ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Σάββατο 28 Μαΐου 2022

ΑνΥΠΕΣ Στέλιος Πέτσας, από τα Ιωάννινα: «Ένταξη έργων, ύψους 7,5 εκατ. ευρώ, στο “Αντώνης Τρίτσης”» (15.11.2021)

     Αθήνα, 15 Νοεμβρίου 2021

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑνΥΠΕΣ Στέλιος Πέτσας, από τα Ιωάννινα:

«Ένταξη έργων, ύψους 7,5 εκατ. ευρώ, στο “Αντώνης Τρίτσης”»

 

Την ένταξη στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών τριών σημαντικών έργων στην Ήπειρο –συνολικού προϋπολογισμού 7,5 εκατ. ευρώ–   ανακοίνωσε από τα Ιωάννινα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας. Πρόκειται για έργα με έντονο αναπτυξιακό αποτύπωμα, που αλλάζουν την όψη των τοπικών κοινωνιών και βελτιώνουν, στην πράξη, το παρόν και το μέλλον των κατοίκων, εκ των οποίων τα δύο αφορούν σε παρεμβάσεις για τη βελτίωση αγροτικών οδών, συνολικού μήκους 44 χιλιομέτρων, στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών, το επόμενο διάστημα:

     Ι. Των προτάσεων, συνολικού προϋπολογισμού 4,2 εκατ. ευρώ, του Δήμου Ιωαννιτών για την υλοποίηση:

Οι δύο αυτές προτάσεις έρχονται να προστεθούν στα δύο έργα του Δήμου Ιωαννιτών που έχουν ενταχθεί, ήδη, στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»: α) του έργου αστικής αναζωογόνησης, προϋπολογισμού 7,16 εκατ. ευρώ (ΑΤ06) και β) του έργου προσεισμικού ελέγχου στις σχολικές μονάδες του Δήμου, προϋπολογισμού 51.253 ευρώ (ΑΤ11). 

Παράλληλα, ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε την ένταξη στο Πρόγραμμα:

       ΙΙ. Της πρότασης, συνολικού προϋπολογισμού 3,3 εκατ. ευρώ, του Δήμου Μετσόβου για την υλοποίηση του έργου για τη βελτίωση αγροτικών οδών συνολικού μήκους 28 χιλιομέτρων: 21,5 χιλιόμετρα στην Τ.Κ. Χρυσοβίτσας, 3 χιλιόμετρα στην Τ.Κ. Μικρού Περιστερίου και 3,5 χιλιόμετρα στη Δ.Κ. Μετσόβου (ΑΤ05).

Πρώτος σταθμός της επίσκεψης του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, στα Ιωάννινα, ήταν η Περιφέρεια, όπου και συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη, κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη. Επί τάπητος, βρέθηκαν όλες οι αναπτυξιακές προτάσεις που έχουν υποβληθεί –με έμφαση σε έργα αστικής αναζωογόνησης και βελτίωσης αγροτικής οδοποιίας– και που αναμένεται να ενταχθούν στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», το αμέσως επόμενο διάστημα. Ακολούθησε σύσκεψη στο Δημαρχείο της πόλης, υπό τον Δήμαρχο Ιωαννιτών, κ. Μωυσή Ελισάφ, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε επίσης η δρομολόγηση σημαντικών αναπτυξιακών έργων –που έχει προτεραιοποιήσει η δημοτική αρχή– με βάση τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Υπουργείου Εσωτερικών και τις συνέργειες που μπορούν να γίνουν και με άλλα Προγράμματα. Συζητήθηκε, ακόμη, η περαιτέρω οικονομική ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης μέσω μίας έκτακτης συμπληρωματικής ΚΑΠ, καθώς και η ενίσχυση των Δήμων με εξειδικευμένο προσωπικό.

Ο κ. Πέτσας τόνισε τη σημασία που έχουν τα έργα που χρηματοδοτεί το Υπουργείο Εσωτερικών για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των κατοίκων, έργα αναπτυξιακά που ενισχύουν τον πρωτογενή τομέα, αλλά και έργα που μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και ενισχύουν την «πράσινη» ταυτότητα της περιοχής. «Θέλουμε να μιλάμε πάντα με πράξεις και όχι με λόγια. Και αυτό ακριβώς κάνουμε», επισήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, προσθέτοντας: «Ένα έργο αγροτικής οδοποιίας –για παράδειγμα– μπορεί να μην λέει πολλά για κάποιον στην Επικράτεια, είναι όμως πολύ σημαντικό για τον αγρότη του πρωτογενούς τομέα που θέλει να πάει στο χωράφι του, για τον νέο που θέλει να μείνει και να εργαστεί στον τόπο του, για τον κτηνοτρόφο που θέλει να πάει στο κοπάδι του».

