ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022

Άρθρο του Υπουργού Εσωτερικών, Αντώνη Ρουπακιώτη, στην εφημερίδα «Η Εφημερίδα των Συντακτών – Σαββατοκύριακο»

Την Κυριακή Ψηφίζουμε

Τα χρόνια που πέρασαν, με την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας και τη βασανιστική πορεία της χώρας μέσα από τις συμπληγάδες των μνημονίων, όπου οι λίγοι (βλ. Τρόϊκα) αποφάσιζαν για τους πολλούς, αμφισβητήθηκαν ή και καταργήθηκαν κοινωνικά, κυρίως, δικαιώματα, που είχαν κατακτηθεί και θεσμοθετηθεί πριν από δεκαετίες.

Από τον Αύγουστο του 2018 όμως έχει αρχίσει να δημιουργείται ένα νέο κοινωνικό, οικονομικό και θεσμικό περιβάλλον με την επανάκτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως ο κατώτατος μισθός, οι συλλογικές συμβάσεις, οι αιτιολογημένες απολύσεις εργαζομένων και τα σημαντικά μέτρα στους τομείς υγείας – πρόνοιας και άλλα. Στις νέες αυτές συνθήκες οι Ελληνίδες και οι  Έλληνες καλούνται την Κυριακή να προσέλθουν στις κάλπες των εθνικών εκλογών και να αποφασίσουν, έχοντας κρίνει και αξιολογήσει τα προγράμματα των πολιτικών κομμάτων, τις πράξεις και τις παραλείψεις τους κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες και ιδίως από την έναρξη της μνημονιακής νύχτας μέχρι σήμερα.

Όσον αφορά τους νέους ανθρώπους, το δίλημμα για αυτούς είναι ξεκάθαρο. Αν θέλουν με τη συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία να ενισχύσουν και να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους στην εργασία, στη μάθηση, στον πολιτισμό και γενικότερα σε μια αξιοπρεπή και δημιουργική ζωή ή να αδιαφορήσουν για όλα αυτά.

Ωστόσο όλες και όλοι, με τη συμμετοχή μας στις εκλογές μπορούμε να υπερασπιστούμε το παρόν και το μέλλον μας και να διεκδικήσουμε, ώστε το δημοκρατικό μας πολίτευμα – που τόσο επιβαρύνθηκε, αλλά και μας πλήγωσε τα προηγούμενα χρόνια – να αποκτήσει μία νέα ποιότητα και αξιοπιστία.

Ταυτόχρονα, η στήριξη του κοινοβουλευτικού, δημοκρατικού συστήματος, με όσες αναπηρίες και αν παρουσιάζει αλλά και δυναμικές που εγκλείει, είναι πολύ κρίσιμη σε μία εποχή κατά την οποίαν, σε άλλες χώρες της Ευρώπης επικρατούν ή αποκτούν μεγάλη ισχύ σκληρές αντιδημοκρατικές ή και φασίζουσες ιδέες. Έτσι  οι Ελληνίδες και οι Έλληνες με τη συμμετοχή τους στις εκλογές και τη μείωση της αποχής θα μπορούσαν να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα ενίσχυσης των δημοκρατικών θεσμών και νέας προοπτικής για το μέλλον.

Είμαστε οι πολλοί κατά τον λόγο του Περικλή από τον «Επιτάφιο», και αυτό που οφείλουμε εμείς να πράξουμε για την ενίσχυση της λαϊκής κυριαρχίας ας μην αφήσουμε με την απουσία μας σε άλλους να την αλλοιώσουν. Έτσι θα αποκτηθεί ή πρέπει να αποκτηθεί και η πεποίθηση να ενισχυθούν οι συλλογικές μορφές, θεσμικές ή μη, οργάνωσης και δράσης της κοινωνίας των πολιτών που έχει καμφθεί – είναι πολλοί οι λόγοι – και να αναπτυχθεί ο έλεγχος στην πολιτική εξουσία και η συλλογική νομιμοποίησή της. Ή, με άλλα λόγια και με άλλο ύφος: ο καναπές δεν χάνεται, η καφετέρια και οι παραλίες δεν μετακινούνται. Την Κυριακή όλες και όλοι ψηφίζουν. Να μη μείνουν  ψηφοδέλτια ορφανά.