ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Τρίτη 28 Μαΐου 2024

Απάντηση της Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου στον Πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη

Η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, σχολιάζοντας αναφορές του Προέδρου της Ν.Δ. σε σημερινή του συνέντευξη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε σήμερα ότι θα καταργήσει το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, «το κομμάτι που αφορά τη διοικητική μεταρρύθμιση θα ενσωματωθεί σε ένα νέο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, το οποίο θα είναι Υπουργείο Επικρατείας, ώστε να βρίσκεται πιο κοντά στο γραφείο του Πρωθυπουργού».

Η δήλωση του κ. Μητσοτάκη αποτυπώνει με σαφήνεια την αντίληψη του για μια μικρή, συρρικνωμένη δημόσια διοίκηση, και την πρόθεση του να προχωρήσει σε εκχώρηση λειτουργιών και υπηρεσιών της σε ιδιωτικά συμφέροντα, εκτός δημοκρατικού ελέγχου και κοινωνικής λογοδοσίας. Εξάλλου, το Πρόγραμμα που παρουσίασε αναφέρει με σαφήνεια την επιστροφή στον μνημονιακό κανόνα 1:5 στις προσλήψεις, αδιαφορώντας για τις πραγματικές ανάγκες του δημοσίου και του κοινωνικού κράτους, καθώς και την ιδιωτικοποίηση της υγείας, της πρόνοιας και του ασφαλιστικού συστήματος.

Επιπλέον, η πρόθεση να τεθεί αυτό το νέο Υπουργείο Επικρατείας υπό την άμεση εποπτεία του Πρωθυπουργού ερμηνεύεται ότι θέλει να συνεχίσει τις << μεταρρυθμίσεις>> που υλοποίησε ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι οποίες ως γνωστόν αφορούσαν απολύσεις, καθεστώς διαθεσιμότητας, τιμωρητικό σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, και τη δια νόμου κατάργηση όλων των προϊσταμένων της δημόσιας διοίκησης και την αντικατάσταση τους με απλή υπουργική απόφαση χωρίς κρίσεις.

«Αρχή σοφίας ονομάτων επίσκεψις » έλεγε ο κυνικός φιλόσοφος Αντισθένης. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μετονόμασε το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης προκειμένου να σηματοδοτήσει τις αναγκαίες θεσμικές αλλαγές ανασυγκρότησης της δημόσιας διοίκησης σε αντιδιαστολή με την τραυματική εμπειρία των «μεταρρυθμίσεων» της Ν.Δ. της περιόδου 2012-2014.

Σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης με τη δήλωση κατάργησης των Υπουργείων Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Ψηφιακής Πολιτικής και δημιουργίας ενός νέου Υπουργείου Επικρατείας απευθείας στον Πρωθυπουργό είναι φανερό ότι επιδιώκει ένα συρρικνωμένο, υποστελεχωμένο και πλήρως ελεγχόμενο κράτος. Κάθε μέρα που περνά ξεδιπλώνονται οι πτυχές του Προγράμματος της ΝΔ και οι πραγματικές προθέσεις της.

Το διακύβευμα στις 7 Ιουλίου είναι καθαρό και ισχυρό: Δίκαιη ανάπτυξη, ισχυρό κοινωνικό κράτος, δημοκρατική και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση προς όφελος των πολιτών ή μνημονιακή παλινόρθωση και εφαρμογή των πιο ακραίων νεοφιλελεύθερων συνταγών του ΔΝΤ προς όφελος κρατικοδίαιτων συμφερόντων και εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας».