ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

ΑνΥΠΕΣ Στέλιος Πέτσας, από τη Βουλή: “Κανένα ανθρώπινο δικαίωμα δεν μπορεί να γίνει απολύτως σεβαστό, χωρίς πλήρη σεβασμό στα δικαιώματα όλων των γυναικών”

     Αθήνα, 8 Μαρτίου 2022

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑνΥΠΕΣ Στέλιος Πέτσας, από τη Βουλή:

«Κανένα ανθρώπινο δικαίωμα δεν μπορεί να γίνει απολύτως σεβαστό, χωρίς πλήρη σεβασμό στα δικαιώματα όλων των γυναικών»

 

Για μία ημέρα εορτασμού, τιμής και υπενθύμισης των δύσκολων, επίπονων και μακροχρόνιων αγώνων για τη θεμελίωση, τη διεύρυνση και την ενίσχυση των δικαιωμάτων των γυναικών, έκανε λόγο ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, στην ομιλία του στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας στη Βουλή των Ελλήνων.

Κατά την ειδική κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών ανέδειξε την ανάγκη εξάλειψης της ανισότητας των φύλων και της μεγαλύτερης εκπροσώπησης των γυναικών σε όλες τις εκφάνσεις του δημόσιου βίου.

«Οι αγώνες για τα δικαιώματα των γυναικών είναι αγώνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και κανένα ανθρώπινο δικαίωμα δεν μπορεί να γίνει απολύτως σεβαστό, χωρίς πλήρη σεβασμό στα δικαιώματα των γυναικών –όλων των γυναικών», επισήμανε ο κ. Πέτσας, προσθέτοντας ότι «παρά την πρόοδο που έχει καταγραφεί, υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμη για την πραγματική ισότητα και τη χειραφέτηση των γυναικών σε ολόκληρο τον κόσμο».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών ανέδειξε τις θεσμικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των γυναικών μέσα και έξω από το σπίτι, με αιχμή τη νέα δράση για τις «νταντάδες της γειτονιάς», καθώς και τη χρηματοδότηση άνω των 310 εκατ. ευρώ από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους, έτσι ώστε «κανένα παιδί να μην μένει εκτός βρεφονηπιακού και παιδικού σταθμού, κανένα παιδί να μην μένει εκτός των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και, φυσικά, με την Αυτοδιοίκηση», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. 

«Οφείλουμε να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες συνθήκες, ώστε οι γυναίκες να μπορούν να αναπτύσσουν αρμονικά την οικογενειακή και επαγγελματική τους ζωή. Οφείλουμε να δώσουμε στις γυναίκες ισότιμη φωνή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, γιατί έτσι θα μπορέσουμε να οικοδομήσουμε κοινωνίες πιο ασφαλείς, πιο δίκαιες, πιο ελεύθερες, άρα και πιο ευημερούσες και ισχυρές», πρόσθεσε ο κ. Πέτσας. 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών στάθηκε στις γυναίκες που, σήμερα, εξακολουθούν να ζουν στη σκιά της εκμετάλλευσης, της κακοποίησης, του κοινωνικού αποκλεισμού και του φόβου, μίλησε για την ανάγκη γεφύρωσης του μισθολογικού χάσματος των δύο φύλων, καθώς και της αντιμετώπισης των επιπτώσεων που βιώνουν οι γυναίκες –σε κοινωνικό, οικονομικό και ψυχολογικό επίπεδο– λόγω και της υγειονομικής κρίσης. Κάλεσε, δε, για συλλογικές δράσεις και κοινές πρωτοβουλίες, προκειμένου, όπως είπε: «κάθε γυναίκα να μπορεί να κάνει ελεύθερα τις επιλογές της, να συμμετέχει ενεργά στο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι, να έχει απρόσκοπτη πρόσβαση σε κάθε βαθμίδα της εκπαίδευσης, να διαθέτει εισόδημα και να ζει σε κοινωνίες χωρίς βία και διακρίσεις».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στις γυναίκες της δοκιμαζόμενης Ουκρανίας, τις «βασανισμένες, αλλά θαρραλέες γυναίκες» –όπως τις χαρακτήρισε– «που προσπαθούν να προστατέψουν τα παιδιά τους από τους ανηλεείς βομβαρδισμούς ή να τα οδηγήσουν μακριά από τη φρίκη των μαχών, παίρνοντας τον μακρύ και πικρό δρόμο της προσφυγιάς». Οι γυναίκες αυτές, υπογράμμισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, μας υπενθυμίζουν –με τον χειρότερο δυστυχώς τρόπο– το βαρύ τίμημα που καταβάλλουν οι λαοί, κάθε φορά που ηχούν οι αποτρόπαιες σειρήνες του πολέμου. «Και το ελάχιστο που οφείλουμε να κάνουμε είναι να τιμήσουμε, όχι μόνο με λόγια, αλλά και με πράξεις, τον αγώνα αυτών των γυναικών –και κάθε γυναίκας– που πασχίζει να κρατήσει ζωντανή την ελπίδα, να κρατήσει αναμμένη τη σπίθα της ζωής μέσα στον ζόφο της αιματοχυσίας και της καταστροφής», κατέληξε ο κ. Πέτσας.     

 

Ακολουθεί το βίντεο της ομιλίας του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, στην ειδική κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, στη Βουλή