ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Τρίτη 11 Μάιος 2021

ΑνΥΠΕΣ Στέλιος Πέτσας από Θεσσαλονίκη: «Είμαστε κρίκοι της ίδιας αλυσίδας, προκειμένου να βελτιώνουμε συνεχώς την καθημερινότητα των πολιτών» (21.04.2021)

Αθήνα, 21 Απριλίου 2021

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας από τη Θεσσαλονίκη: «Είμαστε κρίκοι της ίδιας αλυσίδας, προκειμένου να βελτιώνουμε συνεχώς την καθημερινότητα των πολιτών»

 

«281 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» αφορούν έργα για τους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης», δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, κατά την επίσκεψή του στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στην περιοχή.

«Είμαστε σύμμαχοι σε αυτή την κοινή προσπάθεια, είμαστε κρίκοι της ίδιας αλυσίδας για να βελτιώνουμε συνεχώς την καθημερινότητα των πολιτών», επισήμανε ο κ. Πέτσας.

Όπως ανακοινώθηκε μετά το πέρας των συζητήσεων, τρία μεγάλα έργα της  Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εντάχθηκαν ήδη στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Το πρώτο, αφορά στην ανάπλαση του παραλιακού μετώπου του Δήμου Προποντίδας στη Χαλκιδική, το δεύτερο, στην ανέγερση του νέου Διοικητηρίου στην Ημαθία και το τρίτο, στην ψηφιακή αναβάθμιση δύο Γενικών Διευθύνσεων της Περιφέρειας, Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

«Πρόκειται για τρία πολύ σημαντικά έργα που δίνουν μία αναπτυξιακή τροχιά στις συγκεκριμένες περιοχές. Είναι έργα συνολικού ύψους περίπου 20 εκατ. ευρώ, που σε πρώτη φάση θα χρηματοδοτηθούν από το Υπουργείο Εσωτερικών», σημείωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι επόμενες θεσμικές παρεμβάσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, με επίκεντρο τον νέο Εκλογικό Νόμο για τους ΟΤΑ, το  Νομοσχέδιο για τα Ζώα Συντροφιάς, καθώς και τις πρωτοβουλίες που αναμένεται να ληφθούν, το επόμενο διάστημα, για το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ των φορέων του Κράτους. «Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε πράξη αυτό που αποκαλούμε «πολυεπίπεδη διακυβέρνηση», δήλωσε ο κ. Πέτσας, ενώ αναφερόμενος στο θέμα των πόρων προς τους Δήμους και τις Περιφέρειες όλης της χώρας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών ξεκαθάρισε: «Οι πόροι πηγαίνουν μαζί με τις αρμοδιότητες. Με την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και με τη σημερινή πολιτική ηγεσία δεν πρόκειται να υπάρξει μεταφορά αρμοδιοτήτων, χωρίς τους αντίστοιχους πόρους.»

Μάλιστα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών έφερε το παράδειγμα του Νομοσχεδίου για τα Ζώα Συντροφιάς, το οποίο εισάγεται σε Δημόσια Διαβούλευση τις επόμενες ημέρες και στο οποίο μεταξύ άλλων προβλέπεται πρόσθετη χρηματοδότηση των Δήμων, με 40 εκατ. ευρώ, για κατασκευή υποδομών, όπως καταφυγίων για αδέσποτα ζώα, αλλά και αύξηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (Κ.Α.Π.) για τις λειτουργικές ανάγκες των Δήμων, όπως είναι η ιατρική φροντίδα, η στείρωση και η σήμανση των ζώων.

Παράλληλα, ο κ. Πέτσας επισήμανε ότι η επίλυση του ζητήματος της υποστελέχωσης των Δήμων αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Εσωτερικών.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, η Αναπληρώτρια Περιφερειάρχης κ. Αθηνά Αηδονά και ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας, κ. Νίκος Ιωάννου.

Επόμενος σταθμός της επίσκεψης του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών ήταν το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, όπου ο κ. Πέτσας συζήτησε με τον Δήμαρχο κ. Κωνσταντίνο Ζέρβα το σχέδιο του Δήμου για ανάκαμψη.

