ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ κ. Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ
ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
τηλ 210-3393537
fax 210-3393530 210-3636429
e-mail: press¬¬_office_ypes@ ypes.gov. gr

ΑΘΗΝΑ 7 Ιανουαρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπουργός Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γ. Ραγκούσης απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με την επιστολή του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στον Πρωθυπουργό έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Είναι ευπρόσδεκτη η ανταπόκριση του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη σχετική πρόσκληση που απηύθυνε ο Πρωθυπουργός, και για το θέμα αυτό, στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στις 15 Δεκεμβρίου 2009.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εξελέγη στις 4 Οκτωβρίου στη βάση ενός κυβερνητικού προγράμματος, το οποίο περιελάμβανε σαφή δέσμευση για ένα νέο εκλογικό σύστημα που θα συνδυάζει τις μονοεδρικές με τις ευρείες περιφέρειες. Σε αντίθεση με μια συνήθη πρακτική μετεκλογικής εκδήλωσης παρόμοιων νομοθετικών πρωτοβουλιών, το ΠΑΣΟΚ ζήτησε την εντολή του ελληνικού λαού στη βάση μιας συγκεκριμένης πρότασης, την εντολή δε αυτή είμαστε αποφασισμένοι να τιμήσουμε. Το τι χρειάζεται η ελληνική κοινωνία και το ελληνικό πολιτικό σύστημα, το ποιό είναι «το ζητούμενο», είναι για εμάς σαφές: Ένα εκλογικό σύστημα που ενισχύει την αυτονομία της πολιτικής, το ρόλο και το κύρος του βουλευτή. Ένα σύστημα που φέρνει τον βουλευτή πιο κοντά στον πολίτη δίνοντας απάντηση στην κρίση αντιπροσώπευσης. Πάνω από όλα, ένα εκλογικό σύστημα που θα συμβάλλει στην πάταξη του μαύρου πολιτικού χρήματος και της διαφθοράς με τον δραστικό περιορισμό των εκλογικών δαπανών, ταυτόχρονα με την ενίσχυση της δημοκρατικής λειτουργίας των πολιτικών κομμάτων αλλά και τον αυστηρό έλεγχο των οικονομικών τους. Όλα αυτά πάντοτε σε ένα πλαίσιο δυνατότητας σχηματισμού στέρεων κυβερνήσεων. Αυτό άλλωστε ακριβώς ήταν και το περιεχόμενο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
Στο πλαίσιο των παραπάνω αρχών, αξιοποιούμε τις καλύτερες πρακτικές, τη διεθνή, ιδίως ευρωπαϊκή εμπειρία, προτείνοντας ένα σύστημα που ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στις ιδιαιτερότητες του ελληνικού πολιτικού συστήματος, καθώς και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει. Αυτό το έχουμε καταστήσει σαφές εξαρχής, και έχουμε καταγράψει και τις απόψεις που έχουν κατά καιρούς σχετικά διατυπωθεί από κορυφαίους παράγοντες και του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης .
Η διαβούλευση και ο εξαντλητικός διάλογος, όπως έχουν όλοι διαπιστώσει, είναι συστατικό στοιχείο κάθε νομοθετικής μας πρωτοβουλίας. Διαβούλευση που ασφαλώς στην περίπτωση του εκλογικού νόμου πρέπει να γίνει και θα γίνει με όλα τα πολιτικά κόμματα και τους βουλευτές, όπως έχουμε δεσμευτεί. Η διαβούλευση όμως δεν μπορεί να σημαίνει άσκοπη χρονοτριβή, καθώς και δεν απαλλάσσει την κυβέρνηση από την θεσμική της ευθύνη να παρουσιάσει την πρότασή της. Για το σκοπό αυτό, άλλωστε, συστήθηκε επιστημονική επιτροπή υψηλού κύρους.
Στην κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση και στην περίπτωση του νέου εκλογικού συστήματος πριν την κατάθεση σχεδίου νόμου στη Βουλή θα παρουσιάσει, όπως έχει δεσμευτεί τις προτάσεις της. Και πράγματι θα κριθεί για αυτές, όπως και τα άλλα κόμματα για τη δική τους βούληση και αποφασιστικότητα να συμβάλλουν στο να γίνουν οι επόμενες εκλογές με ένα νέο εκλογικό σύστημα που θα εμβαθύνει την δημοκρατία μας και θα προάγει τον δημόσιο βίο του τόπου.