ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

Απάντηση του ΥΠΕΣ Μ. Βορίδη σε επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ για τη λειτουργία των ΚΔΑΠ στο Ωραιόκαστρο

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης απάντησε την Τετάρτη 15 Ιουνίου σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Ιωάννη Δελή για τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Ωραιοκάστρου.  

Ο κ. Βορίδης, αφού προηγουμένως ξεκαθάρισε ότι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι οι μόνοι αρμόδιοι για την ίδρυση και τη στελέχωση των ΚΔΑΠ και ότι από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών έχει υπάρξει μέριμνα για τη χρηματοδότηση τους τόσο υπό τη μορφή τακτικής όσο και έκτακτης, ανέγνωσε τη σχετική απάντηση του Δήμου Ωραιοκάστρου. 

Σύμφωνα με αυτή, έως το 2020 λειτουργούσαν στην περιοχή τέσσερα Κέντρα με συνολική δυναμικότητα 320 παιδιά. Σύμφωνα με τον Δήμο, κατά τη σχολική χρήση 2020 – 2021 στο ΚΔΑΠ Ωραιοκάστρου υπήρξαν μηδενικές εγγραφές και η δομή έκλεισε, ενώ κατά τη σχολική χρήση 2021 – 2022 με συνολικούς εργαζόμενους 18, εγγράφηκαν στα εναπομείναντα ΚΔΑΠ 16 παιδιά. Παρά το γεγονός ότι η διοίκηση της επιχείρησης έλαβε απόφαση να δεχτεί χωρίς αμοιβή όλα τα παιδιά του Δήμου, των οποίων οι γονείς είχαν υποβάλει πλήρη φάκελο στην Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.), δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση. Χαρακτήρισε μάλιστα αξιοσημείωτο το γεγονός ότι στο σύνολο 16 παιδιών που συμμετέχουν στα ΚΔΑΠ της συγκεκριμένης επιχείρησης στο Ωραιόκαστρο, οι εργαζόμενοι που απασχολούνται είναι 15.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ε.Ε.Τ.Α.Α. που παρέθεσε ο υπουργός, ο τελικός αριθμός των ενεργοποιημένων voucher για την περιοχή του Ωραιοκάστρου ανήλθε στα 509, εκ των οποίων τα 487 ενεργοποιήθηκαν σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης του ιδιωτικού τομέα, 20 στο ΚΔΑΠ της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Ωραιοκάστρου ενώ δύο παρέμειναν ανενεργά.

«Όπως αντιλαμβάνεστε το νόημα της δράσης είναι να παρασχεθεί η συγκεκριμένη, πολύ σημαντική υπηρεσία και να επιλέξουν οι ωφελούμενοι τον φορέα που θεωρούν ότι τους την παρέχει καλύτερα. Παρατηρούμε ότι οι ωφελούμενοι επιλέγουν τον ιδιωτικό τομέα» σημείωσε ο κ. Βορίδης.

Αναφορικά με το θέμα της μετατροπής των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου σε αορίστου που έθεσε το ΚΚΕ, ο υπουργός εξήγησε ότι δεν μπορεί να παρακαμφθεί η ορθή, όπως σημείωσε, συνταγματική διάταξη που απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αόριστου, προκειμένου να μην παρακάμπτονται οι διαδικασίες ακεραιότητας των προσλήψεων στο Δημόσιο που διασφαλίζουν σε όλους τους πολίτες ισότιμη ευκαιρία να εργαστούν σε αυτό.

Τέλος, ο κ. Βορίδης επανέλαβε την πάγια θέση του ότι οι μόνιμες προσλήψεις πρέπει να πραγματοποιούνται μέσα από τη διαδικασία του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων και κάλεσε το ΚΚΕ να στηρίξει αυτή τη διαδικασία.

Ετικέτες: ΒΟΥΛΗΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗΚέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης ΠαιδιώνΜΑΚΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣΥπουργείο ΕσωτερικώνΥπουργός Εσωτερικών