ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022

Άρθρο του υπ. Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκου στα ΝΕΑ: Ας τολμήσουμε όλοι

Το δημοκρατικό δικαίωμα των Ελλήνων να ψηφίζουν από τη χώρα στην οποία βρίσκονται, είναι αυτονόητο και συνταγματικά κατοχυρωμένο. Το Σύνταγμα ωστόσο προϋποθέτει για την εφαρμογή του, εκτελεστικό νόμο που θα ψηφίσουν τουλάχιστον 200 βουλευτές. Αυτό δεν κατέστη ποτέ εφικτό ως τώρα.

Η χρονική περίοδος που διανύουμε είναι αναμφίβολα κρίσιμη για την πορεία των εθνικών θεμάτων μας. Σοβαρές απειλές και κίνδυνοι σωρεύονται για την πατρίδα μας. Το διεθνές περιβάλλον είναι ιδιαίτερα ρευστό. Περισσότερο παρά ποτέ η Ελλάδα πρέπει να κινητοποιήσει όσες δυνάμεις διαθέτει σε όλη την ανθρωπότητα. Ο παγκόσμιος ελληνισμός, σε κάθε περίπτωση, είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για τη χώρα. Με πολλαπλές δυνατότητες, που πρέπει να αξιοποιηθούν. Αυτό προϋποθέτει ότι η πατρίδα πρέπει με πράξεις να δείξει στους απανταχού Έλληνες ότι τους αγκαλιάζει, τους θεωρεί αληθινά παιδιά της.

Το λιγότερο που έχουμε να κάνουμε απέναντί τους, είναι να διευκολύνουμε επιτέλους να ψηφίζουν απ’ τη χώρα στην οποία βρίσκονται.

Αυτός ακριβώς ήταν ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη αποφάσισε να κάνει τα πάντα για να βρεθεί κοινός τόπος με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις σε αυτό το θέμα. Θέλαμε να ψηφίζουν όλοι οι Έλληνες χωρίς καμία εξαίρεση, σε όλη τη γη, για να αναδεικνύουν την κυβέρνηση του τόπου. Αλλά αν θέλαμε για πρώτη φορά ένας μεγάλος αριθμός Ελλήνων να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές, από την χώρα που βρίσκονται, έπρεπε να προχωρήσουμε σε συμβιβασμούς με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις για να εξασφαλίσουμε τις 200 ψήφους.

Σήμερα είμαστε έτοιμοι να το πετύχουμε. Με το νομοσχέδιο που καταθέσαμε, όλοι οι Έλληνες που- ανεξάρτητα από το πότε έφυγαν από την πατρίδα- μπορούν να αποδείξουν ότι τα τελευταία 35 χρόνια, δύο χρόνια βρίσκονταν στην Ελλάδα, θα μπορούν να ψηφίσουν απ’ τη χώρα που βρίσκονται. Η ρύθμιση αυτή, καλύπτει πλήρως όλους τους νέους, που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης είτε για να αναζητήσουν αλλού ελπίδες προόδου και ευημερίας, είτε για να σπουδάσουν. Καλύπτει ωστόσο και πολύ σημαντικό αριθμό μεταναστών που έφυγαν από την πατρίδα τις προηγούμενες δεκαετίες για διάφορες χώρες του κόσμου.

Θα είναι σπουδαίο το νομοσχέδιο αυτό να στηριχτεί από το σύνολο των Ελλήνων βουλευτών. Για λόγους εθνικούς, πολιτικούς και συμβολικούς. Η κυβέρνηση προχώρησε σε όλους τους αναγκαίους συμβιβασμούς, με ανοιχτό πνεύμα και χωρίς καμία διάθεση μικροκομματικών αντιπαραθέσεων.

Το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ, η «Ελληνική Λύση» είχαν τη δική τους θετική συμβολή, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία των συζητήσεων μετέβαλε και εκείνος την αρχική αρνητική του στάση στο κρίσιμο θέμα της ισοτιμίας της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.

Είναι ώρα ευθύνης για όλους.

Στην συγκυρία που βρισκόμαστε η καθολική στήριξη αυτού του νόμου θα είναι ένα μήνυμα ενότητας του ελληνικού λαού και στοιχειώδους αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος. Ας το τολμήσουμε.

Ετικέτες: ΑΡΘΡΟΑΣ ΤΟΛΜΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙΝΕΑΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