ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ, Θ. ΤΖΑΚΡΗ, ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ

Χαιρετισμός Υφυπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Θεοδώρας Τζάκρη σε Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη

Αθήνα, 18 Δεκεμβρίου 2009

Αγαπητές φίλες και φίλοι
Βρισκόμαστε όλοι εδώ σήμερα για να γιορτάσουμε την παγκόσμια ημέρα για τον μετανάστη. Να τιμήσουμε όλους αυτούς που με περισσό θάρρος τόλμησαν και τολμούν να υφίστανται τη σκληρή δοκιμασία του ξενιτεμού, όλους αυτούς που δοκίμασαν και δοκιμάζουν τα όρια και τις αντοχές τους, όλους αυτούς που την ημέρα αναζητούν μια ακτίδα ζωής, και το βράδυ κοιμούνται με την ελπίδα να την βρούνε. Βρισκόμαστε εδώ για να ευχαριστήσουμε όλους αυτούς που με την παρουσία τους πλουτίζουν τον πολιτισμό μας, συμβάλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας μας, δίνουν ανάσες ζωής στα ασφαλιστικά μας ταμεία. Όλους αυτούς που καθημερινά μας παραδίδουν μαθήματα ανθρωπιάς, αλτρουισμού και αυτοθυσίας. Όλους αυτούς που στερούνται προσωπικά για να ζουν καλύτερα οι οικογένειές τους στις πατρίδες τους, για να σπουδάζουν τα παιδιά τους. Βρισκόμαστε όλοι σήμερα εδώ για να ευχαριστήσουμε αυτούς που φροντίζουν τους ενήλικες γονείς μας, που εργάζονται στο σπίτι μας, που ξαναζωντάνεψαν τα χωριά μας. Είμαστε εδώ μαζί με τον μετανάστη γείτονα, τον μετανάστη συνάδελφο, τον μετανάστη φίλο.
Η εκδήλωση που διοργανώνεται φέτος για πρώτη χρονιά από το Υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών στην Ελλάδα έχει ως σκοπό την προαγωγή της έννοιας της πολυπολιτισμικότητας ως αφετηρία μιας δημιουργικής συνύπαρξης και συνιστώσα κοινωνικής ένταξης, τη γνωριμία των Αθηναίων και των μεταναστών με τις παραδόσεις, τις τέχνες και τον πολιτισμό των χωρών προέλευσης των μεταναστών, την ανταλλαγή σκέψεων, θέσεων, βιωμάτων. Με την ευκαιρία να ευχαριστήσω τους διοργανωτές τόσο για την άψογη οργάνωση της εκδήλωσης, όσο και για την υποδειγματική τους συνεργασία. Να ευχαριστήσω όλους τους υποστηρικτές, όσους με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο συνέβαλαν στη σημερινή γιορτή, το δήμο Αθηναίων, τις μεταναστευτικές οργανώσεις όλους εσάς που βρίσκεστε σήμερα μαζί μας για να ενισχύσουμε τον τόνο και το μήνυμα αυτής της πρωτοβουλίας.
Φίλες και φίλοι
Η Παγκόσμια Ημέρα για τη Μετανάστευση έχει για την Ελλάδα ξεχωριστή σημασία. Η Ελλάδα των 4 εκατομμυρίων απόδημου ελληνισμού έχει μετατραπεί τις δυο τελευταίες δεκαετίες σε προνομιακό τόπο παραμονής ή διέλευσης χιλιάδων μεταναστών. Οι μετανάστες δουλεύουν, αποκτούν παιδιά, κάποιοι από αυτούς διαπρέπουν στο χώρο τους, συμβάλουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, στη μείωση του δημογραφικού ελλείμματος. Ευθύνη του κράτους πλέον αποτελεί η περαιτέρω ενίσχυση της ουσιαστικής κοινωνικής τους ένταξης με την υιοθέτηση ενεργών πολιτικών που θα τους καθιστούν ισότιμους εταίρους στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της χώρας, που θα τους δίνουν το δικαίωμα να εκφράζονται για τα κοινά της περιοχής τους, που θα τους επιτρέπουν να συμμετέχουν στη χάραξη των πολιτικών που τους αφορούν.

Φίλες και φίλοι
Η 18η Δεκεμβρίου, όπως και κάθε θεσμοθετημένη εορτή, θα πρέπει όχι μόνο να μας χαροποιεί αλλά και να μας προβληματίζει. Να μας προβληματίζει για τις ευθύνες μας στα αίτια που προκαλούν τη μετανάστευση, για την αδυναμία μας να πατάξουμε τα δουλεμπορικά δίκτυα, για την απουσία των ελεγκτικών μηχανισμών στην πάταξη της αδήλωτης εργασίας, για την ανοχή μεσαιωνικών συνθηκών εργασίας, για τη δημιουργία ολοένα και πιο περιοριστικών πλαισίων μεταναστευτικής πολιτικής. Να μας προβληματίζει για τα χρόνια ελλείμματα και τις αδυναμίες της ελληνικής Διοίκησης να ανταποκριθεί στην εξέλιξη του φαινομένου και να αξιοποιήσει τη δυναμική του. Να μας προβληματίζει για τις ακραίες εκδηλώσεις ρατσισμού και ξενοφοβίας που κατά καιρούς εμφανίζονται αποκαλύπτοντας το μακρύ δρόμο που καλούμαστε να διαβούμε ως κοινωνία και ως κράτος προκειμένου να επιτευχθεί η εξάλειψή τους.
Φίλες και φίλοι
Η μετανάστευση σε όσες χώρες υιοθετήθηκαν ενεργές πολιτικές αποτελεί ευχή. Η κακή διαχείρισή της όμως μπορεί να την καταστήσει κατάρα. Στην Ελλάδα που επιθυμούμε και αγωνιζόμαστε να οικοδομήσουμε δεν υπάρχουν διακρίσεις σε έλληνες και μη. Υπάρχουν μόνο κοινοί στόχοι για τους οποίους καλούμαστε όλοι να εργαστούμε για να τους πετύχουμε. Η οικοδόμηση μιας σύγχρονης και ανταγωνιστικής κοινωνίας, απαιτεί τη συστράτευση όλων των ενεργών δυνάμεων της χώρας. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε, τόσο και τα οφέλη για τους Έλληνες και τους μετανάστες θα είναι μεγαλύτερα.
Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.
Σας εύχομαι να περάσετε καλά στον φιλόξενο αυτό χώρο
Καλές γιορτές σε εσάς και τις οικογένειές σας.