ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Τετάρτη 07 Ιουνίου 2023

ΑνΥΠΕΣ Στέλιος Πέτσας: “Το έργο του Βρυζάκη πυξίδα για να κρατήσουμε το πλοίο στη σωστή ρότα”.

Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμε,

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιε,

Αξιότιμη κυρία πρόεδρε της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»,

Αξιότιμε κύριε δήμαρχε,

Κυρίες και κύριοι,

 

      

 

            Βρισκόμαστε εδώ απόψε για να τιμήσουμε τον Θεόδωρο Βρυζάκη, έναν από τους σπουδαιότερους Έλληνες ζωγράφους, το εμβληματικό έργο του οποίου έχει συνδεθεί άρρηκτα με τον Αγώνα της Παλιγγενεσίας.

            Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά για την αποψινή εκδήλωση, καθώς, όπως γνωρίζετε, το Υπουργείο Εσωτερικών πρωτοστατεί στις επετειακές δράσεις για τη συμπλήρωση των 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης του 1821.

Συγκεκριμένα, μέσα από τον άξονα «Ελλάδα 1821 – Ελλάδα 2021» του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» χρηματοδοτούμε, με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, πολυάριθμα έργα και ποικίλες επετειακές εκδηλώσεις σε όλη την Επικράτεια, που συνδυάζουν την ιστορική μνήμη με την αναπτυξιακή διάσταση για το μέλλον των τοπικών κοινωνιών και της χώρας.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι, στο πλαίσιο των δράσεων αυτών, υλοποιούνται έργα για την ψηφιακή ανάδειξη, αξιοποίηση και προβολή της νεότερης άυλης και υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς μας, αλλά και έργα που αφορούν την ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων στους χώρους που συνδέονται με τον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα του 1821.

Παράλληλα, αξιοποιείται η σύγχρονη τεχνολογία για την προσέλκυση τουριστικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα, μέσω πολυγλωσσικών εφαρμογών, με εικονικές πολιτιστικές διαδρομές στο διαδίκτυο, ενώ προωθείται η ενίσχυση ειδικότερα του πολιτιστικού τουρισμού με τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών, συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση της επισκεψιμότητας των προορισμών που συνδέονται με την Ελληνική Επανάσταση.

Ο στόχος του υπουργείου Εσωτερικών, και της κυβέρνησης γενικότερα, είναι μέσα από τις δράσεις αυτές να τιμήσουμε τους ένδοξους αγώνες και τις ηρωικές θυσίες των προγόνων μας, να αφυπνίσουμε τις σημερινές γενιές των Ελληνίδων και των Ελλήνων, αλλά και να βάλουμε τα θεμέλια για την Ελλάδα των επόμενων δεκαετιών.

Την Ελλάδα της ανάπτυξης, της δικαιοσύνης και της ευημερίας.

Την Ελλάδα που στέκει ισχυρή και αγέρωχη, έτσι όπως την απεικονίζει με τόσο συγκλονιστικό τρόπο ο Θεόδωρος Βρυζάκης, στον περίφημο πίνακά του «Η Ελλάς Ευγνωμονούσα».    

Η Ελλάδα του Βρυζάκη, με τα χέρια απλωμένα δεξιά και αριστερά, σε μια συμβολική κίνηση εναγκαλισμού όλων εκείνων που αγωνίστηκαν για την απελευθέρωσή της, στέλνει σε εμάς, τους σημερινούς Έλληνες, ένα μήνυμα επίκαιρο αλλά και διαχρονικό. 

Η φετινή εμβληματική επέτειος έρχεται να μας θυμίσει ότι οι Έλληνες καταφέραμε πολλά σε αυτά τα 200 χρόνια.  Μέσα από δεινά, πολέμους και κρίσεις, καταφέραμε όλοι μαζί, με αγώνες και θυσίες, να αποκτήσουμε μια σύγχρονη και ανεπτυγμένη δημοκρατία, με σταθερό προσανατολισμό, με ισχυρές συμμαχίες και ισότιμη συμμετοχή στους μεγαλύτερους διεθνείς οργανισμούς. 

Και θα καταφέρουμε πολύ περισσότερα αν αξιοποιήσουμε στο έπακρο το πολυτιμότερο δίδαγμα της Εποποιίας του ’21:  Η ομόνοια μεγαλουργεί, η διχόνοια καταστρέφει.

Το έργο και η προσφορά οραματικών καλλιτεχνών, όπως ο Θεόδωρος Βρυζάκης, είναι η πυξίδα που μας βοηθάει να κρατήσουμε το πλοίο στη σωστή ρότα, έτσι ώστε να ατενίσουμε το μέλλον με ακόμη μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία και να αποδείξουμε ότι είμαστε αντάξιοι της ανεξίτηλης και απαράμιλλης κληρονομιάς που μας άφησαν οι ήρωες του ’21.