Στις συναντήσεις συμμετείχε, επίσης, η βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα.

Μετά το πέρας των συναντήσεων ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε: «Πράγματι, όσον αφορά στην έκτακτη στήριξη των Δήμων σε μία δύσκολη συγκυρία –όπως αυτή της πανδημίας– δρομολογούμε μέχρι τις 20 Νοεμβρίου τη χορήγηση μίας έκτακτης συμπληρωματικής ΚΑΠ, συνολικού ύψους περίπου 107 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά στα πιο μεγάλα έργα, που αφήνουν αναπτυξιακό αποτύπωμα στην τοπική κοινωνία, δρομολογούμε –πέραν των εντάξεων που είχαμε στο “Αντώνης Τρίτσης”, το προηγούμενο χρονικό διάστημα– την έγκριση στην επόμενη συνεδρίαση που θα γίνει αυτή την εβδομάδα, δύο ακόμη έργων του Δήμου. Το πρώτο αφορά στην αγροτική οδοποιία –περίπου 16 χιλιόμετρα, ύψους 2,9 εκατ. ευρώ– και το δεύτερο στη διαχείριση των απορριμμάτων, ύψους 1,3 εκατ. ευρώ. Μιλάμε, δηλαδή, για 4,2 εκατ. ευρώ συνολικά για την αξιολόγηση που θα γίνει αυτή την εβδομάδα. Όπως συνηθίζω να λέω, η εμπιστοσύνη που έχει αποκατασταθεί στην Ελληνική οικονομία μας δίνει τη δυνατότητα να στηρίζουμε την Αυτοδιοίκηση, όπως ακριβώς στηρίζουμε και τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών έκανε ξεχωριστή αναφορά και στη σημασία του εμβολιασμού, απευθύνοντας εκ νέου έκκληση προς τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν, προκειμένου να θωρακίσουν τον εαυτό τους και τους γύρω τους. «Προσωπικά, είμαι από εκείνους που συνιστούν ψυχραιμία και βλέπουν ότι το πλέγμα των μέτρων που είναι αυτή τη στιγμή σε ισχύ, είναι ένα πλέγμα μέτρων που δίνει το σωστό σήμα. Και ποιο είναι αυτό; Εκείνος που είναι ανεμβολίαστος ξέρει ότι ή θα εμβολιαστεί, ή θα νοσήσει. Και μπορεί να εμβολιαστεί άμεσα. Ας το πράξει λοιπόν. Εάν δεν το κάνει, υπάρχει κίνδυνος να νοσήσει. Δεν χρειάζονται, επομένως, πολλά λόγια για να πειστεί κάποιος. Τα πράγματα μιλούν από μόνα τους. Ιδίως όταν έχουμε περιπτώσεις όπου ολόκληρες οικογένειες ξεκληρίζονται, ή χωριά που θρηνούν ανθρώπους, οι οποίοι ήταν αρνητές. Το βασικό, λοιπόν, μήνυμα είναι να εφαρμόζουμε την πιστή τήρηση των μέτρων. Η καμπύλη των κρουσμάτων μπορεί να συνεχίσει να ανεβαίνει για ένα χρονικό διάστημα, ωστόσο –βλέποντας τους αριθμούς και των εμβολιασμών, που έχουν αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες και των κρουσμάτων, που εμφανίζουν μία σταθεροποίηση– προσωπικά πιστεύω ότι, από τα μέσα Δεκεμβρίου και μετά, θα είμαστε πολύ καλύτερα», σημείωσε ο κ. Πέτσας.

