Χαιρετισμός της Υφυπουργού Εσωτερικών σε Ημερίδα με θέμα «Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία συνοδοιπόρος της επιχειρηματικότητας της ώριμης γυναίκας”
Χαιρετισμός της Υφυπουργού Εσωτερικών, κ. Μ. Χρυσοβελώνη, σε Ημερίδα (8/6) με θέμα «Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία συνοδοιπόρος της επιχειρηματικότητας της ώριμης γυναίκας», που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, της Ειδικής Γραμματείας Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας και της Περιφέρειας Αττικής από κοινού με τρεις γυναικείες Κοιν.Σ.Επ. (Valsamon, Exelixis & Mary Rose) σε Πολυχώρο του Δήμου Αιγάλεω.
Αξιότιμε κ. Δήμαρχε
Αξιότιμη κ. Γενική Γραμματέα Ισότητας Φύλων
Αξιότιμε κ. Ειδικέ Γραμματέα Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας
Αγαπητές συνεταιριζόμενες,
Φίλες και Φίλοι,
ΖΗΤΕΙΤΑΙ Νέα 30-32 ετών, χωρίς οικογενειακές δεσμεύσεις, εμφανίσιμη, κοινωνική, με εμπειρία για σταθερή εργασία, με ασφάλιση, δυνατότητα εργασίας από το σπίτι, ελαστικό ωράριο και ημέρες εργασίας, προοπτικές εξέλιξης. Προϋπηρεσία απαραίτητη. Πτυχίο, μεταφορικό μέσο και ξένες γλώσσες θα θεωρηθούν πρόσθετα προσόντα.
Θα μπορούσε να είναι άλλη μία από τις χιλιάδες αγγελίες καθημερινά που διακινούνται ηλεκτρονικά ή έντυπα.
Μια καθημερινή απτή απόδειξη πολλαπλών διακρίσεων και ακραίου συντηρητισμού.
Μια εφιαλτική πραγματικότητα στην οποία πολιτικές δυνάμεις σε Ελλάδα και Ευρώπη θέλουν να επιστρέψουμε ως γυναίκες και ως εργαζόμενες μετά από χρόνια αγώνων και κατακτήσεων του φεμινιστικού και εργατικού κινήματος για εργασία έξω από το σπίτι, ισότιμη, δίκαια αμειβόμενη, οκτάωρη και πενθήμερη, με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, με κατοχύρωση και προστασία της μητρότητας.
Ο ρατσισμός και ο σεξισμός είναι πάντα εδώ, παρέα με τις διακρίσεις, την ανισότητα, τον παραλογισμό, τις εξαιρέσεις.
Στην εποχή μας η ιδανική υποψήφια στις θέσεις εργασίας που μένουν διαθέσιμες από την νεανική και γυναικεία ανεργία που επέβαλε ο άκρατος νέο-φιλελευθερισμός, πρέπει να είναι νέα έως 30 το πολύ 32 ετών.
– Να μην έχει, να μην θέλει και να μην σκέφτεται να αποκτήσει παιδιά.
– Να έχει οικογενειακές υποχρεώσεις, προσωπική και κοινωνική ζωή τέτοιες που να της επιτρέπουν να είναι διαθέσιμη οποτεδήποτε και για οσοδήποτε κριθεί απαιτητό. Μεταξύ μας, το υπονοούμενο είναι να μην έχει τέτοιες υποχρεώσεις.
– Να υπάρχει ευελιξία στο ωράριο και τις ημέρες εργασίας, αδιαμαρτύρητα. Γιατί να μην είναι και επτά, αν χρειαστεί;
– Να εργάζεται κατά μόνας, γιατί όχι και από το σπίτι; Χωρίς συνδικαλιστικά δικαιώματα και αναφορά σε ένα σύνολο, για να νιώθει αδύναμη και συνάμα ενοχικά τυχερή που η ίδια βρήκε επιτέλους δουλειά.
– Το πτυχίο ίσως και να μετρήσει, ίσως και όχι. Σημασία έχει η δουλειά. Οι σπουδές μπορεί και να μην ανταποκρίνονται στο αντικείμενο.
-Προοπτικές;
Βλέπουμε στην πορεία. Θα έρθει ο καιρός… Ένας καιρός που ποτέ δεν έρχεται ή θα έρθει σπάνια και σίγουρα δεν αφορά θέσεις ανώτερες, με ισχύ υπογραφής και αποφάσεων, ανεξάρτητα του πόσο κοπίασε και του τι υπέμεινε για ένα μέλλον καλύτερο που όλο το κυνηγά και όλο δεν το φτάνει.
