ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ κ. Α. ΣΑΜΑΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ
ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
τηλ 210-3393537
fax 210-3393530 210-3636429
e-mail: press¬¬_office_ypes@ ypes.gov. gr

ΑΘΗΝΑ 17 Ιανουαρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απορίες και ερωτηματικά προκαλεί η σημερινή νέα πρόταση του Προέδρου της ΝΔ κ. Α. Σαμαρά να υιοθετήσουμε το «γερμανικό μοντέλο», όπως ο ίδιος το χαρακτήρισε, για την απονομή της ελληνικής ιθαγένειας. Οι απορίες και τα ερωτηματικά αυτά δημιουργούνται εύλογα δεδομένου ότι η δημόσια μέχρι σήμερα διαφοροποίηση του από τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, ιδιαίτερα για την απονομή της ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά που γεννήθηκαν στην Ελλάδα από μετανάστες που διαμένουν μόνιμα και νόμιμα, εστιάζονταν στην άποψή του ότι θα πρέπει η απονομή ιθαγένειας στα παιδιά αυτά να γίνεται μόλις ενηλικιωθούν, ενώ στη Γερμανία που σήμερα επικαλείται, η απονομή ιθαγένειας στα παιδιά αυτά γίνεται από τη γέννησή τους, όπως ακριβώς προβλέπεται και στη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Σημειώνεται ότι στη Γερμανία το μόνο που χρειάζεται να κάνει με την ενηλικίωσή του ένα τέτοιο παιδί είναι να αποφασίσει ποια από τις δύο ιθαγένειες των οποίων είναι κάτοχος, αν τυχόν έχει δεύτερη, προτιμά να κρατήσει.
Αν πάλι ο κ. Σαμαράς μνημονεύοντας το παράδειγμα της Γερμανίας αναφέρεται στα χρόνια νόμιμης παραμονής που απαιτούνται για να μπορέσει κανείς να υποβάλλει αίτηση για την απόκτηση της ιθαγένειας, τότε και πάλι δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά και απορίες. Και αυτό διότι, ενώ ο ίδιος σε αυτή την περίπτωση τα χρόνια που προτείνει είναι δέκα, ενώ στη Γερμανία είναι οκτώ, και μάλιστα μετά από μια δραστική μείωση από τη δεκαπενταετία που απαιτούνταν παλαιότερα.
Μετά τη σημερινή αναφορά του στη Γερμανία, ο κ. Σαμαράς είναι ανάγκη να διευκρινίσει αν η σημερινή του πρόταση αποτελεί αλλαγή θέσης του κόμματός του σε αυτά τα θέματα -αλλαγή που θα ήταν ωστόσο ευπρόσδεκτη- ή αν και αυτή δυστυχώς η αναφορά εμπίπτει στην τακτική της παραπληροφόρησης και της διαστρέβλωσης της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης. Τακτική, η οποία χρησιμοποιείται διαρκώς το τελευταίο διάστημα από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με σκοπό να δικαιολογήσει την απαράδεκτη διολίσθησή του σε ακραίες θέσεις. Τακτική, η οποία σε καμία απολύτως περίπτωση δεν συνάδει με τη σοβαρότητα του συγκεκριμένου θέματος.