ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Παρασκευή 24 Μαΐου 2024

Χαιρετισμός Υφυπουργού Εσωτερικών στις εκπροσώπους γυναικείων και φεμινιστικών Οργανώσεων

«Αγαπητές φίλες,

Σήμερα είμαστε εδώ γιατί το νομοσχέδιο για το οποίο όλες αγωνιστήκατε και κάποιες από εσάς κυριολεκτικά μοχθήσατε ιδιαιτέρως, είναι στο τελευταίο στάδιο πριν την είσοδο του για στην Βουλή, για να γίνει νόμος του Κράτους. Όμως, επειδή αυτά τα έχουμε ξαναπεί, είμαστε εδώ για να προετοιμάσουμε το επόμενο βήμα από την ψήφιση του νόμου.

Και εξηγούμαι:
Έχω την άποψη ότι κανένας νόμος δεν μπορεί να περάσει και να εφαρμοστεί στην κοινωνία σωστά και απόλυτα, ειδικά ένας νόμος σαν και αυτόν, ο οποίος στην ουσία επιχειρεί να αλλάξει την νοοτροπία και τα εσκαμμένα δεκαετιών στον  τομέα της Ισότητας των Φύλων, αν δεν διαθέτει συμμαχίες στην ίδια την κοινωνία.

Αν δεν έχει ανθρώπους να τον υποστηρίξουν μέσα στην οικογένεια, στο σχολείο, στην γειτονιά, στον χώρο εργασίας, στην συλλογική δραστηριότητα, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στον συνδικαλισμό, στην χώρο της πολιτικής, παντού.

Πιστεύω, ότι το Υπουργείο Εσωτερικών και η Γραμματεία Ισότητας Φύλων, δεν θα μπορούσαν να έχουν καλύτερο σύμμαχο σ’ αυτή την δεύτερη και ουσιαστική φάση που θα ξεκινήσει σε λίγο καιρό από τώρα, δηλαδή την περίοδο μετά την ψήφιση του νόμου για την Ισότητα των Φύλων, τον νόμο για την  «Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων και την καταπολέμηση της Έμφυλης βίας» όπως ονομάζεται τυπικά, από εκείνες και εκείνους που εργάστηκαν για να δημιουργηθεί αυτός ο νόμος.

Δηλαδή εσάς, όλες τις γυναικείες και φεμινιστικές οργανώσεις, τα γραφεία και τους οργανισμούς ισότητας από όλη την Ελλάδα.
Είμαστε λοιπόν εδώ σήμερα για να σας θέσω τον προβληματισμό, να ακούσω τις ιδέες σας, τις προτάσεις σας για το πώς θα βοηθήσετε, πως θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας, τί νομίζετε ότι θα πρέπει να κάνει η Πολιτεία στην πράξη, για να γίνει ο νόμος καθημερινότητα στην ελληνική κοινωνία.

ΜΙΚΡΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:
Πριν να αρχίσει ο διάλογος, έχω να σας ενημερώσω ότι το κείμενο του νομοσχεδίου βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο του ελέγχου του, εδώ στο Υπουργείο Εσωτερικών, πολύ σύντομα θα το έχετε και εσείς στις διευθύνσεις που έχουμε, στις διευθύνσεις που θα μας αφήσετε για να σας το στείλουμε τις επόμενες ημέρες.
Θα σας πω λίγα λόγια όμως για το τελικό περιεχόμενο του:

 1. Με αυτό το νομοσχέδιο θεσμοποιούμε τις συνεργασίες μας για την οριζόντια εφαρμογή της ισότητας των Φύλων που επιχειρεί ο Νόμος. Δηλαδή, η Πολιτεία και οι φορείς της, το Υπουργείο Εσωτερικών, η Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων, το ΚΕΘΙ, ο Συνήγορος του Πολίτη ακόμη και ειδικές υπηρεσίες όπως το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, ορίζεται με ποιους θεσμικούς συμμάχους θα συλλειτουργούν για να εφαρμοστούν οι νέες πολιτικές που θα ορίζει ο νόμος.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού είναι φυσικοί εταίροι σε αυτήν την διαδικασία. Γι’ αυτό και προσωπικά θεωρώ κρίσιμες για εμάς τις γυναίκες να συμμετέχουμε στις προσεχείς δημοτικές εκλογές και αμέσως μετά από αυτές, να αναλάβουμε τις θέσεις στα θεσμοθετημένα γραφεία και επιτροπές Ισότητας που θα ιδρυθούν με βάση τον νόμο σε κάθε Δήμο και σε κάθε Περιφέρεια.

