Χαιρετισμός της Υφυπουργού Εσωτερικών στη σημερινή εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για τη Γυναίκα Δικηγόρο- Έτος Γυναίκας Δικηγόρου
Αξιότιμε Πρόεδρε
Αγαπητέ κ. Βερβεσέ,
Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών,
Αγαπητές συναδέλφισσες,
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,
Νιώθω μεγάλη χαρά που σας απευθύνω χαιρετισμό στη σημερινή εκδήλωση που είναι αφιερωμένη στο έτος της Γυναίκας Δικηγόρου. Ανεξάρτητα με το αν υπηρεσιακοί λόγοι δεν επέτρεψαν τη φυσική μου παρουσία, αισθάνομαι ότι απευθύνομαι σε φίλες και φίλους, σε συναδέλφισσες και συναδέλφους.
Δεν σας κρύβω ότι ξαφνιάστηκα με τον τίτλο, πριν χαμογελάσω και κατανοήσω, θέλω να πιστεύω ορθά, το πνεύμα του: «Επαγγέλλομαι Γυναίκα – Είμαι Δικηγόρος».
Κανονικά, θα έπρεπε να είναι αντίστροφα τοποθετημένες οι λέξεις: επαγγέλλομαι δικηγόρος – είμαι γυναίκα. Ασφαλώς, το ερώτημα είναι τι ισχύει στην πραγματικότητα. Μήπως η ζωή μιας γυναίκας δικηγόρου είναι ταυτισμένη με τη δουλειά της; Μήπως για να είναι καλή και συνεπής δικηγόρος, δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο πια;
Αυτό ακριβώς αποτελεί ένα από τα θέματα ύψιστης προτεραιότητας για την επίτευξη της ουσιαστικής Ισότητας των Φύλων : η εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.
Είναι δουλειά της Πολιτείας η παροχή όλων εκείνων των υπηρεσιών και των υποδομών που θα επιτρέψουν σε κάθε εργαζόμενη να μετέχει ισότιμα και όχι ενοχικά ή ελλειμματικά στην κοινωνική, πολιτική και επαγγελματική διαδικασία. Να μην χρειάζεται να λογοδοτήσει για την επιλογή να εργάζεται, να είναι αυτόνομη οικονομικά, να πραγματώνεται σαν άνθρωπος πολλαπλά, μέσα από πολλούς ρόλους και τρόπους. Να μην καλείται να απαντήσει για το πού άφησε σήμερα τα παιδιά ή αν πρόκειται και πότε να τεκνοποιήσει «πριν χάσει το τρένο» ή πριν είναι μεγάλη και «κουρασμένη» για να κινεί το «ταξίδι» της μητρότητας.
Ερωτήσεις στις οποίες ουδέποτε καλείται να απαντήσει ένας άνδρας εργαζόμενος, ως αυτονόητο να προέχει η επαγγελματική του δραστηριότητα και καριέρα.
Μόλις χθες, από κοινού ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Αλέξης Χαρίτσης με την Αναπληρώτρια Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Θεανώ Φωτίου, παρουσίασαν το πρόγραμμα «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» για το έτος 2019-2020.
Αφορά την κάλυψη τουλάχιστον 140.000 θέσεων σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, προϋπολογισμού 270 εκ. ευρώ, αυξημένου κατά 50% από το 2015, με νέο θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης και λειτουργίας σε αυστηρές τεχνικές και κτιριακές προδιαγραφές.
Χαιρετίζουμε την αντίστοιχη πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για τη λειτουργία βρεφονηπιακού σταθμού στην υπηρεσία των μητέρων – δικηγόρων. Είναι πράξη-παράδειγμα, καλή πρακτική με ισχυρό κοινωνικό συμβολισμό για τον κακολογημένο – πολλές φορές δικαίως, άλλες αδίκως – συνδικαλιστικό χώρο.
