ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Τρίτη 05 Ιουλίου 2022

ΑνΥΠΕΣ Στέλιος Πέτσας: “Χρηματοδότηση νέων αναπτυξιακών έργων στον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη”

     Αθήνα, 24 Μαρτίου 2022

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑνΥΠΕΣ Στέλιος Πέτσας:

«Χρηματοδότηση νέων αναπτυξιακών έργων στον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη»

 

Τη χρηματοδότηση σημαντικών αναπτυξιακών έργων για τον Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη με έντονο ενεργειακό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, κατά την επίσκεψή του στην περιοχή. Ο κ. Πέτσας συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Πυλαίας-Χορτιάτη και Πρόεδρο της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Ιγνάτιο Καϊτεζίδη και συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη με μέλη του δημοτικού συμβουλίου και εκπροσώπους τοπικών φορέων.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στην ένταξη στο αναπτυξιακό πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών «Αντώνης Τρίτσης» της πρότασης της δημοτικής αρχής για την υλοποίηση του έργου διαχείρισης απορριμμάτων και της δημιουργίας γωνιών ανακύκλωσης, ύψους περίπου 5,6 εκατ. ευρώ (ΑΤ04). Πρόκειται για ένα έργο που –όπως επισήμανε ο κ. Πέτσας– μειώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και θα οδηγήσει σε σημαντική ελάφρυνση των δημοτικών τελών. Όπως πρόσθεσε, δε, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, μέχρι το τέλος Απριλίου ακολουθούν δύο ακόμη εντάξεις έργων με συνολική χρηματοδότηση 5,2 εκατομμυρίων ευρώ

«Στις συνεδριάσεις του Απριλίου, αναμένουμε δύο ακόμη σημαντικά έργα. Το πρώτο αφορά στο έργο «Αστικής Αναζωογόνησης», ύψους 2 εκατ. ευρώ περίπου. Και το δεύτερο αφορά στη χρηματοδότηση για την κατασκευή του Δημοτικού Σχολείου στο Φίλυρο, ύψους 3,2 εκατ. ευρώ. Συνολικά δηλαδή 5,2 εκατ. ευρώ θα έρθουν να προστεθούν στον χρηματοδοτικό φάκελο του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, για να μπορέσει –με τη σειρά του– να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των δημοτών του», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.

Όπως επισημάνθηκε, τα σημαντικά αυτά έργα έρχονται να προστεθούν στις προηγούμενες εντάξεις για την υλοποίηση βασικών έργων υποδομής στον δήμο. Συγκεκριμένα, πρόκειται για:

Στις συναντήσεις του κ. Πέτσα επί τάπητος τέθηκε, επίσης, το νέο πλέγμα μέτρων στήριξης προς την Αυτοδιοίκηση που ανακοινώθηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, την περασμένη εβδομάδα, ως αντιστάθμισμα στο κύμα των ανατιμήσεων λόγω της εισαγόμενης ενεργειακής κρίσης που κλιμακώνεται με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή μας, μετά και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Εκδώσαμε, ήδη, μία νέα συμπληρωματική ΚΑΠ, συνολικού ύψους 114 εκατ. ευρώ, για τους δήμους και 8 εκατ. ευρώ συνολικά για τις περιφέρειες. Παράλληλα, 14 εκατ. ευρώ δόθηκαν ήδη για πρόσθετη οικονομική ενίσχυση των σχολικών επιτροπών για δαπάνες που αφορούν, μεταξύ άλλων, τη θέρμανση και τον φωτισμό των σχολείων των παιδιών μας. Όπως  έχω επαναλάβει, αυτά είναι χρήματα που θα καλύψουν τα θέματα ρευστότητας μέχρι τον Μάιο. Από εκεί και πέρα, θα χρειαστούν νέες τονωτικές ενέσεις. Είμαστε σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης και θα συνδράμουμε με επιπρόσθετη χρηματοδότηση, για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, λελογισμένα και με σύνεση. Θέλουμε η Αυτοδιοίκηση να μπορεί πραγματικά να ανταποκρίνεται σε όλα όσα περιμένουν οι δημότες, χωρίς υπέρογκα δημοτικά τέλη, τα οποία θα πρόσθεταν έναν ακόμη βραχνά στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, παντού στην Επικράτεια», υπογράμμισε ο κ. Πέτσας.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε και στην πρόσθετη επιβάρυνση που προκύπτει, από τις αρχές του έτους, για τους δήμους από την επιβολή περιβαλλοντικής εισφοράς (τέλους ταφής) που εφαρμόζεται σύμφωνα με τη σχετική κοινοτική οδηγία. Στόχος είναι –όπως είπε– η βέλτιστη δυνατή λύση, έτσι ώστε η επιβολή του τέλους να λειτουργήσει αποτρεπτικά ως προς την ταφή των απορριμμάτων που οδηγούνται από τους δήμους σε ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ και να αποτελέσει κίνητρο για την επιτάχυνση της σύγχρονης διαχείριση των απορριμμάτων.

Παράλληλα, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι η Κυβέρνηση επεξεργάζεται λύσεις, προκειμένου να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στην εκτέλεση και παράδοση δημοτικών έργων από τους αναδόχους, καθώς και για το ζήτημα που έχει ανακύψει με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην παράδοση εξοπλισμού προς τους δήμους και την παραλαβή οχημάτων –όπως απορριμματοφόρων και γκρέιντερ– εξαιτίας των διαταραχών στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Νομίζω ότι όπου υπάρχει κοινή λογική –με καλή θέληση και χωρίς μικροπολιτική διάθεση– βρίσκονται λύσεις», σημείωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.