Επί τάπητος βρέθηκαν οι προτάσεις που έχει υποβάλει ο Δήμος Θεσσαλονίκης για το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» σε 9 διαφορετικές κατηγορίες, σε τομείς που αφορούν την ανακύκλωση, την ηλεκτροκίνηση, την «έξυπνη» πόλη, την ανάπλαση και συντήρηση σχολικών εγκαταστάσεων και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ύψους 30 εκατ. ευρώ.

Το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» παίρνει σάρκα και οστά, ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, προσθέτοντας ότι για πρώτη φορά υπάρχουν διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία που συμβάλλουν σε μία πραγματική αναμόρφωση της όψης των τοπικών κοινωνιών.

«Στην κοινή προσπάθεια να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ, έχουμε την ευτυχή συγκυρία να έχουμε ώριμες προτάσεις, για τις οποίες έχουν δουλέψει ιδιαιτέρως οι Δήμοι και οι Περιφέρειες στο πλαίσιο του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης». Πρόθεσή μας είναι να εξαντλήσουμε όλον τον χρηματοδοτικό φάκελο του Δήμου Θεσσαλονίκης, δείχνοντας ταυτόχρονα κάθε δυνατή ευελιξία για έργα με σοβαρό περιβαλλοντικό ή αναπτυξιακό αποτύπωμα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.

Επί τάπητος βρέθηκαν και οι επικείμενες αλλαγές που προβλέπει ο νέος Εκλογικός Νόμος για την Αυτοδιοίκηση, καθώς και το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Όσον αφορά στην επανεξέταση τους θέματος της λειτουργίας του λιανεμπορίου στη Θεσσαλονίκη, ενόψει και των εορτών του Πάσχα, που έθεσε ο Δήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών τόνισε: «Είμαστε όλοι σύμμαχοι. Κυβέρνηση, Αυτοδιοίκηση και πολίτες για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Όπου ανοίγουμε με κανόνες, είναι προτιμότερο από μία άναρχη κινητικότητα. Επομένως, η ελεγχόμενη κινητικότητα είναι ένα βασικό στοιχείο που πρέπει να διέπει τις αποφάσεις μας».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών συναντήθηκε επίσης και με τον Δήμαρχο Πυλαίας-Χορτιάτη και Πρόεδρο της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Ιγνάτιο Καϊτετζίδη.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ανακοινώθηκε η ένταξη του έργου για την υδροδότηση του Φιλύρου στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ένα έργο κομβικής σημασίας, προκειμένου να δρομολογηθεί η υλοποίηση της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ύψους 150 εκατ. ευρώ για την κατασκευή στην περιοχή του πρώτου δημόσιου Παιδιατρικού Νοσοκομείου, εκτός Αττικής.

Όπως δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών: «Τα βάρη τα σηκώνουμε όλοι μαζί για να βελτιώνουμε την καθημερινότητα των πολιτών. Γι’ αυτό είμαστε εδώ. Η απόφαση να συνδράμει το Υπουργείο Εσωτερικών τον Δήμο, προκειμένου να λύσουμε το θέμα της ομαλής υδροδότησης ενός τόσου σημαντικού έργου για όλη τη Βόρεια Ελλάδα, όπως είναι το Παιδιατρικό Νοσοκομείο που θα γίνει στο Φίλυρο, είναι μία υποχρέωση που βρίσκεται, από την πρώτη ημέρα, πολύ ψηλά στην ατζέντα του Πρωθυπουργού. Το έργο αποτελεί βασική προϋπόθεση, προκειμένου να λύσουμε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα για τα παιδιά μας, αλλά και για τον τρόπο που εν τέλει αντιλαμβανόμαστε όλοι την παροχή υπηρεσιών προς τους Δημότες και τους πολίτες.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, συναντήθηκε επίσης στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, με τον Υφυπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, κ. Σταύρο Καλαφάτη, καθώς και με την Επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, κ. Μαρία Αντωνίου, όπου συζήτησαν για θέματα που άπτονται της Αυτοδιοίκησης στη Βόρεια Ελλάδα.