ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Κυριακή 26 Ιουνίου 2022

ΑνΥΠΕΣ Στέλιος Πέτσας: «Ένταξη έργων ύψους 257 εκατ. ευρώ στο “Αντώνης Τρίτσης”»

Αθήνα, 2 Μαρτίου 2022

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑνΥΠΕΣ Στέλιος Πέτσας:

«Ένταξη έργων ύψους 257 εκατ. ευρώ στο “Αντώνης Τρίτσης”»

 

Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η ένταξη έργων στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών. Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα –κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Αξιολόγησης– εντάσσονται προς χρηματοδότηση στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ενενήντα οκτώ (98) νέα έργα, συνολικού ύψους 257 εκατ. ευρώ.

Οι πράξεις αφορούν, μεταξύ άλλων:

Περιλαμβάνονται επίσης: α) το έργο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας ύψους περίπου 5,7 εκατ. ευρώ για την ανέγερση του νέου Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Γουβιών-Κοντοκαλίου, το οποίο υλοποιεί στην πράξη τη δέσμευση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κατά την επίσκεψή του στο νησί στα μέσα Φεβρουαρίου, β) το έργο του Δήμου Περάματος για τη συντήρηση σχολικών μονάδων ύψους περίπου 846.000 ευρώ, καθώς και γ) το έργο του Δήμου Μαρκόπουλου Μεσογαίας ύψους 218.800 ευρώ για τη συντήρηση και επισκευή σχολικών κτηρίων και παρεμβάσεις πρόσβασης για την εξυπηρέτηση των ΑμεΑ επισκεπτών και κατοίκων στην παραλία Άγιος Σπυρίδωνας.

Επισημαίνεται ότι με την παρούσα απόφαση, πλέον όλοι οι δικαιούχοι Δήμοι της χώρας έχουν ένα τουλάχιστον έργο υψηλής προτεραιότητας ενταγμένο στα χρηματοδοτικά εργαλεία του Υπουργείου Εσωτερικών, όταν στο ξεκίνημα του Προγράμματος εκατόν εννέα (109) Δήμοι σε όλη τη χώρα δεν είχαν κάποιο έργο ενταγμένο. Απομένει μόνο ο Δήμος Γαύδου, οι προτάσεις του οποίου θα αξιολογηθούν σε επόμενη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής. 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, δήλωσε:

«Συνεχίζουμε τις εντάξεις έργων στο Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, ανταποκρινόμενοι –με σχέδιο και ταχύτητα– στις ανάγκες που έχουν θέσει οι Δήμοι και οι Περιφέρειες της χώρας για τις τοπικές κοινωνίες. Με τις σημερινές αποφάσεις, οι συνολικές εντάξεις έργων στο Πρόγραμμα –από τον περασμένο Μάρτιο και μετά– ανέρχονται σε 1,7 δισ. ευρώ, ενώ μαζί με τα έργα που μεταφέρθηκαν στο “Αντώνης Τρίτσης” από το προηγούμενο Πρόγραμμα “ΦιλόΔημος Ι” ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ.

Χάρη στην διεύρυνση του χρηματοδοτικού φακέλου που πραγματοποιήσαμε, την άοκνη προσπάθεια των στελεχών της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση και τη σταθερή βούληση της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για ενίσχυση του αναπτυξιακού και κοινωνικού ρόλου της Αυτοδιοίκησης, παραμένουμε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας για έργα που συμβάλλουν στην ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας, βελτιώνουν στην πράξη την ποιότητα ζωής των πολιτών, μειώνουν το ενεργειακό αποτύπωμα και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα. Έχοντας ως προτεραιότητα τη μέγιστη δυνατή απορρόφηση των πόρων από τους Δήμους και τις Περιφέρειες σε όλη την Επικράτεια και αξιοποιώντας τις συνέργειες με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, συνεχίζουμε τις αξιολογήσεις των προτάσεων που έχουν υποβληθεί στο “Αντώνης Τρίτσης”. Στόχος μας, το αμέσως επόμενο διάστημα, ο χρηματοδοτικός φάκελος του Προγράμματος να ανέλθει στα 4,1 δισ. ευρώ –1 δισ. ευρώ δηλαδή επιπλέον– όπως ακριβώς είχα δεσμευτεί, προσωπικά, στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ, τον περασμένο Οκτώβριο».