ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ
ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
τηλ 210-3393537
fax 210-3393530 210-3636429
e-mail: press¬¬_office_ypes@www.ypes.gr

Αθήνα, 1 Φεβρουαρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Θεοδώρα Τζάκρη, παρίσταται στις συναντήσεις που πραγματοποιούνται στην Γενεύη το διήμερο 1 και 2 Φεβρουαρίου για την προετοιμασία του 4ου Παγκόσμιου Φόρουμ για την Μετανάστευση και την Ανάπτυξη που τελεί υπό την Προεδρία του Μεξικού.
Κατά την 1η ημέρα των εργασιών, η κα Υπουργός συμμετείχε στις συζητήσεις της Τρόικας που απαρτίζεται από την απερχόμενη, την παρούσα και τη επόμενη Προεδρία, δηλαδή την Ελλάδα, το Μεξικό και την Ισπανία αντίστοιχα. Η τοποθέτησή της αφορούσε στον σημαντικό ρόλο που επιτελεί το Παγκόσμιο Φόρουμ στα πεδία της Μετανάστευσης και της Ανάπτυξης με την ανταλλαγή βέλτιστων πολιτικών και εμπειριών μέσα από τις συζητήσεις που διεξάγονται ανάμεσα σε Κυβερνήσεις και Διεθνείς Οργανισμούς που συμμετέχουν στις θεματικές ενότητες που ασχολούνται με τις προκλήσεις, τα σημαντικά θέματα και τις νέες τάσεις που αφορούν στη διασύνδεση της μετανάστευσης και της ανάπτυξης.
Επιπλέον τοποθετήθηκε στα θέματα που αφορούν τη δομή και τη λειτουργία του Φόρουμ μέσα από τα όργανα που το απαρτίζουν όπως η Τρόικα, το Steering Group και το Friends of the Forum.
Στη συνέχεια των εργασιών της 1ης ημέρας η κα Υφυπουργός παρέστη στη συνεδρίαση του Steering Group (της Ομάδας Κατεύθυνσης του Φόρουμ) όπου και συμπροέδρευσε μαζί με το Μεξικό και την Ισπανία στις συζητήσεις που αφορούσαν την Ημερήσια Διάταξη (Agenda) των εργασιών του Φόρουμ και ιδιαίτερα το κείμενο εργασίας που προτάθηκε από το Μεξικό. Στις συζητήσεις αυτές υπήρξε γενική τοποθέτηση της Ελλάδας στις προτεινόμενες θεματικές από την προεδρία του Μεξικό και κυρίως στα θέματα τα οποία αφορούν τις «συνεργασίες» ως εργαλεία που μπορούν να συμβάλλουν στην περαιτέρω αντιμετώπιση της μετανάστευσης και της διασύνδεσής της με την ανάπτυξη καθώς και θέματα πολιτικών που αφορούν επιμέρους μεταναστευτικά ζητήματα όπως η παράνομη μετανάστευση, η ένταξη μεταναστών κ.α.