ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Τετάρτη 25 Μαΐου 2022

Δεύτερη διευρυμένη συνάντηση της Υφυπουργού με γυναικείες οργανώσεις (7/11)

Η συμμαχία για την Ισότητα των Φύλων ισχυροποιείται και με δυνάμεις από την εργασία

  Μία δεύτερη συνάντηση με πανελλαδικές γυναικείες οργανώσεις πραγματοποιήθηκε στις 7|11 το απόγευμα (η πρώτη είχε γίνει στις 23|10) στο Υπουργείο Εσωτερικών. Στο πλαίσιο των συναντήσεων που πραγματοποιούνται ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου για την ισότητα των φύλων στην Βουλή, η Υφυπουργός κ. Μ. Χρυσοβελώνη είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με εκπροσώπους φορέων που έχουν διαχρονική εμπειρία στα ζητήματα που πραγματεύεται η νέα νομοθετική πρόταση. Οι γυναίκες που παρευρέθηκαν στην συνάντηση προέρχονταν κυρίως από τον χώρο της εργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αλλά και σε φορείς, καθώς και από την ΓΣΕΕ.

  Κατά την διάρκεια της σύσκεψης έγιναν εποικοδομητικές παρατηρήσεις, ενώ συμφωνήθηκε να αποσταλούν τελευταίες, κωδικοποιημένες προτάσεις κυρίως από οργανώσεις που για κάποιο λόγο δεν είχαν συμμετάσχει στην διαβούλευση για την παρασκευή του νόμου. Όλες οι εκπρόσωποι συμφώνησαν:

α)
 ότι η στιγμή είναι η κατάλληλη για την θεσμοθέτηση του νέου πλαισίου για την Ισότητα των Φύλων, ώστε να μην πάει χαμένος ο κόπος που καταβλήθηκε τα τελευταία χρόνια για να ετοιμαστεί το νομοσχέδιο,
β) ότι πρέπει να ψηφισθεί από την Βουλή με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πλειοψηφία και να ξεκινήσει η προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών και των φορέων σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου οι διατάξεις του να εφαρμοστούν, ενώ όλες οι εκπρόσωποι δήλωσαν την διαθεσιμότητα τους να βοηθήσουν σε μία καμπάνια συνειδητοποίησης της κοινωνίας μετά την ψήφιση του νόμου,
γ) ότι η αναβάθμιση των αρμοδιοτήτων για ζητήματα Ισότητας Φύλων με την ανάθεσή τους από τον Πρωθυπουργό κ. Αλ. Τσίπρα, σε Υφυπουργό, προσμετράται στα θετικά της θητείας της αυτής της Κυβέρνησης.

Η Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Μ. Χρυσοβελώνη στην εισηγητική της τοποθέτηση ευχαρίστησε τις συνεργάτιδες της κ.κ. Φ. Κούβελα, Γενική Γραμματέα Ισότητας Φύλων και Ειρ. Αγαθοπούλου, Πρόεδρο Δ.Σ. Κέντρου Ερευνών Θεμάτων Ισότητας, για τις προσπάθειες τους των τελευταίων ετών στην υποστήριξη του νομοσχεδίου, ενώ τους διέθεσε τον λόγο να τοποθετηθούν κατά τη διάρκεια του διαλόγου επάνω σε θέματα της ειδικότητας και της εμπειρίας τους.

Στην νέα συνάντηση συμμετείχαν :

– ΔΕΗ – Ανανεώσιμες, Στέλλα Κοβλακά, αναπληρώτρια διευθύνων σύμβουλος – προγράμματα ισότητας.
Women in Film and Television Greece (WIFT GR), Όλγα Μαλέα, πρόεδρος Δ.Σ., Αντουανέττα Αγγελίδη, μέλος ΔΣ, Ρέα Βαλντέν, μέλος ΔΣ.
– Ελληνική Εταιρεία Γυναικών Πανεπιστημιακών (ΕΛ.Ε.ΓΥ.Π), Νάνσυ Παπαλεξανδρή, πρόεδρος Δ.Σ., Eλένη Νίνα-Παζαρζή, αντιπρόεδρος Δ.Σ..
– Συνήγορος του Πολίτη: Kαλλιόπη Λυκοβαρδή, βοηθός συνήγορος του πολίτη/θέματα Ισότητας των Φύλων, Χριστίνα Αγγέλη, ειδικός επιστήμονας/θέματα ίσης μεταχείρισης.
– ΓΣΕΕ, Έλλη Βαρχαλαμά, δικηγόρος – νομική σύμβουλος.
– Σύλλογος Επιστημόνων Μαιών – Μαιευτών Αθήνας, Φανή Παχλιβάνη, μέλος του Δ.Σ.
– Ένωση Διπλωματούχων Ελληνίδων Μηχανικών (Ε.Δ.Ε.Μ.), Νάντια Χρυσικοπούλου, πρόεδρος Δ.Σ.
– Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών «Διοτίμα», Μαρία Λιάπη, ιδρυτικό μέλος.
– Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, Κική Κατούφα, μέλος Δ.Σ., υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων, Ρούσσα Γερογιάννη, εκπρόσωπος Σ.Ε.Ο στο Ευρωπαϊκό Λόμπι Γυναικών.
– Παναθηναϊκή Οργάνωση Γυναικών, Γρηγορία Κορδοπάτη, νομικός, γεν.γραμματέας Δ.Σ..
– Ευρωπαϊκό Δίκτυο Κατά της Βίας, Κική Πετρουλάκη, πρόεδρος Δ.Σ.
– Ομοσπονδία Γυναικών «Οι Κόρες των Κυκλάδων», Άννα Μαυρουδή, αντιπρόεδρος, Μάγδα Μιχαϊλίδου, μέλος Δ.Σ.
– Γυναικεία Ομάδα Αυτοάμυνας, Mεσσάρη Αικατερίνη, μέλος.