ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗ ΜΟΥΖΑΛΑ ΣΤΗΝ ΕΙΔΟΜΕΝΗ

Την Ειδομένη επισκέφθηκε το πρωί του Σαββάτου ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μουζάλας, προκειμένου να αποκτήσει ιδία αντίληψη για την κατάσταση στην περιοχή, μετά την «εμπλοκή» που σημειώθηκε από την απόφαση των χωρών του λεγόμενου «βαλκανικού διαδρόμου» να μην επιτρέπουν τη διέλευση σε μετανάστες συγκεκριμένων χωρών.

Στον καταυλισμό, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των ελληνικών αρχών, βρίσκονταν το πρωί του Σαββάτου 3.825 πρόσφυγες, ενώ σε περίπου 1.200 οικονομικούς μετανάστες δεν επετράπη η είσοδος στην πΓΔΜ, καθώς δεν είναι Σύροι, Αφγανοί και Ιρακινοί, για τους οποίους η διέλευση συνεχίζεται κανονικά.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μουζάλας μιλώντας σε ΜΜΕ στην Ειδομένη τόνισε τα εξής:
«Υπάρχει ένα πρόβλημα. Το πρόβλημα ξεκίνησε από τη Σλοβενία και συνεχίστηκε σαν ντόμινο. Έχουν απαγορεύσει την είσοδο σε ένα κομμάτι του μεταναστευτικού – προσφυγικού ρεύματος. Νομίζω ότι η απαγόρευση εισόδου σε χώρες ανθρώπων με συγκεκριμένη καταγωγή θα συνεχιστεί. Έχουμε σχέδιο πώς να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους να φύγουν προς τα κάτω και να απεγκλωβιστεί η περιοχή. Υπάρχει σχέδιο και τις επόμενες ημέρες θα απεγκλωβιστεί η περιοχή».

Εξάλλου, ο κ. Μουζάλας απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τα άτομα που πέρασαν από την Ελλάδα και φέρονται να εμπλέκονται στο τρομοκρατικό χτύπημα στη Γαλλία, επισήμανε:
«Δύο που βρέθηκαν ότι πέρασαν από την Ελλάδα είναι πλήρως ταυτοποιημένοι με δακτυλικά αποτυπώματα που δείχνει ότι κάνουμε καλά τη δουλειά μας. Αυτό που μας έχει αναθέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνουμε και απ’ ότι φαίνεται όχι τυχαία. Και οι δύο πέρασαν μέσα από τις διαδικασίες της Ε.Ε. Αλλά επειδή δύο, δέκα, είκοσι πέρασαν από την Ελλάδα δεν θα πρέπει να συνδέουμε γραμμικά τους πρόσφυγες με την τρομοκρατία. Οι άλλοι έξι είναι από το Βέλγιο και τη Γαλλία. Δηλαδή θα πρέπει να με ρωτήσετε τι να κάνουμε για τους Βέλγους και την τρομοκρατία;»