ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Κυριακή 14 Αυγούστου 2022

Χαιρετισμός Υφυπουργού Εσωτερικών στην εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Λόμπι Γυναικών ««50-50 ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ – Η ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ»

Εκ μέρους της Υφυπουργού Εσωτερικών, κυρίας Μαρίνας Χρυσοβελώνη, αρμόδιας για θέματα κρατικών πολιτικών έμφυλης ισότητας, επιτρέψτε μου να απευθύνω έναν σύντομο χαιρετισμό, καθ’ ότι η ίδια βρίσκεται σε Συνάντηση Υπουργών της ΕΕ για θέματα απασχόλησης και κοινωνικής πολιτικής που πραγματοποιείται στο Βουκουρέστι, πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Προεδρίας το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Κάθε άλλο παρά άσχετο με ό,τι συμβαίνει σήμερα εδώ, συμβαίνει την ίδια ώρα εκεί. Αρκεί να θυμίσουμε ότι το πρόγραμμα της ρουμανικής προεδρίας την περίοδο Ιανουάριος-Ιούνιος 2019, επικεντρώνεται σε 4 βασικές προτεραιότητες για την Ευρώπη : στην σύγκλιση, την ασφάλεια, την Ευρώπη ως ισχυρό παγκόσμιο παράγοντα και την Ευρώπη των κοινών αξιών.

Δύσκολο να δεις τη μεγάλη αυτή εικόνα χωρίς να παρατηρήσεις πολλές μικρότερες.

Δύσκολο να αντιληφθείς μια Ευρώπη ισχυρή, μια Ευρώπη με αξίες, συγκλίσεις και αίσθημα ασφάλειας στη γωνιά αυτή του πλανήτη, χωρίς την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Χωρίς την παρουσία γυναικών στις συζητήσεις, στις αποφάσεις, στις πράξεις, στο παρόν και στο μέλλον.

Δύσκολο για την Ευρώπη να υπάρξει, να διατηρηθεί και να συνεχίσει ν αποτελεί καταφύγιο δικαιωμάτων και υπερασπιστή θεμελιωδών αξιών χωρίς την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στους τόπους παραγωγής σκέψης και πράξης, συζητήσεων και αποφάσεων, σύνθεσης και εκτέλεσης.

Δύσκολο και για τις γυναίκες να υπάρξουν και να ζήσουν σε ένα περιβάλλον ανισοτήτων, διακρίσεων και εξαιρέσεων. Γιατί αυτό δεν ήταν ποτέ και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να καταντήσει η Ευρώπη, Σκεφτείτε πως όποτε αυτό επιχειρήθηκε η Ευρώπη μετατράπηκε σε απέραντο ερειπιώνα.

Η σημερινή παρουσίαση της πανευρωπαϊκής εκστρατείας του Ευρωπαϊκού Λόμπι Γυναικών για την ισότιμη συμμετοχή ανδρών και γυναικών, με αφορμή τις επερχόμενες εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο, μας βρίσκει όλες και όλους να αγωνιούμε για την επάνοδο του διχασμού, της μισαλλοδοξίας, του ακραίου εθνικισμού, αποκλεισμών και εξαιρέσεων από το τέρας του νεοφασισμού που πιστεύει ανάμεσα στα άλλα ότι δεν έχουμε όλοι τα ίδια δικαιώματα. Και ότι η γυναίκα δεν νοείται ως οντότητα αυθύπαρκτη, αυτοκαθοριζόμενη, αυτεξούσια, εκτός από μητέρα και σύζυγος, ικανή να εκπροσωπεί και όχι μόνο να εκπροσωπείται, να μιλάει αντί μόνο να ακούει, να ηγείται αντί μόνο να ακολουθεί, να ψηφίζεται αντί μόνο να ψηφίζει, να αποφασίζει εκείνη για την ίδια και τους άλλους, αντί οι άλλοι για εκείνην.

Η σημερινή παρουσίαση μας κάνει επίσης να νιώθουμε στη χώρα αυτή περήφανοι για το έργο που επιτέλεσε αυτή η κυβέρνηση στην 4ετή θητεία της που ολοκληρώνει σε λίγο καιρό.

Μετά από πολλά χρόνια ψηφίστηκε ο Νόμος-πλαίσιο για την Ισότητα με ευρεία πλειοψηφία, ενδεικτικό ότι το θέμα της ισότητας αποτελεί ένα πεδίο σύνθεσης, συναντίληψης και επομένως κοινής πράξης. Σε αυτόν μεταξύ άλλων θεσπίζεται ποσόστωση τουλάχιστον 40% στην συμμετοχή γυναικών σε κάθε εκλογική περιφέρεια και όχι γενικά στο σύνολο της Επικράτειας.

Είχαν προηγηθεί η κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης από το ελληνικό κοινοβούλιο, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των φύλων 2016-2020 και οι Συμφωνίες πρακτικού οδηγού θεμάτων για την ισότητα μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών με τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας, δηλαδή την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ που θα κληθούν να εφαρμόσουν οι νέοι αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα προκύψουν από τις προσεχείς εκλογές του Μαΐου.

Ξέρουμε ότι πολλές και πολλούς η ποσόστωση τις βρίσκει και τους βρίσκει αντίθετους. Γιατί είναι σα να επιβάλουμε την παρουσία μας λόγω φύλου. Ας πούμε, ότι για να κατακτήσουμε τα μεγάλα, που είναι η ισότιμη και ισόποση συμμετοχή χωρίς ποσόστωση, αλλά λόγω νοοτροπίας, πολιτισμού, σεβασμού, δικαιοσύνης και δημοκρατικής αντίληψης, πρέπει να ξεκινήσουμε από τα μικρότερα. Σα μια σκάλα που φτάνεις στην κορυφή της μόνο αν αρχίσει να ανεβαίνεις το πρώτο σκαλί.

Εξάλλου, γυναίκες ευρωβουλεύτριες, γυναίκες αρχηγοί κρατών, γυναίκες μέλη εθνικών κοινοβουλίων, εθνικών και ευρωπαϊκών επιτροπών, μεγάλων Οργανισμών, θεσμών, ιδρυμάτων που πρωτοπορούν στο χώρο τους, η ίδια εντέλει η πραγματικότητα και η ζωή μας δείχνουν ότι οι γυναίκες και μπορούν και ξέρουν και ότι ψηφίζονται όχι επειδή απλώς είναι γυναίκες, ούτε επειδή έπρεπε να συμπληρώσουν θέσεις σε ψηφοδέλτια, αλλά επειδή είναι ικανές.

Αυτό επιθυμούμε να αποτελέσει τον επόμενο στόχο. Μια Ευρώπη που δεν θα χρειάζεται ποσόστωση για να ψηφίζει, να εκλέγει, να επιλέγει γυναίκες σε θέσεις ευθύνης.

Μια Ευρώπη που θα ψηφίζει, θα εκλέγει και θα διορίζει γυναίκες σε θέσεις λήψης αποφάσεων επειδή είναι ικανές, επειδή είναι άξιες.

Με αυτές τις λίγες σκέψεις, χαιρετίζω την έναρξη της ευρωπαϊκής καμπάνιας «50-50» για την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στις ευρωπαϊκές εκλογές, στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, σε ευρωπαϊκά όργανα και κάθε επιμέρους εκλογική διαδικασία στα κράτη-μέλη της ΕΕ, αυτήν ή τις επόμενες χρονιές.
Ίση συμμετοχή και εκπροσώπηση των γυναικών και στην ΕΕ συνολικά και στα κράτη-μέλη της.

 

Σας ευχαριστώ πολύ.