ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

ΑΝΥΠΕΣ Στέλιος Πέτσας: “Ένα έργο-σταθμός για την Αιγιάλεια, παίρνει σήμερα σάρκα και οστά” (14.12.2022)

Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2022

 

Την ένταξη του εμβληματικού έργου ύδρευσης του Δήμου Αιγιάλειας, ύψους 21,5 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτούμενο από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», υπέγραψε σήμερα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

Πρόκειται για ένα έργο που αφορά στην κατασκευή του έργου υδροληψίας και επεξεργασίας του ύδατος του ποταμού Σελινούντα, η υλοποίηση του οποίου λύνει ένα ζήτημα πολλών δεκαετιών, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των περίπου 50 χιλιάδων κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, καθώς καλύπτει τις υδρευτικές ανάγκες τεσσάρων (4) Δημοτικών Ενοτήτων: Αιγίου, Διακοπτού, Συμπολιτείας και Ερινεού, συμπεριλαμβανομένων και δεκαέξι (16) οικισμών: Καμαρών, Ζήριας, Λαμπιρίου, Νικολέϊκων, Ριζομύλου, Ελαιώνα, Ελίκης, Τράπεζας, Πούντας, Ροδοδάφνης, Σελιανιτίκων, Λόγγου, Βαλιμίτικων, Τέμενης, Διγελιώτικων και Κουλούρας. Με το έργο αυτό θα παράγονται 900 μ3/ώρα νερού, ποσότητα που καλύπτει τις ανάγκες του πληθυσμού και με τους αγωγούς μεταφοράς, συνολικού μήκους 47 χλμ περίπου, θα διανέμεται το πόσιμο νερό στο εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης των ανωτέρω περιοχών.

 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι τώρα η υδροδότηση της πόλης του Αιγίου και όλων των οικισμών που αναφέρονται ανωτέρω γίνεται αποκλειστικά από γεωτρήσεις με τη χρήση αντλητικών συγκροτημάτων, προκαλώντας υποβάθμιση της ποιότητας του πόσιμου νερού, αφού παρατηρείται αύξηση των νιτρικών, ενώ η υπεράντληση του υδροφόρου δημιουργεί μείωση της στάθμης του με αποτέλεσμα την έλλειψη νερού κατά τους θερινούς μήνες, αφού υπάρχει μεγάλη ζήτηση λόγω της επισκεψιμότητας της περιοχής. Επίσης με τη λειτουργία όλων αυτών των γεωτρήσεων υπάρχει μεγάλη ενεργειακή επιβάρυνση, αφού καταναλώνονται περισσότερα από 4 εκ KWh σε ετήσια βάση. 

Με την υλοποίηση του έργου, η ποιότητα του νερού θα είναι άριστη αφού εκτός από το γεγονός ότι η υδροληψία είναι σε σημείο τέτοιο που δεν επιβαρύνεται από καλλιέργειες ή από παρακείμενους οικισμούς, το νερό διυλίζεται σε σύγχρονες εγκαταστάσεις μεμβρανών διήθησης. Η ενεργειακή κατανάλωση υποδεκαπλασιάζεται αφού η επιλογή της θέσης του διυλιστηρίου έγινε έτσι ώστε η μεταφορά του νερού να γίνεται βαρυτικά σχεδόν σε όλη την έκταση του έργου. Η δε επάρκεια της ποσότητας του νερού είναι εξασφαλισμένη όπως τεκμηριώνεται και στην τεχνική μελέτη του έργου.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, δήλωσε:

«Σήμερα, με σχέδιο, πολλή δουλειά και συνεργασία, κάνουμε πράξη ένα έργο-σταθμό για την Αιγιάλεια, τους κατοίκους και τους χιλιάδες επισκέπτες της.

Αυτή άλλωστε είναι και η ουσία της πολιτικής: Με το έργο μας να δίνουμε λύσεις στα προβλήματα και να βελτιώνουμε την καθημερινότητα των πολιτών. Και με αυτήν την πυξίδα, συνεχίζουμε».

 

*Επισυνάπτεται η απόφαση