Η σημερινή Ημερίδα, η προσπάθεια που καταβλήθηκε τα τελευταία αυτά τέσσερα χρόνια των Μνημονίων και της εξόδου από αυτά, η θέση μου στο Υπουργείο Εσωτερικών ως αρμόδια για τον κρατικό τομέα Ισότητας και καταπολέμησης της έμφυλης ανισότητας, των διακρίσεων και της βίας, η κοινή προσπάθεια που καταβάλλεται καθημερινά από κοινού με τους εποπτευόμενους οργανισμούς του Υπουργείου Εσωτερικών τη ΓΓΙΦ και το ΚΕΘΙ, με Οργανώσεις και Φορείς, με συναρμόδια υπουργεία ιδιαίτερα στον τομέα καταπολέμησης της γυναικείας ανεργίας και του οικονομικού και κοινωνικού αποκλεισμού των γυναικών, έχουν στόχο δικαιότερες πολιτικές και επιδιώκουν μια πραγματικότητα χωρίς έμφυλο και ηλικιακό αποκλεισμό.
Βλέπουν στο πρόσωπο κάθε γυναίκας, πολύ περισσότερο των γυναικών άνω των 40, είτε εργαζόμενων, είτε ανέργων και εργασιακά αποκλεισμένων, έναν κόσμο δυνατοτήτων, ευκαιριών, ταλέντων, εμπειριών.
Βλέπουν γυναίκες δυνατές, άξιες που διεκδικούν το δικαίωμα ένταξης, παραμονής ή επιστροφής στην αγορά εργασίας, έξω από το σπίτι, αλληλέγγυα, συνεργατικά, ενάντια σε όποιον και σε ό,τι τις θέλει αδύναμες, ανίσχυρες, παραιτημένες, καταθλιπτικές, κλεισμένες στον προσωπικό τους μικρόκοσμο και εντέλει εξαρτημένες από ένα παθογενές περιβάλλον έτοιμο να ανακυκλώσει και να διαιωνίσει διακρίσεις, ανισότητες, ακόμη και ενδοοικογενειακή ή συντροφική βία.
Σε λίγες μέρες, με τις εθνικές εκλογές που προκηρύχθηκαν, καλούμαστε να αποφασίσουμε για τις πολιτικές και τη φυσιογνωμία της χώρας και της κοινωνίας μας τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Αν πολιτικές με πρόσημο κοινωνικό και επίκεντρο τον Άνθρωπο, όπως η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία και ειδικά η γυναικεία συνεταιριστική επιχειρηματικότητα θα ενισχυθούν ή αν θα προκριθούν μοντέλα με τη γυναίκα κλεισμένη στο σπίτι, ολίγον, μερικώς ή και καθόλου ασφαλισμένη, υποαμειβόμενη, εξαρτημένη, συμβιβασμένη με τα λιγότερα… και φορτωμένη με όλα, κατά το πατριαρχικό μοντέλο.
– Αν η γυναικεία ανεργία και συνολικά η ανεργία θα συνεχίσουν να μειώνονται ή θα επιστρέψουν ως ένα από τα υψηλότερα ποσοστά της Ευρώπης…
– Αν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας επανέλθουν ή υπερισχύσουν οι ατομικές και οι επιχειρησιακές…
– Αν το εθνικό σύστημα ασφάλειας παρέχει δημόσια ασφάλεια, υγεία, περίθαλψη και συντάξεις σε όλους ή σκόπιμα απαξιωθεί και αντικατασταθεί από ιδιωτική, έστω κεκαλυμμένα ως τάχα επιλογή, άρα ως δικαίωμα μόνο κάποιων…
– Αν θα συνεχίζουν ή θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται οι πολιτικές ισότητας με έλεγχο και λογοδοσία για την εφαρμογή τους, έτσι όπως ψηφίστηκαν στον πρόσφατο νόμο-πλαίσιο ή οι Επιτροπές Ισότητας σε Δήμους και Περιφέρειες, εταιρείες, οργανισμούς … θα λειτουργήσουν υποτυπωδώς και ο έλεγχος θα παραμείνει στα χαρτιά…
– Αν οι 62 Συμβουλευτικές Δομές και τα Κέντρα Φιλοξενίας γυναικών της χώρας αυξηθούν σε αριθμό και ειδικότητες, όπως επιτάσσουν τα αυξανόμενα αιτήματα ή αν το τεράστιο και εξαίρετο αυτό επιστημονικό και κοινωνικό έργο θα παραμείνει στάσιμο ή και θα κοπεί στο όνομα της λιτότητας.
