ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Τετάρτη 07 Ιουνίου 2023

Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας: “Έκτακτη χρηματοδότηση 15,94 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα” (09.11.2021)

Αθήνα, 9 Νοεμβρίου 2021

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας:

«Έκτακτη χρηματοδότηση 15,94 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα»

 

Στο πλαίσιο του ολιστικού σχεδίου της Κυβέρνησης για την αντιπλημμυρική θωράκιση και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος των πληγεισών περιοχών από τις καταστροφικές –πρωτοφανούς έντασης και έκτασης– πυρκαγιές του καλοκαιριού, που έλαβαν χώρα, μεταξύ άλλων, στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, σε συνεργασία και με την Αυτοδιοίκηση, με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα παρέχεται νέα έκτακτη χρηματοδότηση, συνολικού ύψους 15,94 εκατ. ευρώ, σε Περιφέρειες και Δήμους που επλήγησαν από τις πυρκαγιές αυτές.

Η χρηματοδότηση εντάσσεται στο πρόγραμμα «Πρόληψης και Αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες στους ΟΤΑ Α’ και Β΄ βαθμού» καθώς και «Πρόληψης και Aντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών των πυρκαγιών έτους 2021» του Υπουργείου Εσωτερικών (ΣΑΕ 055) και αφορά σε επείγουσες εργασίες, μελέτες και εκτέλεση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και καθαρισμού ρεμάτων, καθώς και σε εργασίες αποκατάστασης υποδομών και δικτύων, σε πληγείσες από τις πυρκαγιές του Αυγούστου περιοχές.

Συγκεκριμένα, προβλέπονται:

 

– 10 εκατ. ευρώ αφορούν σε εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης έργων αντιπλημμυρικής προστασίας του ποταμού Αλφειού ο οποίος διέρχεται παραπλεύρως του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Ολυμπίας, καθώς και έργων αποτροπής βλαβών και επικινδυνότητας της περιοχής εξαιτίας των πυρκαγιών του καλοκαιριού και

– 1,24 εκατ. ευρώ χορηγούνται, προκειμένου να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων στις ορεινές κοίτες ποταμών και ρεμάτων, αρμοδιότητας του Δασαρχείου Πύργου (Αρχαία Ολυμπία).

 

– 3,26 εκατ. ευρώ αφορούν σε καθαρισμούς και αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις και

1,24 εκατ. ευρώ σε αποκαταστάσεις υποδομών και καθαρισμούς ρεμάτων.

 

 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας δήλωσε:

«Στεκόμαστε έμπρακτα δίπλα στην Αυτοδιοίκηση και συνεχίζουμε –συνεπείς στη δέσμευσή μας– να στηρίζουμε οικονομικά τις Περιφέρειες και τους Δήμους, όπου αυτό απαιτείται, αίροντας χρόνιες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και δρομολογώντας, άμεσα, όλα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα, που θα θωρακίσουν τις περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού. Με αμεσότητα και σχέδιο –σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς– θα συνεχίζουμε να κάνουμε οτιδήποτε χρειάζεται για την υλοποίηση των απαραίτητων έργων και την αποκατάσταση των υποδομών σε όλες τις πληγείσες περιοχές».

 

Επισυνάπτεται η απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών.