό κεκτημένο θα το χρησιμοποιήσουμε.
Όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών είναι έτοιμες. Εξετάσαμε όλα τα διαδικαστικά θέματα, τις υπουργικές αποφάσεις που πρέπει να βγουν, τις προθεσμίες και φυσικά ξεκινήσαμε από το ζήτημα πώς θα χρησιμοποιήσουμε το κονδύλι που υπάρχει και είναι διαθέσιμο προς αντιμετώπιση των εκλογικών δαπανών.
Η διακομματική επιτροπή θα συνέλθει την Τρίτη και θα επιληφθεί όλων των θεμάτων που είναι της αρμοδιότητάς της. Έχουμε κάνει μία προετοιμασία, θα ακούσουμε φυσικά και τη γνώμη των κομμάτων, που άλλωστε έχουν αποφασιστική γνώμη, εν όψει των δεδομένων που έχουμε, των διαδικαστικών και νομικών διατάξεων.»

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις επιχορηγήσεις προς τα κόμματα, ο κ. Μανιτάκης δήλωσε: «Είμαστε ακόμα σε συζήτηση, θα τα εξετάσουμε όλα αυτά, περιμένουμε και τον οριστικό απολογισμό των δαπανών που είχαμε μέχρι τώρα. Θα δούμε τι καινούρια προβλήματα έχουμε, τι δαπάνες απαιτούνται και πόσα μπορούμε να εξοικονομήσουμε. Πάντως, αυτό που θα κάνουμε είναι να ξοδέψουμε όσο λιγότερα χρήματα απαιτούνται, χωρίς φυσικά να στερήσουμε αυτή τη δίκαιη αποζημίωση για αυτούς που πράγματι θα ασχοληθούν με την εκλογική διαδικασία.»

Όσον αφορά το θέμα που έχει προκύψει σχετικά με την τελευταία απογραφή, ο κ. Μανιτάκης τόνισε: «Δεν έχουμε λάβει από την αρμόδια αρχή και εξ’ όσων γνωρίζω, δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή αποτελέσματα. Άρα, εκ των πραγμάτων, αντικειμενικά είναι αδύνατο να διενεργηθούν οι εκλογές – λόγω και των προθεσμιών που έχουμε – με την καινούρια απογραφή.»