Η σημερινή εκδήλωση που συμπίπτει χρονικά με τα 110 χρόνια από τον πρώτο εθνικό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, τα 74 χρόνια από την καθιέρωση της ισότητας των φύλων στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το φετινό έτος αφιερωμένο στη γυναίκα-δικηγόρο, τα 93 χρόνια από την είσοδο της Ελένης Καρύδη, της πρώτης γυναίκας μέλους του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, τα 64 χρόνια από την εκλογή της Αγνής Ρουσοπούλου, της πρώτης γυναίκας Συμβούλου στο ΔΣΑ, με βρίσκει να σας μιλάω ως συνάδελφος δικηγόρος, ως πολιτικός, ως Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδια του κρατικού τομέα ισότητας των φύλων, ως εργαζόμενη, ως αιρετή αυτοδιοικητική (Περιφερειακή Σύμβουλος Μαγνησίας), ως επιστήμονας, αλλά πάνω από όλα: ως μητέρα τριών παιδιών που τα μεγάλωσα μαζί με όλα τα προηγούμενα, φτάνοντας σήμερα να είμαι και γιαγιά.
Έχω να παραδεχτώ ότι καμία από όλες αυτές τις ιδιότητες δεν είναι τόσο προσδιοριστική, τόσο ισχυρή, τόσο θεμελιώδης, όσο της δικηγόρου. Και αυτό δεν αποτελεί μόνο προσωπική διαπίστωση, αλλά και κοινή αναγνώριση με όσες και όσους λειτουργούς της δικαιοσύνης κατά καιρούς το συζήτησα, σε όλες τις βαθμίδες της Δικαιοσύνης. Ίσως γιατί πολλά από όσα με τα οποία στη διάρκεια της ζωής μας θα ασχοληθούμε, έρχονται και παρέρχονται. Το επάγγελμά μας όμως, η επιστημονική και συνειδησιακή μας προσφορά στον πολίτη που αναζητά το δίκιο του, είναι κάτι που πάντα θα μας ακολουθεί. Είναι, αν θέλετε, η πρώτη και τελευταία καθημερινή σκέψη: η υπόθεση του συνανθρώπου και πελάτη μας, για κάποια δίκη.
Έχω να σας ενημερώσω – με καθόλου προεκλογική διάθεση – ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια έγιναν πολλά για την Ισότητα των Φύλων, για την υποστήριξη των γυναικών στην Ελληνική κοινωνία.
– Κυρώσαμε με νόμο του Ελληνικού Κράτους την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, δηλαδή την ευρωπαϊκή πολιτική για την αντιμετώπιση των διακρίσεων και της βίας κατά των γυναικών
– Διαρθρώσαμε το Σχέδιο Δράσεων για την Ισότητα των Φύλων 2016 – 2020 που είναι ο οδικός χάρτης των όσων κάνει ο κρατικός τομέας για θέματα Ισότητας καθημερινά, αξιοποιώντας εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους
– Εξασφαλίσαμε ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις από το 2015 έως το 2020 για τις συνολικά 62 δομές φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών και τα Συμβουλευτικά Κέντρα υποστήριξης τους που υπάρχουν ανά την Ελλάδα και εξασφαλίσαμε την βιωσιμότητά τους και μετά το πέρας της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης
– Περάσαμε τον Μάρτιο που μας πέρασε από την Βουλή τον νέο Νόμο για την Ισότητα των Φύλων, η «ψυχή» του οποίου είναι ότι κανένα υπουργείο πλέον δεν μπορεί να κάνει νομοθέτηση, αν δεν εξετάζεται το περιεχόμενο του νομοσχεδίου και από την πλευρά της Ισότητας, ως προς την εφαρμογή του. Βεβαίως, περιέχει πάρα πολλές άλλες προβλέψεις για την Ισότητα και πως εφαρμόζεται στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και πολλά άλλα που δεν είναι της παρούσης να αναφέρω.
