Άρθρο του κ. Θεόδωρου Καράογλου στο Thes.gr: “Ο τουρισμός στη Β. Ελλάδα εμπλουτίζεται και εκσυγχρονίζεται”
Η συμμετοχή του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις της Σόφιας και του Βελιγραδίου σηματοδότησε τον εμπλουτισμό και τον εκσυγχρονισμό του τουριστικού προϊόντος της Βόρειας Ελλάδας.
Επικεντρώσαμε την προσοχή μας στην ενδυνάμωση, προβολή και προώθηση του προκυνηματικού τουρισμού για να καταδείξουμε ότι η Μακεδονία και η Θράκη -και κατ’ επέκταση η πατρίδα μας συνολικά- δεν βασίζουν την τουριστική τους δυναμική αποκλειστικά στο ξεπερασμένο μοντέλο του “ήλιος και θάλασσα”, αλλά έχουν την ικανότητα να προσφέρουν εξειδικευμένες και εναλλακτικές μορφές τουρισμού 365 ημέρες το χρόνο.
Στις διαδοχικές συναντήσεις που είχα στη Βουλγαρία και τη Σερβία με μεγάλο αριθμό ταξιδιωτικών πρακτόρων και επιχειρηματιών του τουριστικού κλάδου, ανέλυσα το πλέγμα των πολιτικών που υλοποιούμε προκειμένου να αναδείξουμε τον θεματικό τουρισμό ο οποίος πηγάζει από τον πλούσιο πολιτισμό, τη μακραίωνη ιστορία του Έθνους μας και τη Χριστιανική μας πίστη.
Ελλάδα δεν είναι μόνο οι όμορφες ακτές της Χαλκιδικής, της Θεσσαλονίκης και της Πιερίας αλλά και ο αρχαιολογικός χώρος του Δίου, της Πέλλας, της Βεργίνας, ο Όλυμπος και το Άγιο Όρος.
Ιδίως το τελευταίο, με τις είκοσι Πατριαρχικές και Σταυροπηγιακές Μονές, τις εκατοντάδες σκήτες, τα κελιά και τα μοναστήρια, αποτελεί πνευματική όαση όπου παράγονται μεγάλοι καρποί αγιότητας, λογιότητας και τέχνης, όπως αποδεικνύεται από τις καθημερινές επισκέψεις που πραγματοποιούνται στον Άθω.
Επίσης, οι Ιερές Μητροπόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης αριθμούν 84 μοναστήρια, τα οποία προστίθενται σε όλα τα χριστιανικά μνημεία της βυζαντινής, μεταβυζαντινής και μεταγενέστερης περιόδου, τα οποία αποτελούν τεράστιο πόλο έλξης.
Το ίδιο έντονο τουριστικό ενδιαφέρον καταγράφεται και στην πόλη της Θεσσαλονίκης όπου ξεχωρίζουν ο Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου, η Ροτόντα (δηλαδή ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου), όπως επίσης και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού που βραβεύθηκε ως ένα από τα δέκα καλύτερα της Ευρώπης όσον αφορά τη διαδραστική παρουσίασή του και την προσβασιμότητα.
Η μαζική προσέλευση Ελλήνων και ξένων Ορθοδόξων στους παραπάνω χώρους επιβεβαιώνουν αυτό που καταγράφεται σε όλες τις τουριστικές στατικές έρευνες παγκοσμίως. Ότι, δηλαδή, ο θρησκευτικός τουρισμός συγκροτεί ένα σύγχρονο οικονομικό και κοινωνικό φαινόμενο με πολυεπίπεδες διαστάσεις. Γι’ αυτό και αποτελεί πηγή προσέλκυσης σημαντικού αριθμού τουριστών, η διαχείριση των οποίων χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και σεβασμό. Δυο λέξεις στις οποίες εδράζεται η ανάγκη να δώσουμε έμφαση στην αυθεντικότητα των διακοπών και όχι στην εμπορευματοποίησή τους.
Αυτό ήταν και το μήνυμα που θέλησα να περάσω μέσα από τη συμμετοχή μας σε δυο αναγνωρισμένες διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, καθώς έδειξα στους ομοθρησκούς λαούς που μας κατατάσσουν στην κορυφή των τουριστικών τους επιλογών ότι η Μακεδονία και η Θράκη αξιοποιούν στο έπακρο την εκλησιαστική και πολιτιστική κληρονομιά που διαθέτουν.
Αναδεικνύοντας τον τεράστιο θρησκευτικό μας πλούτο φέρνουμε πιο κοντά στη Βόρεια Ελλάδα όσους αναζητούν τις αληθινές αξίες της πίστης, της ελπίδας και της αγάπης, δεδομένου ότι η Ορθοδοξία είναι ο πολιτισμός της ψυχής μας.
Εάν θέλουμε, λοιπόν, να αντιμετωπίζουμε πραγματικά τον τουρισμό ως κλάδο παραγωγικής δραστηριότητας και αναπτυξιακής προτεραιότητας οφείλουμε να τον εφαρμόζουμε πολυθεματικά σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.
Το περίφημο μοντέλο “ήλιος και θάλασσα” ανήκει στο παρελθόν. Στη νέα δεκαετία που ανέτειλε ήρθε η ώρα να διευρύνουμε την τουριστική μας αγορά εμπλουτίζοντας το θεματικό μας “χαρτοφυλάκιο” με νέες τουριστικές υπηρεσίες οι οποίες θα προσελκύουν και θα καλύπτουν τις ανάγκες περισσότερων νέων και ποιοτικότερων τουριστών.
Η τουριστική μας “ωρίμανση” συνεπάγεται ενίσχυση της οικονομίας, νέες θέσεις εργασίας, τόνωση της αγοράς, περισσότερες επιχειρηματικές ευκαιρίες, σημαντικότερες προοπτικές επενδύσεων.
Σε κάθε περίπτωση η Βόρεια Ελλάδα μπορεί και έχει τις δυνατότητες να γίνει επισπεύδουσα δύναμη και στον τουρισμό.
Θεόδωρος Γ. Καράογλου
Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης)
Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης Ν.Δ.