ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Κυριακή 21 Απριλίου 2024

ΑνΥΠΕΣ, Στέλιος Πέτσας, από Αχαρνές: «Βρισκόμαστε δίπλα στον Δήμο Αχαρνών ώστε να έχει ένα πιο φωτεινό μέλλον»

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Βρισκόμαστε δίπλα στον Δήμο Αχαρνών ώστε να έχει ένα πιο φωτεινό μέλλον»

 

Την ένταξη προς χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» εμβληματικών έργων για την περιοχή των Αχαρνών ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας κατά την επίσκεψή του στον Δήμο Αχαρνών, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου. Ο κ. Πέτσας συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Αχαρνών κ. Σπύρο Βρεττό και συνομίλησε, κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης, με επικεφαλής των παρατάξεων και μέλη της δημοτικής αρχής στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, για τα ζητήματα που απασχολούν τον Δήμο.

Ο κ. Πέτσας τόνισε την άριστη συνεργασία με τη δημοτική αρχή για την προώθηση των θεμάτων που απασχολούν τους δημότες και τους επισκέπτες της περιοχής. Ανακοίνωσε την ένταξη για χρηματοδότηση σημαντικών αναπτυξιακών έργων του Δήμου στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών Συγκεκριμένα, μετά το έργο της ύδρευσης που έχει ήδη ενταχθεί, στις επόμενες συνεδριάσεις της Επιτροπής Αξιολόγησης το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου, θα εγκριθεί η χρηματοδότηση της πρότασης του Δήμου για την αστική αναζωογόνηση που περιλαμβάνει την ανάπλαση του Μητροπολιτικού Πάρκου της Λαθέας, έκτασης 32 στρεμμάτων, το οποίο συγκεντρώνει ποικίλες δραστηριότητες άθλησης και πολιτισμού για τους δημότες, καθώς και η κατασκευή πεζοδρόμων και η ανάπλαση δύο εισόδων της πόλης, των Λεωφόρων Δημοκρατίας και Φιλαδελφείας. Επίσης, αναμένεται η έγκριση της πρότασης για τη διαχείριση των απορριμμάτων και θα ακολουθήσουν οι προτάσεις για την ηλεκτροκίνηση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου. Συνολικές προτάσεις που υπερβαίνουν τα 25 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο θα αναλάβει, πλήρως, την αποκατάσταση του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Βλασίου, ανταποκρινόμενος στο σχετικό αίτημα του Δήμου, γεγονός με σημαντικά κοινωνικά, θρησκευτικά, πολιτιστικά και οικονομικά οφέλη για την πόλη. Ένα έργο που μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο αναμένεται να ανέλθει στα 2 εκατ. ευρώ περίπου.

Ο κ. Πέτσας επεσήμανε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών και η Κυβέρνηση συνολικά στήριξε τον Δήμο για την αποκατάσταση ζημιών στις υποδομές από τις πυρκαγιές του Αυγούστου και προέβη σε ταχεία καταβολή αποζημιώσεων σε πολίτες και επιχειρήσεις που επλήγησαν. Στήριξη προς τον Δήμο που θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.

Κατά τη συνεδρίαση στην αίθουσα του Δημοτικού συμβουλίου συζητήθηκαν θεσμικά ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τον κ. Πέτσα να αναφέρει ότι σχεδιάζεται αναμόρφωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ και το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να προικισθεί η Αυτοδιοίκηση με τους απαραίτητους πόρους για την εκπλήρωση των αρμοδιοτήτων της. Ενώ αναλαμβάνονται και πρωτοβουλίες για τις πιέσεις που δημιουργεί στους προϋπολογισμούς της Αυτοδιοίκησης η εισαγόμενη αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, αφού ευχαρίστησε τον κ. Σπ. Βρεττό για την υποδοχή και τη φιλοξενία τόνισε ότι «ο Δήμος Αχαρνών είναι ένας αρχαίος δήμος, που έχει αναπτυχθεί με ταχείς ρυθμούς τις τελευταίες δεκαετίες ενσωματώνοντας τις διάφορες τάσεις της κοινωνίας. Βρισκόμαστε δίπλα στο Δήμο και τους δημότες και κάνουμε το καλύτερο δυνατό ώστε η περιοχή να έχει ένα πιο φωτεινό μέλλον».