 1. Το νομοσχέδιο στο δεύτερο σκέλος του προβλέπει την ενσωμάτωση της αρχής της ισότητας των φύλων και της διάστασης του φύλου στις δημόσιες πολιτικές και τις δημόσιες υπηρεσίες, όπως απάλειψη του γλωσσικού σεξισμού στα δημόσια έγγραφα, ορίζει νέα επαυξημένη υποχρεωτική ποσόστωση γυναικών στα ψηφοδέλτια των εκλογών, ανά περιφέρεια, επέκταση στην Ισότητα των Φύλων στην υγεία και την εκπαίδευση, πρόβλεψη για ειδικές άδειες για τα μέλη οικογενειών που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί κλπ.
 2. Στο τρίτο σκέλος του το νομοσχέδιο ορίζει διατάξεις για την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στον ιδιωτικό βίο, την εργασία, την απάλειψη των στερεοτύπων στα ΜΜΕ.
  Για παράδειγμα, ο εργοδότης η εργοδότρια πρέπει να μεριμνούν για την εξάλειψη παραγόντων που ευνοούν τις διακρίσεις λόγω φύλου, για  την υλοποίηση σχεδίων ισότητας, την υλοποίηση δράσεων κοινωνικής εταιρικής ευθύνης, ενώ θα επιβραβεύονται εκείνες οι επιχειρήσεις που πράττουν προς αυτή την κατεύθυνση.
  Οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας θα πρέπει να λαμβάνουν μέριμνα υποχρεωτικά για την απάλειψη των διακρίσεων λόγω φύλου.
 3. Τέλος, στο τέταρτο σκέλος το νομοσχέδιο αφορά στην λειτουργία του Δικτύου Δομών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, μεριμνά για την μονιμοποίησή τους και μετά τη λήξη του προγράμματος ΕΣΠΑ, απ’ όπου χρηματοδοτούνται μέχρι σήμερα.
  Το Δίκτυο Δομών γίνεται πλέον μόνιμη κρατική υπηρεσία κοινωνικής πρόνοιας και τα έξοδα λειτουργίας θα καλύπτονται από εθνικούς ή και ευρωπαϊκούς πόρους.

  Αγαπητές φίλες,
  αυτή η κυβέρνηση, η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, ο Υπουργός κ. Αλ. Χαρίτσης και εγώ, με αυτόν τον νόμο αποδεικνύουμε στην πράξη ότι έχουμε την βούληση να κάνουμε πραγματικότητα την Ισότητα των Φύλων με πολύ αναβαθμισμένο τρόπο, έναν τρόπο αντάξιο του πολιτισμού μας.

  Πιστεύω ότι έχουμε την ευκαιρία μαζί να γράψουμε μία νέα σελίδα για την ελληνική κοινωνία και να αποτελέσουμε πρότυπο σε διεθνές επίπεδο.
  Προσωπικά, έχω την διάθεση να συνεργαστώ με κάθε οργάνωση, θα ταξιδέψω σε κάθε γωνιά της Ελλάδας για να μεταφέρω το περιεχόμενο αυτού του νόμου στα αυτιά και την ψυχή της κάθε γυναίκας και του κάθε άνδρα, προκειμένου να γίνει μέρος της καθημερινότητας μας από εδώ και εμπρός.
  Σας ευχαριστώ πολύ που είστε εδώ μαζί μας σήμερα. Ξεκαθαρίζω ότι αυτός είναι ο πρώτος κύκλος επαφών, ασφαλώς η αίθουσα δεν χωρούσε όλες τις γυναικείες οργανώσεις και γι’ αυτό θα ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες συναντήσεις.
  Επίσης, πριν ακούσω τις απόψεις σας, θέλω να ευχαριστήσω δημόσια τις συνεργάτιδες και τους συνεργάτες, την διοίκηση και το προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Φύλων και του ΚΕΘΙ, την Γενική Γραμματέα κ. Φωτεινή Κούβελα και την κ. Ειρήνη Αγαθοπούλου, όλες και όλους που εργάστηκαν μαζί με εθελοντές επιστήμονες για να φτάσουμε λίγο πριν την Βουλή σήμερα.  Σας ευχαριστώ πολύ».