– Αν θα ισχύσει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων ως το 2020 και θα αξιοποιηθεί η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης που ψήφισε η παρούσα βουλή ή θα αποδομηθούν.
– Αν ενισχυθεί η εργασιακή Συμβουλευτική και η κοινή προσπάθεια που καταβάλλεται από υπουργεία, τοπικές κοινωνίες, τον ΟΑΕΔ, τις ΚΑΛΟ και τις ΚΟΙΝΣΕΠ, τις γυναικείες Οργανώσεις και Φορείς, τον κόσμο της επιχειρηματικότητας…
– Αν το έργο της Ειδικής Γραμματείας ΚΑΛΟ του Υπουργείου Εργασίας πολλαπλασιαστεί και ενισχυθεί από ευρωπαϊκούς πόρους και εγχώριες πολιτικές…
– Αν όλο και περισσότερες γυναίκες κάθε ηλικίας, μόρφωσης, κοινωνικής και οικονομικής προέλευσης στηρίξουν και ενταχθούν σε τέτοιες προσπάθειες, όπως η VALSAMON, η MaryRose και η EXELIXIS και τόσες μα τόσες άλλες που είχα την τιμή να γνωρίσω και να συνεργαστώ.
– Αν θα ενωθούν γενιές γυναικών που αγαπούν και θέλουν να παραμείνουν και να ενισχύσουν τον τόπο τους, με ταλέντα, προσόντα, ικανότητες, χαρίσματα που απέκτησαν από εμπειρία ή σπουδές, βιωματικά ή εξελικτικά στην πορεία της ζωής, ως μητέρες, ως θυγατέρες, ως σκληρά εργαζόμενες γυναίκες της υπαίθρου, της οικοτεχνίας, της χειροτεχνίας, της οικιακής οικονομίας ή επιστήμονες και στελέχη με τίτλους σπουδών και εξειδίκευση ή σκόπιμα απομονωθούν σε εργασιακές και άλλες πολιτικές εξατομικευμένες, μεμονωμένες, εσωστρεφείς.
Ο δρόμος που διανύθηκε ως εδώ και ως τώρα είναι μεγάλος. Δεν μπορεί να μας οδηγήσει πίσω. Δεν μπορεί να μας αφήσει αμέτοχους, απαθείς, απομονωμένους, διάσπαρτους, αποδυναμωμένους. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να συνεργαζόμαστε, να ακούμε, να μαθαίνουμε, να συναποφασίζουμε, να αξιοποιούμε ευκαιρίες, να ενώνουμε ανθρώπους και προσπάθειες.
Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια κάθε μία και καθέναν ξεχωριστά, όλες και όλους τους εκπροσώπους φορέων για την εξαιρετική και πιστέψτε με πολλές φορές συγκινητική συνεργασία και εμπειρία που είχαμε κατά τον τελευταίο χρόνο που ασκώ τα καθήκοντα της Υφυπουργού, μέσα στον οποίο ψηφίσθηκε ο Νόμος 4604/του 2019, ο Νόμος για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας.
Η αρχή έχει ήδη γίνει, όπως και οι πρώτες προσπάθειες, τα καλά παραδείγματα είναι μαζί μας σήμερα εδώ, όλο αυτόν τον καιρό σε όλη σχεδόν την Επικράτεια. Στην προσπάθειά σας δεν είστε και δεν θα είστε μόνες και μόνοι σας γιατί γύρω από την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, γύρω από τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, γύρω από τον κοινωνικό συνεταιρισμό και τη γυναικεία εργασία, υπάρχει πια και ξεδιπλώνεται ένας ολόκληρος κόσμος, ένα δίκτυο, μια “ομπρέλα” ικανή να μας προστατεύσει, που δεν θα επιτρέψουμε να κλείσει.
Σας εύχομαι καλή επιτυχία, καλή συνέχεια, καλή δύναμη.
Σας ευχαριστώ πολύ