ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Κυριακή 04 Δεκεμβρίου 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ κας Θ. ΤΖΑΚΡΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

8/03/2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΣ ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΤΖΑΚΡΗ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΡΩΜΑΙΟΚΑΘΟΛΙΚΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΚΑΤΟΠΙΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

Η Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κα. Θεοδώρα Τζάκρη, εκπροσώπησε την Ελληνική Κυβέρνηση, στην Συνάντηση της Κοινής Επιτροπής του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών και του Συμβουλίου Ρωμαιοκαθολικών Επισκοπικών Συνελεύσεων της Ευρώπης που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη, το διάστημα 8-10 Μαρτίου 2010, κατόπιν πρόσκλησης του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Η Συνάντηση έχει ως κύριο θέμα την Μετανάστευση, επειδή το 2010, έχει κριθεί από τις Εκκλησίες ως «’Έτος της Μετανάστευσης».
Η Υφυπουργός Εσωτερικών, η οποία μετέβη στην Κωνσταντινούπολη αυθημερόν, κατά την πρώτη ημέρα έναρξης των εργασιών της Συνάντησης, τοποθετήθηκε στο θέμα της Μετανάστευσης, τόσο από την Ελληνική όσο και από την Ευρωπαϊκή του διάσταση. Η κα. Τζάκρη, στην ομιλία της αφού τόνισε ότι η Μετανάστευση για την Ελλάδα είναι «άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανθρώπινη ανάπτυξη», εστιάστηκε στο νέο στρατηγικό σχέδιο της Ελληνικής Κυβέρνησης για τη μετανάστευση, το οποίο αφορά τόσο στις νομοθετικές πρωτοβουλίες για την ιθαγένεια και την συμμετοχή των νομίμως διαμενόντων μεταναστών στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και στις επιμέρους δράσεις οι οποίες προωθούνται από την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, για την ένταξη των μεταναστών στον κοινωνικό ιστό της χώρας και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Η Υφυπουργός Εσωτερικών, αναφέρθηκε ακόμη στα θέματα, λαθρομετανάστευσης, προστασίας συνόρων, και των κέντρων περίθαλψης παρανόμων μεταναστών στα σύνορα της Ελλάδας, καθώς και τις αλλαγές οι οποίες προωθούνται στην παροχή ασύλου. Η κα. Τζάκρη, στην ομιλία της αναφέρθηκε ακόμη σε θέματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών και ιδιαίτερα των ευπαθών κοινωνικών ομάδων (γυναίκες, παιδιά), καθώς και στην εξάλειψη ειδεχθών φαινομένων για την ανθρωπότητα, όπως είναι η εμπορία ανθρώπων. «Μόνο με αποτελεσματικές συνεργασίες στρατηγικά στοχευμένες» μπορούμε να προχωρήσουμε σημείωσε η κα. Τζάκρη. «Οι συνεργασίες αυτές, αφορούν τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και φορείς σε εθνικό επίπεδο, τις διασυνοριακές συνεργασίες σε περιφερειακό επίπεδο, αλλά και τις ευρύτερες συνεργασίες μεταξύ των κρατών μελών σε επίπεδο, Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Σημαντική στην κατεύθυνση αυτή, είναι η συνεργασία με την Κοινωνία των Πολιτών», όπως τόνισε η κα. Τζάκρη Ο στόχος είναι κοινός για όλους «εφαρμογή κοινών πολιτικών» σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πολυδιάστατο θέμα της Μετανάστευσης.
Κατά την παρουσία της στην Κωνσταντινούπολη, η Υφυπουργός είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, με τον οποίο συζήτησαν το θέμα της Συνάντησης, αλλά και άλλα θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος. Ακόμη, η κα. Τζάκρη, παρευρέθη σε έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Χριστιανικές Εκκλησίες στην Κωνσταντινούπολη», η οποία διοργανώνεται στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη.