ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Τετάρτη 06 Ιουλίου 2022

ΑνΥΠΕΣ Στέλιος Πέτσας, από την Κέρκυρα: “Η πρόοδος και η βελτίωση της ζωής των πολιτών περνάει μέσα από την ενότητα και τη συνεργασία” (17.02.2022)

Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2022

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, από την Κέρκυρα:

«Η πρόοδος και η βελτίωση της ζωής των πολιτών περνάει μέσα από την ενότητα και τη συνεργασία

– Νέες εντάξεις αναπτυξιακών έργων για το νησί»

 

Η ανάληψη των θεσμικών πρωτοβουλιών που φέρνουν στο επίκεντρο τον κοινωνικό ρόλο της Αυτοδιοίκησης και η υλοποίηση αναπτυξιακών έργων –μέσα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Υπουργείου Εσωτερικών– που συμβάλλουν καθοριστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, τέθηκαν στις συναντήσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, με εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, κατά την επίσκεψή του στην Κέρκυρα.

Στο επίκεντρο των συναντήσεων του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, στην  Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και στους δήμους Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων και Νότιας Κέρκυρας, βρέθηκαν τα έργα υποδομής που έχουν δρομολογηθεί και υλοποιούνται ήδη –μέσω των αναπτυξιακών προγραμμάτων του Υπουργείου Εσωτερικών– καθώς και εκείνα που έχουν προτεραιοποιηθεί για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα: έργα σημαντικών αστικών αναπλάσεων και αγροτικής οδοποιίας, έργα διαχείρισης απορριμμάτων, έργα σχολικής στέγης και αντισεισμικής θωράκισης των σχολείων, έργα πολιτισμού και αθλητισμού. Εκτενής αναφορά έγινε, επίσης, από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών και στις έκτακτες χρηματοδοτήσεις, συνολικού ύψους 11 εκατ. ευρώ, με τις οποίες επιχορηγήθηκε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και οι τρεις δήμοι της Κέρκυρας για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τις καταστροφικές θεομηνίες που έπληξαν το νησί, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. 

Πρώτος σταθμός της επίσκεψης του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών στην Κέρκυρα ήταν η Περιφέρεια, όπου συναντήθηκε με την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, κα Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στα δύο έργα, ύψους 9,5 εκατ. ευρώ, που έχουν ενταχθεί ήδη στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών, με αιχμή το έργο «Αστικής Αναζωογόνησης» (ΑΤ06) προϋπολογισμού 8,9 εκατ. ευρώ, για αστικές και αθλητικές αναπλάσεις στην Κέρκυρα, τη Ζάκυνθο, τη Λευκάδα και την Κεφαλονιά.

Ειδικότερα, όσον αφορά στην Κέρκυρα, το ενταγμένο έργο «Αστικής Αναζωογόνησης» της Περιφέρειας περιλαμβάνει την εκτέλεση του σημαντικού υποέργου –ύψους 5,9 εκατ. ευρώ– για την  ανάπλαση και ανάδειξη τουριστικής ζώνης από την θέση «Τσάκι» έως την Μεσογγή, κατά μήκος της επαρχιακής οδού Κέρκυρας-Λευκίμμης, με τη δημιουργία ολοκληρωμένων περιπατητικών διαδρομών και την αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης. «Πρόκειται για μία πολύ σημαντική ανάπλαση που αυξάνει την επισκεψιμότητα και δημιουργεί τοπόσημα, σε έναν πολύ τουριστικό προορισμό», σημείωσε ο κ. Πέτσας.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε, επίσης, ότι μέσα στον Μάρτιο θα ενταχθούν στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» δύο ακόμη μεγάλα έργα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων: α) το έργο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ύψους περίπου 3 εκατ. ευρώ και β) το έργο για το Ψηφιακό Μουσείο –με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση– ύψους 1,5 εκατ. ευρώ.

Σχετικά με την άμεση αποκατάσταση των πληγών που προκλήθηκαν από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές, ο κ. Πέτσας δήλωσε:

«Ενημερώθηκα για τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αποζημίωση των επιχειρήσεων και δεσμεύομαι ότι τα θέματα που έχουν να κάνουν με την αποκατάσταση και την πληρωμή της προκαταβολής των συμπολιτών μας θα λυθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες –και όχι μήνες– προκειμένου να υπάρξει μία πρώτη ανακούφιση για τους ανθρώπους αυτούς. Όσον αφορά δε στα έργα τα οποία υλοποιούνται, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει χρηματοδοτήσει την Περιφέρεια με 500.000 ευρώ, για αποκαταστάσεις. Υπάρχει μία εκκρεμότητα αιτήματος χρηματοδότησης, περίπου 1,5 εκατ. ευρώ, για τη συνέχιση της αποκατάστασης. Και ως προς αυτό, δεσμεύομαι επίσης ότι, την επόμενη εβδομάδα, θα συνδράμουμε για το θέμα αυτό με έκτακτη χρηματοδότηση ξανά».

