ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Παρασκευή 24 Μαΐου 2024

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ κ. ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΤΖΑΚΡΗ ΣΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ “ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ Η ΔΙΚΤΥΩΣΗ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ”

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ
ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
τηλ 210-3393537
fax 210-3393530 210-3636429
e-mail: press¬¬_office_ypes@www.ypes.gr

17 Φεβρουαρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ομιλία της Υφυπουργού Εσωτερικών κ. Θεοδώρας Τζάκρη, σε παρουσίαση πρότασης τη Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας με θέμα «Οι Πολιτικές για την Μετανάστευση και η Δικτύωση των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών»

Η Υφυπουργός Εσωτερικών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Αποκέντρωσης, κ. Θεοδώρα Τζάκρη, παρευρέθη σήμερα στην παρουσίαση πρότασης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας με θέμα «Oι πολιτικές για τη μετανάστευση και η δικτύωση των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών».
Στην ομιλία της η κ. Υφυπουργός, εξήρε την σπουδαιότητα, πρωτοβουλιών όπως αυτή του Δικτύου Αλληλεγγύης Νομού Μαγνησίας, καθώς αναδεικνύουν την σπουδαιότητα της συνεργασίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Κοινωνίας των Πολιτών, για ένα ευαίσθητο κοινωνικό θέμα, όπως αυτό της μετανάστευσης και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες στην ένταξή τους στον κοινωνικό ιστό.
Το «θέμα της μετανάστευσης είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ανθρώπινη ανάπτυξη» δήλωσε η κ. Υφυπουργός και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται. Συμπλήρωσε ακόμη ότι στόχος της Κυβέρνησης μέσα από μία σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών, δράσεων και συνεργασιών είναι να προχωρήσει σε μία ολοκληρωμένη στρατηγική νέων πολιτικών για τη μετανάστευση προκειμένου να υπάρξει συνολική αντιμετώπιση του θέματος όπως αρμόζει σε ένα σύγχρονο κράτος δικαίου και σε μία ευνομούμενη κοινωνία.
Η κ. Τζάκρη επισήμανε ακόμη ότι για να πετύχουμε την επιθυμητή κοινωνική συνοχή στο ζήτημα της μετανάστευσης πρέπει να έχουμε πολιτική και θεσμική συνοχή σε όλα τα επίπεδα εφαρμογής των δράσεών μας. Γι’ αυτό θεωρούμε το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ιδιαίτερα σημαντικό καθώς πιστεύουμε ότι η υλοποίηση των πολιτικών ένταξης είναι περισσότερο πρόσφορη σε τοπικό επίπεδο, όπου οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να ρυθμίζουν άμεσα και αποκεντρωμένα τα όποια ζητήματα άπτονται της μετανάστευσης. Ιδιαίτερα με την δυνατότητα των μεταναστών να ψηφίσουν στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές βάσει του νομοσχεδίου που έχει καταθέσει το Υπουργείο Εσωτερικών τους καθιστά συμμέτοχους και συνυπεύθυνους στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος στο οποίο οι ίδιοι και η οικογένειά τους αναπτύσσουν τις βιοτικές τους δραστηριότητες.
Κλείνοντας την ομιλία της η κ. Τζάκρη τόνισε ότι «θα στηρίζουμε καινοτόμες δράσεις από την Κοινωνία των Πολιτών, καθώς με τον τρόπο αυτό γίνονται αρωγοί στο Κράτος και στην προσπάθειά του να πετύχει την ενσωμάτωση των Μεταναστών στο κοινωνικό σύνολο. Η λέξη κλειδί φυσικά είναι η αλληλεγγύη, αυτή που αναδεικνύει το ανθρώπινο πρόσωπό μας, αυτή που βρίσκεται στον πυρήνα των προσπαθειών μας και αυτή που τελικά λειτουργεί στην εφαρμογή των όρων συνοχής σε όλα τα επίπεδα».