ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Παρασκευή 24 Μαΐου 2024

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ Θ. ΤΖΑΚΡΗ ΜΕ ΝΟΜΑΡΧΕΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ
ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
τηλ 210-3393537
fax 210-3393530 210-3636429
e-mail: press¬¬_office_ypes@ ypes.gov. gr

Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Θεοδώρα Τζάκρη συναντήθηκε με τους νομάρχες Δωδεκανήσου, Φθιώτιδας, Εύβοιας, Λέσβου, Σάμου, Χίου, Ρεθύμνου, Έβρου, Χανίων, Ηρακλείου, Κυκλάδων και Μαγνησίας με θέμα τη λειτουργία και τη χρηματοδότηση των Ειδικών Χώρων Παραμονής Αλλοδαπών.
Η Υφυπουργός τόνισε ότι η σύλληψη και ο εγκλεισμός των μεταναστών σε χώρους ακατάλληλους και με συνθήκες που προσβάλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια αποτελούν συχνή αφορμή για να κατηγορείται η χώρα μας από διεθνείς οργανισμούς και για να διασύρεται διεθνώς. Η πολιτική του μακροχρόνιου εγκλεισμού αποδείχθηκε ατελέσφορη ως προς την επίλυση του θέματος της παράνομης μετανάστευσης ενώ παράλληλα δημιούργησε τεράστιες οικονομικές δαπάνες. Το μοντέλο αυτό, επεσήμανε η κα Τζάκρη, σε συνεργασία με το συναρμόδιο υπουργείο θα αλλάξει με την υιοθέτηση ταχύρρυθμων διαδικασιών καταγραφής των στοιχείων των παρανόμως εισερχομένων μεταναστών. Με τον τρόπο αυτό θα απελευθερωθούν πόροι για τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά και για τον ευπρεπισμό των υφιστάμενων συνθηκών κράτησης των μεταναστών.
Η Υφυπουργός τόνισε ότι μέχρι την ουσιαστική λειτουργία του νέου μοντέλου διαχείρισης επιβάλλεται η υιοθέτηση ενός ενιαίου πλαισίου λειτουργίας των χώρων παραμονής όπου θα ελέγχεται πλήρως κάθε δαπάνη ως προς το κόστος και την αναγκαιότητά της. Το Υπουργείο και το Κράτος, τόνισε η Υφυπουργός, οφείλει να δικαιολογεί και να ελέγχει στο έπακρο κάθε δαπάνη.
Η Υφυπουργός ανακοίνωσε στους παριστάμενους ότι θα καλυφθούν πλήρως οι εκκρεμείς οφειλές του Υπουργείου Εσωτερικών προς τις Νομαρχίες απαντώντας σε ένα δικαιολογημένο αίτημα των Νομαρχών.
Κλείνοντας η κα Τζάκρη επεσήμανε ότι την πρώτη αυτή συνάντηση θα ακολουθήσουν και άλλες προκειμένου η συνεργασία που εγκαινιάζεται να αποδώσει τα μέγιστα αποτελέσματα.