Κατά την επίσκεψή του στα Ιωάννινα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών συμμετείχε, τέλος, στις εργασίες της ημερίδας που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.), σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος και την Π.Ε.Δ. Ηπείρου, με θέμα: «Χρηματοδοτικά Προγράμματα της Νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027 και ευκαιρίες για τους ΟΤΑ Α’ βαθμού». Στην ομιλία του, ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε εκτενώς στα χρηματοδοτικά εργαλεία –με αιχμή το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ύψους 2,5 δισ. ευρώ– που έχουν στα χέρια τους οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, έπειτα από σχεδόν μία δεκαετία οικονομικής κρίσης, προκειμένου να υλοποιήσουν σημαντικά αναπτυξιακά έργα, τα οποία έχουν προτεραιοποιήσει. Τόνισε, δε, τη σημασία για ώριμες προτάσεις, καθώς και για γρήγορη απορρόφηση των κονδυλίων από τους Δήμους και τις Περιφέρειες. «Θα πρέπει να συμβασιοποιήσετε τις εντάξεις που έχετε πάρει. Να τις δημοπρατήσετε και να τις συμβασιοποιήσετε. Υπάρχουν σχετικά εύκολα έργα που μπορούν να προχωρήσουν πιο γρήγορα. Υπάρχουν και πιο σύνθετα έργα. Δεν υπάρχει, όμως, καμία δικαιολογία για έργα που έχουν ενταχθεί τον Απρίλιο, τον Μάιο, τον Ιούνιο, ή τον Ιούλιο να περιμένουμε μήνες μέχρι να γίνει η δημοπράτηση. Πρέπει να αφήσουμε χώρο για αυτούς που θέλουν και μπορούν να τρέξουν. Και υπάρχουν οι μηχανισμοί, προκειμένου από την πλευρά μας να σας βοηθήσουμε σε ο,τιδήποτε χρειάζεστε. Γιατί μόνο τότε, θα έχουμε τη δυνατότητα να καρπωθούμε και τις εκπτώσεις στον αρχικό προϋπολογισμό, που θα μας επιτρέψουν να εντάξουμε και άλλα έργα», επισήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης.

Αναφερόμενος στην απήχηση του Προγράμματος και στο πλήθος των προτάσεων που έχουν υποβληθεί, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών προανήγγειλε την αύξηση του χρηματοδοτικού φακέλου, προκειμένου –όπως είπε– όλοι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες της χώρας να δουν, στο Πρόγραμμα, τις εντάξεις των έργων που προσδοκούν. Όπως υπογράμμισε ο κ. Πέτσας, το αμέσως επόμενο διάστημα –μετά και την έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η οποία βρίσκεται στην τελική φάση των υπογραφών– ο φάκελος του «Αντώνης Τρίτσης» θα φτάσει στα 4,1 δισ. ευρώ, μέσω δύο βασικών ενεργειών: α) της αύξησης, η οποία προβλέπεται στο Πρόγραμμα σχετικά με την υπερδέσμευση (overbooking) και β) των συνεργειών με άλλα Προγράμματα, της μεταφοράς δηλαδή έργων σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε, μάλιστα, την άμεση μεταφορά από το «Αντώνης Τρίτσης» έργων ύδρευσης ύψους 222 εκατ. ευρώ στο ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ. «Με την επόμενη αξιολόγηση που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα, θα έχουμε φτάσει σε εντάξεις έργων ύψους 1,4 δισ. μέσα σε πολύ λίγους μήνες. Και στόχος μας είναι, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 να εξαντλήσουμε τον χρηματοδοτικό φάκελο που θα έχουμε στη διάθεσή μας. Και φυσικά δεν πρόκειται να σταματήσουμε εδώ», ανέφερε ο κ. Πέτσας.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών εξήρε, τέλος, την καλή συνεργασία με την Ε.Ε.Τ.Α.Α., καθώς και τη συμβολή της στην ενίσχυση του αναπτυξιακού ρόλου της Αυτοδιοίκησης. «Θα ήθελα να πω, ξανά, συγχαρητήρια για την διοργάνωση των ημερίδων αυτών και για την προσπάθεια που κάνετε –σε συνεργασία με την Κ.Ε.Δ.Ε. και τις κατά τόπους Π.Ε.Δ.– για να έχουμε αυτή την απαραίτητη κυκλοφορία της γνώσης και της όσμωσης μεταξύ ανθρώπων που θέλουν το καλό της Αυτοδιοίκησης και εργάζονται για αυτό. Από την πλευρά μου, σας διαβεβαιώνω ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα είναι δίπλα σας, προκειμένου να κάνουμε –από κοινού– το καλύτερο δυνατό για την Πατρίδα μας», κατέληξε ο κ. Πέτσας.