Επόμενος σταθμός της επίσκεψης του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών ήταν ο δήμος Κεντρικής Κέρκυρας, όπου συναντήθηκε με την Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων, κα Μερόπη Υδραίου. Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε αναλυτικά στις τρεις προτάσεις της δημοτικής αρχής που εντάχθηκαν, πρόσφατα, στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» –συνολικού ύψους 14 εκατ. ευρώ– και σχετίζονται με έργα βελτίωσης βασικών υποδομών του νησιού: α) άμεσες ανάγκες ύδρευσης (2,7 εκατ. ευρώ), β) αστικής ανάπλασης (5,6 εκατ. ευρώ) και γ) το έργο για την κατασκευή του σχολικού κέντρου Γουβιών-Κοντοκαλίου και τη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων (5,7 εκατ. ευρώ). 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών ενημερώθηκε για τα ζητήματα που απασχολούν τη δημοτική αρχή –με αιχμή το θέμα των στερεών αποβλήτων– και προανήγγειλε την ένταξη στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», το αμέσως επόμενο διάστημα, του έργου για τον βιολογικό καθαρισμό Αχιλλείων –ύψους άνω των 6,7 εκατ. ευρώ– το οποίο εντάσσεται μέσα σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό αναβάθμισης των υποδομών του νησιού, συνολικού προϋπολογισμού 19 εκατ. ευρώ.

Ξεχωριστή αναφορά έγινε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών για το θέμα της σχολικής στέγης και συγκεκριμένα για τις κτηριακές εγκαταστάσεις των ΕΠΑΛ, τις οποίες και επισκέφθηκε. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Πέτσας, το Υπουργείο Εσωτερικών θα χρηματοδοτήσει την ανακατασκευή και τη συντήρησή τους. «Η σημερινή εικόνα των ΕΠΑΛ δεν είναι αυτή που θέλουμε. Θέλουμε τα παιδιά μας να αγαπούν το σχολείο τους. Γιατί το σχολείο είναι το “βήμα” το οποίο ενθαρρύνει την κοινωνική κινητικότητα, προκειμένου η κοινωνία μας να προοδεύει», υπογράμμισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, μετά το πέρας της συνάντησης.

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε, επίσης, στις έκτακτες χρηματοδοτήσεις που έχει λάβει ο δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων για την αντιμετώπιση των ζημιών από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές: «Έχουμε διαθέσει 750.000 ευρώ για τέτοιου είδους αποκαταστάσεις, συζητήσαμε σήμερα και για τις μελέτες που θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το θέμα των κατολισθήσεων και είμαστε εδώ για να συνδράμουμε με ό,τι άλλο χρειαστεί. Με χαρά, επίσης, άκουσα ότι οι αποζημιώσεις στους πληγέντες για τα θέματα κοινωνικής προστασίας καταγράφηκαν γρήγορα και καταβλήθηκαν γρήγορα. Και αξίζουν συγχαρητήρια στη δημοτική αρχή».

Σχετικά με την πίεση που προκαλεί στην Αυτοδιοίκηση η εισαγόμενη αύξηση του ενεργειακού κόστους, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών προανήγγειλε έκτακτη οικονομική ενίσχυση προς τους δήμους: «Σύντομα, σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ και το Υπουργείο Οικονομικών, θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε με έκτακτη χρηματοδότηση τους δήμους, προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν οι δημοτικές εταιρείες ύδρευσης και αποχέτευσης από την αύξηση του ενεργειακού κόστους, αλλά και οι σχολικές επιτροπές για τα σχολεία μας. Βάζουμε όλοι πλάτη για να ξεπεράσουμε μία δύσκολη συγκυρία. Γιατί η ενότητα είναι αυτή που μετράει για να έχουμε αυτό που επιδιώκουμε και επιθυμούμε. Μία καλύτερη ζωή για όλους», δήλωσε ο κ. Πέτσας.

Με αφορμή την ένταξη στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» της μελέτης του έργου και της κατασκευής ανοικτού κολυμβητηρίου, ύψους περίπου 5 εκατ. ευρώ, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών επισκέφθηκε, επίσης, τις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Αθλητικού Ομίλου Κέρκυρας –του μεγαλύτερου ναυταθλητικού σωματείου στο νησί που γυμνάζει καθημερινά περισσότερα από 300 παιδιά– και συνομίλησε με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τον Κερκυραίο Ολυμπιονίκη της κολύμβησης, Σπύρο Γιαννιώτη. «Οι μελέτες θα προχωρήσουν, όπως ακριβώς έχει σχεδιαστεί. Η συνεργασία μας με το Υπουργείο Οικονομικών για το θέμα ολόκληρης της ανάπλασης και στο υπόλοιπο παραλιακό μέτωπο είναι δεδομένη. Και το έργο αυτό θα είναι ένα στολίδι στη σκιά αυτού του πολύ σημαντικού μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς, όπως έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO. Χεριά με χεριά να κάνουμε κάτι καλύτερο, έτσι ώστε τα χιλιάδες παιδιά που αγκαλιάζουν τη θάλασσα και τον αθλητισμό να έχουν μία διέξοδο και όλοι να γινόμαστε καλύτεροι. Από την πλευρά μας, θα βοηθούμε πάντα τέτοιες ωραίες ιδέες να υλοποιούνται», είπε ο κ. Πέτσας.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών βρέθηκε και στις εγκαταστάσεις του Κερκυραϊκού Γυμναστικού Συλλόγου, στις Αλυκές, με αφορμή την ένταξη της κατασκευής του νέου κλειστού προπονητηρίου στο «Αντώνης Τρίτσης» και υπογράμμισε τη σημασία της γρήγορης δημοπράτησης και συμβασιοποίησής του. «Είναι σημαντικό τα παιδιά μας να μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτούς τους χώρους για ακόμη καλύτερες επιδόσεις, αλλά και για να μπορούν –πάνω από όλα– να βελτιώνουν τη ζωή τους και την ευγενή άμιλλα», επισήμανε ο κ. Πέτσας.

Εν συνεχεία, ο κ. Πέτσας επισκέφθηκε τη Νότια Κέρκυρα, όπου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Νότιας Κέρκυρας, κ. Κώστα Λέσση. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών τόνισε τη σημασία της ταχείας υλοποίησης των τριών έργων του δήμου που έχουν, ήδη, ενταχθεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και στάθηκε ιδιαίτερα στο αποτύπωμα που αφήνουν για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.  Πρόκειται για έργα συνολικού ύψους 4,4 εκατ. ευρώ: α) αγροτικής οδοποιίας (2,1 εκατ. ευρώ), β) προμήθειας και εγκατάστασης εφαρμογών «smartcities» για την αναβάθμιση της διοικητικής ικανότητας του δήμου στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και της πανδημίας (1,5 εκατ. ευρώ) και γ) ύδρευσης (843.488 ευρώ).

Όπως ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, το αμέσως επόμενο διάστημα, πρόκειται να ενταχθούν στο «Αντώνης Τρίτσης»: α) το έργο για την κατασκευή νέου Δημαρχείου, ύψους 3,7 εκατ. ευρώ και β) η χρηματοδότηση των μελετών  για την υλοποίηση ενός σύγχρονου δικτύου αποχέτευσης, ύψους 1,2 εκατ. ευρώ. «Βούλησή μας είναι αυτά που λέμε σήμερα, οι δημότες πολύ σύντομα να τα δουν να γίνονται πράξη», σημείωσε χαρακτηριστικά.   

Ο κ. Πέτσας ενημερώθηκε για τις ελλείψεις του δήμου σε ανθρώπινο δυναμικό, καθώς και για τις υπόλοιπες προτάσεις υψηλής προτεραιότητας της δημοτικής αρχής, με έμφαση στον αθλητισμό.   

Παράλληλα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε δύο νέες έκτακτες χρηματοδοτήσεις: α) μία πρόσθετη χρηματοδότηση προς τον δήμο Νότιας Κέρκυρας για την αποκατάσταση των ζημιών από τις φυσικές καταστροφές του Οκτωβρίου και β) μία πρόσθετη χρηματοδότηση –εντός του Μαρτίου– για τους επτά νέους δήμους, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και ο δήμος Νότιας Κέρκυρας, που προήλθαν από τη διάσπαση «καλλικρατικών» δήμων της χώρας.

Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, μετά το πέρας της συνάντησης:

«Θα είμαστε δίπλα στη δημοτική αρχή, προκειμένου να προσφέρει το καλύτερο δυνατό στους δημότες της. Αυτό έχει διάφορες πτυχές. Το πρώτο σχετίζεται με την αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων από τις φυσικές καταστροφές και τη μεγάλη δοκιμασία που υπέστη ο τόπος, τον Οκτώβριο. Όπως ενημερώθηκα από τον κ. Δήμαρχο, η διαδικασία των τριμελών επιτροπών έχει ολοκληρωθεί και, ως εκ τούτου, οι δικαιούχοι θα δουν τα χρήματά τους εντός αυτού του μήνα. Το δεύτερο σχετίζεται με τη δική μας βούληση να συνδράμουμε με έκτακτη χρηματοδότηση για   την αποκατάσταση των υποδομών των δήμων. Να προσθέσουμε, δηλαδή, στις 600.000 ευρώ που έχουμε δώσει, ό,τι άλλο χρειάζεται. Και η χρηματοδότηση αυτή, θα προστεθεί στη χρηματοδότηση που θα δώσουμε στην Περιφέρεια για να ολοκληρώσει άλλα έργα της, εντός των διοικητικών ορίων του δήμου σας, αγαπητέ κ. Δήμαρχε. Επιπροσθέτως, είστε ένας δήμος που προέρχεται από διάσπαση και δεν είχε την απαραίτητη υποδομή –ούτε σε προσωπικό, αλλά ούτε και σε μέσα– για να φέρει εις πέρας την αποστολή του. Για τον λόγο αυτόν, θα προχωρήσουμε –μέσα στον Μάρτιο– σε μία νέα έκτακτη χρηματοδότηση και στους επτά δήμους που προήλθαν από διάσπαση και, μέσα σε αυτήν, θα βρείτε και εσείς πρόσθετους πόρους για τις ανάγκες σας. Πράγματι, είναι ένας ευλογημένος τόπος εδώ, στον οποίο αξίζει κανείς να μένει και να προκόβει. Και είναι δουλειά και της Κυβέρνησης και της Αυτοδιοίκησης, αλλά και της κοινωνίας –όλοι μαζί– να μπορέσουμε να φέρουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα που θα κάνει όχι μόνο τους ντόπιους να θέλουν να μείνουν στον τόπο τους, αλλά και πολλούς άλλους συμπολίτες μας να έρθουν και να μείνουν εδώ».

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ο κ. Πέτσας τόνισε ότι οι συνολικές εντάξεις έργων, από τον περασμένο Μάιο μέχρι σήμερα, αγγίζουν σε ύψος προϋπολογισμού τα 3 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι τα τέλη Μαρτίου ο χρηματοδοτικός φάκελος του προγράμματος αναμένεται να φτάσει τα 4,1 δισ. ευρώ. Όπως είπε χαρακτηριστικά:

«Άλλο οι φήμες. Και άλλο τα γεγονότα που σχετίζονται με την πραγματικότητα. Το πρόγραμμα “ΦιλόΔημος” ξεκίνησε με χρηματοδότηση 1,3 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” ενσωμάτωσε αυτή τη χρηματοδοτική κληρονομιά και το έφτασε στα 2,5 δισ. ευρώ, με την παρέμβαση της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας, του κ. Θεοδωρικάκου και του κ. Λιβάνιου. Από την πλευρά μας, αυξήσαμε τον χρηματοδοτικό φάκελο του “Αντώνης Τρίτσης” στα 3,45 δισ. ευρώ. Και, προσωπικά, έχω πει στο συνέδριο της ΚΕΔΕ τον Οκτώβριο, ότι θα φτάσουμε στα 4,1 δισ. ευρώ. Πού βρισκόμαστε σήμερα; Με την τελευταία αξιολόγηση που έγινε, την προηγούμενη Παρασκευή, έχουμε φτάσει συνολικά στα 3 δισ. ευρώ. Έχουμε ακόμη διαδρομή. Έχουμε μπροστά μας αρκετές αξιολογήσεις, πολλές εντάξεις έργων δηλαδή –και για τον λόγο αυτό έβαλα, προσωπικά, αυτόν τον χρονικό ορίζοντα του Μαρτίου– για να φτάσουμε αυτό το ύψος του χρηματοδοτικού φακέλου. Εάν τα 4,1 δισ. ευρώ κάποιοι τα μεταφράζουν ότι το πρόγραμμα δήθεν σταμάτησε, λυπάμαι, αλλά κάτι τέτοιο ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα».

Στις συναντήσεις συμμετείχε και ο βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Στέφανος Γκίκας.

Το πρωί της Παρασκευής 18 Φεβρουαρίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών θα επισκεφθεί τον δήμο Βόρειας Κέρκυρας.