Με αφορμή τον πρόσφατο νόμο-πλαίσιο για την ισότητα των φύλων, ξεκινήσαμε πριν την ψήφισή του και συνεχίζουμε μετά από αυτήν, έναν κύκλο συναντήσεων με τους εκπροσώπους της Δικαιοσύνης, προκειμένου να ενισχυθούν οι πολιτικές ισότητας για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας και των διακρίσεων, αλλά και για την υποστήριξη των γυναικών του κλάδου.
Έχοντας συναντήσει την ηγεσία του Αρείου Πάγου, τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και πολλούς άλλους ανά την Ελλάδα, την ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων πρόσφατα, προσπαθούμε να συντονίσουμε έναν διάλογο που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα, για να επιλύσουμε προβλήματα : από την ενημέρωση στα θέματα της φύλου με τις πιο επικαιροποιημένες γνώσεις που μας προσφέρει η επιστήμη, μέχρι – γιατί όχι – τις εργασιακές συνθήκες για τις γυναίκες στον κλάδο. Σύντομα θα μπορούμε να πούμε περισσότερα.
Αναγνωρίζουμε και σας απευθύνουμε ως ελληνική Πολιτεία ένα μεγάλο δημόσιο «ευχαριστώ» για το αφιλοκερδές έργο που παρέχουν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας και οι νομικοί στην καταπολέμηση της έμφυλης βίας. Οι γυναίκες νομικοί είναι οι πιο πολύτιμες συνεργάτιδες, μαζί με τις γυναίκες κοινωνιολόγους και ψυχολόγους, οι οποίες εργάζονται στα Συμβουλευτικά μας Κέντρα ανά την Ελλάδα.
Οι συναδέλφισσες αυτές δουλεύουν στην «πρώτη γραμμή» αντιμετώπισης των διακρίσεων και της βίας κατά των γυναικών, τα Συμβουλευτικά Κέντρα και τις Δομές Γυναικών που λειτουργούν στους Δήμους και τις Περιφέρειες με μέριμνα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Φύλων και του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας που αποτελούν τον κρατικό τομέα Ισότητας τον οποίο υπηρετώ και εποπτεύω ως Υφυπουργός Εσωτερικών.
Σας ευχαριστώ για τις υπηρεσίες σας, για την προσφορά σας στο επάγγελμα, στον κλάδο, στον συνδικαλισμό, στη νομοθέτηση, εν τέλει στο ίδιο το κοινωνικό σύνολο και το δημοκρατικό πολίτευμα.
Σας ευχαριστώ για την τιμή να απευθύνω χαιρετισμό από το βήμα του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας.
Λίγες μέρες πριν τις κάλπες της Κυριακής, ευχόμαστε καλή επιτυχία και καλή δύναμη σε όσες συναδέλφισσες διεκδικούν θέση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και το Ευρωκοινοβούλιο.
Ευχόμαστε καλή δύναμη στο έργο των δικαστικών λειτουργών που θα συνδράμουν και θα εποπτεύσουν την εκλογική διαδικασία στις 26 Μάϊου, στις 2 Ιουνίου και στις επικείμενες εθνικές εκλογές.
Για να είμαι δίκαια, θα πρέπει να τονίσω ότι ο αγαπητός Πρόεδρος κ. Βερβεσός από πολύ νωρίς με είχε επισκεφθεί στο υπουργείο με συγκεκριμένα αιτήματα και μαζί προωθήσαμε τις προβλέψεις και τις αποφάσεις που υπέγραψε ο Υπουργός, κ. Αλέξης Χαρίτσης, για την ορθολογικότερη υποστήριξη των νομικών που θα συμμετάσχουν σε αυτές τις εκλογές.
Με αυτές τις σκέψεις, σας εύχομαι καλή επιτυχία στην εκδήλωση.
Θα βρίσκομαι μόνιμα στην διάθεση των συναδελφισσών και των συναδέλφων για ό,τι μπορώ να φανώ χρήσιμη, εκτός από τις πολιτικές για την υποστήριξη των γυναικών κάθε κλάδου, που είναι η καθημερινή υποχρέωση μου.
Σας ευχαριστώ πολύ.