ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

Απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη σε επίκαιρη ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για τον δανεισμό των κομμάτων

Λαϊκισμό και αλυσιτελή επιχειρήματα καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση που υπέβαλε ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης με θέμα τον δανεισμό των κομμάτων.

Ο κ. Βορίδης, αφού προηγουμένως απέρριψε ως αλυσιτελή την πρόταση του κ. Ζαχαριάδη να αυξηθεί το ποσοστό από την κρατική χρηματοδότηση που θα παρακρατείται υποχρεωτικά για την αποπληρωμή των χρεών των κόμματων καθώς και της παρακράτησης της βουλευτικής αποζημίωσης για τον ίδιο σκοπό, ξεκαθάρισε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών δεν είναι ούτε κόμμα, ούτε τράπεζα. 

Παράλληλα, εξήγησε ότι αν εφάρμοζε κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο τη θεσμική λειτουργία των κομμάτων, καθώς η κρατική χρηματοδότηση έχει προβλεφθεί εκ του Συντάγματος προκειμένου τα κόμματα να εφαρμόζουν, χωρίς εξαρτήσεις και δεσμεύσεις από συμφέροντα, το κρίσιμο για τη λειτουργία του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος έργο τους.

Μάλιστα, απέδωσε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στην αδυναμία του να αντιπαρατεθεί με πολιτικούς όρους με τη Νέα Δημοκρατία, σημειώνοντας ότι επιδιώκει τη διακοπή της χρηματοδότησης στο μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα της χώρας προκειμένου να ανακόψει την πολιτική του δράση, έτσι όπως ορίζει το Σύνταγμα.

«Τί ταπεινή προσέγγιση είναι αυτή; Επειδή δεν μπορείτε να αντιπαρατεθείτε σκεφτήκατε να καταργήσετε την κρατική χρηματοδότηση στα πολιτικά κόμματα ;» διερωτήθηκε και τόνισε ότι το μόνο που πετυχαίνει η αξιωματική αντιπολίτευση με τη λαϊκιστική της πολιτική είναι να υπονομεύει την ομαλή λειτουργία του κομματικού φαινομένου, χαρακτηρίζοντας αυτή την προσέγγιση επικίνδυνη.

Ετικέτες: ΒΟΥΛΗΔανεισμός κομμάτωνΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗΜΑΚΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣΥπουργείο ΕσωτερικώνΥπουργός Εσωτερικών